Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politiledere er ofte ubrukelige

Om en drøy måned blir Ola Thune ny Kripos-sjef. I ei ny bok tar han et kraftig oppgjør med sine kommende politikollegaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, saker som man ser ikke fører fram, bør man bare legge til side, sier Thune og trekker fram en sak fra Førde. Her ble en kvinne og hennes sønn dømt for merverdiunndragelse på 39000 kroner, mens hele etterforskningen kostet 15 millioner kroner.

- Dette er ikke effektiv bruk av ressursene, sier Thune.

- Er politikerne flinke nok til å ta beslutninger i kriminalpolitikken?

- Generelt har politikerne for dårlig innsyn i organiseringen av politiets arbeid.

Thune har kritisert politiet i en rekke saker.

- Når jeg har kritisert politi- og påtalemyndighet er det etter konkrete undersøkelser jeg har gjort. Og er jeg kompetent til å vurdere disse sakene? Ja, det er jeg. Jeg har ingen problemer med at jeg får kritikk, men da må den være saklig og velbegrunnet. Jeg er lei av personangrep. Jeg står for det jeg har gjort, men også jeg har gjort feil. At folk er opptatt av mitt arbeid, ser jeg på som en tillitserklæring.

- Bedre drapsjeger

- Men blir det ikke et problem å være sjef i Kripos på grunn av dette?

- Jeg er tilbudt jobben på grunn av, ikke på tross av, at jeg har vært ute i ni år. Og dermed kan jeg umulig ha tatt så mye feil tidligere. I den grad jeg skal være drapsjeger når jeg begynner i min nye jobb, er jeg en bedre drapsjeger i dag enn for ni år siden, svarer Thune. Den kommende Kripos-sjefen mener at han har blitt en bedre bedriftsleder på grunn av erfaringene fra næringslivet.

I boka angriper forfatterne pengegriske privatetterforskere. Forfatterne hevder at markedet for useriøse aktører ikke bare er begrenset til forsvinningssaker.

- Sjakaler

- De samme sjakalene (privatetterforskerne) får fort spalteplass i ulike medier, hvor de uten å blunke profilerer sine tjenester ved å framstille seg selv som etikkens og sannhetens forkjempere. Desto tristere er det at de samme aktørene utnytter sine ofre på spekulativt og kynisk vis, heter det i boka.

- Bransjen er svært ofte lite velkommen i politi- og påtalemyndigheten. I mange sammenhenger er det ikke vanskelig å være enig i dette. Bransjen må selv gjøre noe, og det må stilles krav. På den måten kan vi plukke ut dem som bruker muligheten for å tjene penger ved å tråkke i andres elendighet, sier Thune til Dagbladet.

Og legger til:

- Med den erfaringen jeg nå har fått, vil jeg nok bli atskillig mer kritisk til mine medarbeidere i Kripos!

Hele Norges coronakart