Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
NB! STERKE BILDER: George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av politiet. Nå har politiet selv frigitt en video av hendelsen - men også det skaper sterke reaksjoner. Reporter: Emilie Rydning. Video: Scanpix / Dagbladet TV / Minneapolis Park Police Vis mer

George Floyd

Politimann: - Pokker så mye oksygen

Myndighetene har frigitt en utskrift av lydopptakene fra kroppskameraene til politimennene som er siktet for drap eller medvirkning til drap på George Floyd i Minneapolis i mai.

NEW YORK (Dagbladet): Da George Floyd skulle pågripes i Minneapolis 25. mai, presset politimannen Derek Chauvin kneet mot halsen hans i mange minutter. Floyd bønnfalt ham og sa at han ikke fikk puste. Også tre andre politibetjenter deltok i arrestasjonen som endte med at Floyd ble kvalt. Det hele førte til voldsomme demonstrasjoner over hele USA og resten av verden mot politivold og rasisme.

Ifølge de nye utskriftene av lydopptak fra hendelsen, sier Floyd at han ikke får puste mer enn 20 ganger i øyeblikkene før han dør. Likevel fortsetter Chauvin å presse kneet sitt mot halsen til Floyd mens Floy lå på magen og med håndjern.

- De dreper meg

- De dreper meg. De dreper meg. Jeg får ikke puste. Jeg får ikke puste, sier Floyd tydelig desperat.

- Så slutt å snakke. Slutt å rope. Det tar pokker så mye oksygen å snakke, sier Chauvin, ifølge AP.

Chauvin (44) er siktet for forsettlig drap, mens de tidligere politibetjentene J. Alexander Kueng (26), Thomas K. Lane (37) og Tou Thao (34) er siktet for medvirkning.

I løpet av pågripelsen trygler han også politiet om ikke å skyte ham, skriver Washington Post.

Advokaten til Chauvin, Eric Nelson, har foreløpig ikke kommentert opplysningene.

Utskriften av lydopptakene ble offentliggjort i forbindelse med at Lane har bedt om at saken mot ham droppes.

Fersk politimann

Lanes advokat, Earl Gray, beskriver sin klient som en fersk politimann som stolte på den erfarne Chauvin etter at Floyd hadde opptrådt uberegnelig og skadet seg selv under pågripelsen. Gray sier også at Lane hadde spurt to ganger om de skulle flytte Floyd over på siden, noe Chauvin sa nei til. Lane holdt beina til Floyd da han ble kvalt.

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

Ifølge utskriften fra opptaket ser Floyd først ut til å være samarbeidsvillig. Men han blir så opphisset og bønnfaller politibetjentene om ikke å bli plassert i politibilen fordi han er klaustrofobisk.

- Oh mann. Gud ikke forlat meg. Vær så snill, mann. Vær så snill, mann. Jeg gjør hva som helst dere ber meg om. Jeg er bare klaustrofobisk. Det er det, sier Floyd.

Ifølge Gray begynte Floyd å riste fram og tilbake og slo ansiktet sitt mot glasset i politibilen slik at han begynte å blø fra munnen. Politimennene la han så på bakken, og ifølge Gray var planen å kontrollere ham på en måte så han ikke kunne bevege seg og skade seg selv.

Gray sier også at Lanes kroppskamera viser at han ble med inn i ambulansen og forsøkte å hjelpe til med gjenopplivningsforsøk.

Falsk pengeseddel

Hele situasjon oppsto etter at politiet ankom stedet etter et nødanrop fra butikken Cup Foods. De sa at en kunde hadde betalt med en falsk 20-dollarseddel. Da Kueng og Lane kom til stedet, pekte den butikkansatte ut Floyd som satt sammen med to andre i en bil i nærheten.

Ifølge utskriften trakk Lane våpenet sitt mot Floyd etter å ha bedt ham fem ganger om å vise hendene uten at Floyd etterkom dette.

- Unnskyld. Unnskyld. Jeg har ikke gjort noe. Hva har jeg gjort? Hva har vi gjort, herr politibetjent? sier Floyd når Lane trekker våpenet.

Han fortsetter å beklage og ber om ikke å bli skutt, mens Lane ber ham komme ut av bilen.

TRAGISK: Videoen av George Floyd har gått verden rundt de siste par dagene. Nå har opptak av forløpet til hendelsen blitt publisert. Video: AP Vis mer

- Jeg skal ikke skyte deg, sier Lane.

Ifølge utskriften skal han ha ytt motstand da politibetjentene forsøkte å ta på ham håndjern.

- Ikke gjør motstand, Floyd, sier en av personene som satt inne i bilen med ham.

Hun forteller også til politibetjentene at hun tror Floyd har en «greie» med politiet etter dårlige erfaringer tidligere.

- Jeg er redd

Politibetjentene skal ha fått Floyd til å sette seg ned på et fortau og forklarte ham at han ble pågrepet mistenkt for å bruke falske penger.

- Og vet du hvorfor vi dro deg ut av bilen? Det var fordi du ikke hørte på noe av det vi sa til deg, sier Kueng, ifølge utskriften.

- Ok. Men jeg visste ikke hva som foregikk, sier Floyd.

- MÅ BLI TØFFERE: President Donald Trump hadde dette å si om George Floyd-saken lørdag. Video: AP Vis mer

- Du hører på oss, og vi vil fortelle deg hva som foregår. Ok? sier Kueng.

- Yes sir, svarer Floyd.

Lane spør ham om han har tatt narkotika, mens Kueng påpeker at han har hvitt skum rundt munnen. Floyd avviser dette.

- Du oppfører deg virkelig uberegnelig, sier Kueng.

- Jeg er redd, mann, sier Floyd.

- Kommer til å dø

Så begynner problemene for alvor når Floyd begynner å motsette seg å bli plassert i en politibil fordi han er klaustrofobisk og panisk.

- Jeg kommer til å dø her inne. Jeg hadde nettopp covid. Jeg vil ikke tilbake til det, sier Floyd desperat.

OPPRØR: Folk i Minneapolis fortsetter å demonstrere etter at George Floyd døde etter å ha blitt brutalt pågrepet av politiet. Video: AP Vis mer

Så følger et basketak.

- Jeg får ikke puste. Jeg får ikke puste. Vær så snill å hør på meg, sier Floyd.

Han blir plassert på bakken mens politibetjentene presser ham ned. Floyd fortsetter å si at han ikke får puste og roper etter mora si.

- Du er arrestert, sier Chauvin.

Snaut åtte minutter etter at han plasserte kneet på halsen hans, er Floyd død.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!