Tvunget ut av kontoret: Argumenter om at det var ressursødende hjalp ikke. Det holdt ikke at politimester Hans Vik (f.v) og politinspektør Bjørn Andersen møtte i Stavanger tingrett i morges, anklaget for ulovlig telefonavlytting. De øvrige ansvarlige i politiet ble oppringt og måtte innfinne seg i retten. Fra høyre: Tidligere politiadvokat Gro Stangeland (nå Skatt Vest), politiadvokat Erik W. Rand og politioverbetjent John A. Jåsund. Foto: Tommy Ellingsen
Tvunget ut av kontoret: Argumenter om at det var ressursødende hjalp ikke. Det holdt ikke at politimester Hans Vik (f.v) og politinspektør Bjørn Andersen møtte i Stavanger tingrett i morges, anklaget for ulovlig telefonavlytting. De øvrige ansvarlige i politiet ble oppringt og måtte innfinne seg i retten. Fra høyre: Tidligere politiadvokat Gro Stangeland (nå Skatt Vest), politiadvokat Erik W. Rand og politioverbetjent John A. Jåsund. Foto: Tommy EllingsenVis mer

Politiledere ble beordret til retten

Flere politiledere ble i dag oppringt, med beskjed om å møte i retten umiddelbart - anklaget for ulovlig telefonavlytting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Etter å ha fått trommet politilederne sammen på anklagebenken, nedla advokat John Chr. Elden i dag påstand om 50 000 kroner i foretaksbot for Rogaland politidistrikt. Han tok også til orde for 14 dager betinget fengsel for politilederne ansvarlig for den påstått ulovlige telefonavlyttingen av Ingrid Ottesen, kona til Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen, sommeren 2008.

Elden viser til at privatpersoner er blitt dømt for ulovlig avlytting.

- Det er enda mer skjerpende når politiet begår slike lovbrudd, sier advokaten til Dagbladet.

Både assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell og dommer Torbjørn Husebø møte i retten i morges, i den tro at at den private straffesaken anlagt mot Rogaland politidistrikt og fire politiledere ville bli en mindre omfattende affære. Dommeren møtte alene - uten medommere. Og Stabell hadde kun med seg politimesteren og én av de fire politilederne som er anklaget for ulovlig telefonavlytting av Ingrid Ottesen.

- Formidabel ressursøding Det var tydelig at fenomenet privat straffesak var ukjent terreng for de fleste. Elden insisterte på at rettssaken i form skulle kjøres som en vanlig straffesak.

- Det ressursødende i dette er ganske formidabelt, sa assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell.

- Jeg har prøvd meg på det argumentet i mange straffesaker, uten at det noen gang har hjulpet, svarte Elden.

Politiledere beordret til retten Dermed gikk dommeren med på at både to meddommere, og ytterligere tre polititjenestemenn ble ringt opp med beskjed om å innfinne seg i retten umiddelbart.

Dermed var også sentrale deler av Rogaland politidistrikts ledelse og juridiske kompetanse tvunget til å sitte i retten og vie hele dagen til spørsmålet: Ble Ingrid Ottesen telefonavlyttet ulovlig de tre dagene etter at hennes mann ble arrestert sommeren 2008, siden den hvertfall til da legale avlyttingen av hjemmetelefonen ikke ble avsluttet?

Sparsomme svar Polititjenestemennene som ble avhørt av Elden var sparsommelige med informasjon om hvilke vurderinger som lå til grunn for at de valgte å fortsette avlyttingen.

Stabell mente at taushetplikten i Acta-saken gjorde at de ikke kunne si stort. I tiltaleboksen forklarte polititjenestemennene at det var blitt fattet en beslutning om at avlyttingen av Ingebrigtsens fasttelefon kunne fortsette, selv om han satt på glattcelle.

Privat straffesak: Ingrid Ottesen, sammen med advokat John Chr. Elden i Stavanger tingrett i dag. Bak: Ottesens ektemann, Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen. Foto: Tommy Ellingsen
Privat straffesak: Ingrid Ottesen, sammen med advokat John Chr. Elden i Stavanger tingrett i dag. Bak: Ottesens ektemann, Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen. Foto: Tommy Ellingsen Vis mer

Men det var uklart når, hvor og av hvem avgjørelsen ble fattet.

Mulig å bruke telefonen? Mens Elden argumenterte for at politet bevisst avlyttet Ottesen, som ikke er siktet i det som kalles norgeshistoriens største innsidesak, argumenterte Stabell for at Ingebrigtsen, selv om han var på glattcelle, besatt eller kunne antas å bruke privattelefonen - «i rettslig forstand».

Spørsmålet er avgjørende, siden avlyttingen retten opprinnelig tillot i 2008, var knyttet til innsidehandel-mistenkte Ingebrigtsens bruk og besittelse av privattelefonen - ikke hans kones.

At Ingebrigtsen i praksis ikke kunne bruke hjemmetelefonen mens han satt på glattcelle, syntes det å være almen enighet om.