POLITIBILDER: Det skal ha vært VGs bruk av politiets egne bilder av de mistenkte i Søndre Land-saken som utløste etterforskningen av politimannen.  Faksimile: VG
POLITIBILDER: Det skal ha vært VGs bruk av politiets egne bilder av de mistenkte i Søndre Land-saken som utløste etterforskningen av politimannen. Faksimile: VGVis mer

Politimann (57) tiltalt for lekkasjer til VG og Se og Hør

Skal ha brutt taushetsplikten over 20 ganger, blant annet i drapssak og om Ari Behn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 57 år gammel politimann fra Hedmark politidistrikt er tiltalt for over 20 brudd på taushetsplikten.

Spesialenheten for politisaker mener ifølge NRK at den betrodde tjenestemannen har lekket sensitive etterforskningsopplysninger til VG og Se og Hør.

Utløst av drapssak
Det ble startet full etterforskning av 57-åringen da etterforskere av det mye omtalte dobbeltdrapet i Søndre Land i januar i år reagerte på at politiets egne bilder av de mistenkte dukket opp i VG i en tidlig fase.

- På bakgrunn av den henvendelsen startet våre etterforskere en relativt bred etterforskning opp mot registeret i politiet. Hvem som hadde vært inne og sett på saker, hven som hadde hatt tjenestebehov og så videre. Og gjennom det avdekket vi en mistanke mot den aktuelle tjenstemannen som da jobbet i et annet politidistrikt, sier Assisterende sjef i Spesialenheten for politisaker, Johan Martin Welhaven til NRK.

I tiltalen skal det også framgå at politimannen har gitt fra seg opplysninger om blant andre Ari Behn og Veronica Orderud.

- Slik vi ser det har han til dels erkjent de faktiske forholdene, men han har ikke erkjent straffskyld, og ikke erkjent å ha videreformidlet bildene. Det blir opp til oss å bevise i retten i februar, sier Welhaven til Dagbladet.no.

57-åringens forsvarer, Jens-Ove Hagen, sier mannen benekter å ha overlevert bilder til uvedkommende, men han erkjenner noen av de øvrige tiltalepunktene.

- Han mål har vært å korrigere opplysninger som er presentert ham fordi han syns det har vært viktig å få avkreftet gale mistanker, sier Hagen til NRK.

Saken mot politimannen skal for retten i februar neste år.

- En smule overdrevet
Ansvarlig redaktør i VG, Bernt Olufsen, ble kjent med tiltalen mot politimannen da han så Dagsrevyen i kveld. Olufsen vil ikke kommentere denne spesifikke saken.

- Men på generelt grunnlag kan jeg si at politiets iver etter å finne kilder er en smule overdrevet.

Redaktøren mener det er slik et moderne informasjonssamfunn fungerer.

- Jeg kan ikke se at det eksisterer skadevirkninger på samfunnets bekostning. Det er jo et velkjent forhold at mediene skaffer seg informasjon på denne måten, sier han til Dagbladet.no.

Sjefredaktør Harald Haave i Se og Hør opplyser i kveld at han ikke er kjent med lekkasjebeskyldningene.

- Jeg kjenner ikke saken i det hele tatt, sier han.