Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

George Floyd

Politimann: - Lei meg og skamfull

Flere politimenn ble hyllet da de knelte sammen med demonstranter i solidaritet med Black Lives Matter. Nå angrer politimann Robert Cattani.

DEMONSTRASJON: Flere New York-betjenter satt seg på kne etter oppfordring fra Black Lives Matter-demonstrantene 30. mai. Nå angrer en av dem. Video: Aleeia Abraham. Reporter: Marie Røssland Vis mer

Robert Cattani og tre andre politimenn knelte sammen med flere demonstranter i New York. I en intern e-post beklager Cattani overfor kollegaene, og sier at han «brakte skam over uniformen».

Det skriver Huffington Post.

Skammer seg

Bildene av de knelende politimennene vakte oppsikt for to uker siden. Opptrinnet ble sett på som en støtte til Black Lives Matter-bevegelsen, som den siste tiden har fått mye oppmerksomhet etter at George Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis. Politimannen Derek Chauvin er tiltalt for forsettlig drap i saken.

I en video som ble publisert etter hendelsen, kan man se politimennene sette seg på kne og lese opp navnene til svarte amerikanere som har blitt drept av politiet. Etterpå skal lovens lange arm ha delt ut klemmer og håndtrykk til folkemengden.

I dag skammer Cattani seg for å ha latt seg presse, heter det i e-posten.

- eg vet jeg tok feil avgjørelse. Vi visste ikke hvordan demonstrantene hadde reagert om vi nektet, og vi forsøkte å forhindre ekstra vold, skriver Cattani til kollegaene.

- Jeg vet at det var feil, og det er noe jeg kommer til å skamme meg over resten av livet.

Refser Chauvin

Cattani tar avstand fra pågripelsen av Floyd, men påpeker at alle politifolk ikke skal stå ansvarlig for det noen av kollegaene hans har gjort.

DEMONSTRERTE: Her, ved Foley Square på Manhattan, var det store demonstrasjoner 30. mai. Foto: AFP
DEMONSTRERTE: Her, ved Foley Square på Manhattan, var det store demonstrasjoner 30. mai. Foto: AFP Vis mer

- Vi alle vet at det rasshølet i Minneapolis handlet feil, sier han, og hinter til drapstiltalte Derek Chauvin.

Vurderte å slutte

Cattani forteller at han klandrer seg selv for å ha gitt etter for demonstrantene som skal ha ropt etter politimennene, med beskjed om å knele.

Han skriver videre at handlingen hans den dagen strider mot «alle prinsippene og verdiene han står for».

- Jeg kunne ikke forestille meg å møte opp på jobb noen gang igjen, og ta på uniformen jeg har brakt skam over, skriver Cattani, men har likevel bestemt seg for å fortsette i jobben.

- Uakseptabelt

Også i Sverige har politiet fått oppmerksomhet for sin håndtering av Black Lives Matter-protestene. En politikvinne i Stockholm sluttet seg til demonstrantene, og delte ut klemmer.

Sverigedemokratenes Robert Stenkvist kalte hendelsen fullstendig uakseptabelt.

- Det undergraver troverdigheten, habiliteten og respekten til politiet. Det undergraver også profesjonaliteten og politiet rolle som trygghetsskapende for alle, skrev han på Twitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!