HAR TATT OPPSTILLING: Bevæpnet politi har stilt seg opp utenfor boligen en politimann ble knivstukket. Foto: Monica Eilertsen
HAR TATT OPPSTILLING: Bevæpnet politi har stilt seg opp utenfor boligen en politimann ble knivstukket. Foto: Monica EilertsenVis mer

Politimann (58) knivdrept på jobb i Mo i Rana

Gjerningsperson ennå på frifot. Væpnet politiaksjon pågår nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MO I RANA / OSLO (Dagbladet): En politimann (58) ble i kveld knivdrept i en leilighet i Mo i Rana.

• Les bakgrunn under kulene.

SISTE: Politiet forsøker stadig å komme i kontakt med den antatte gjerningsmannen. I 21-tida ropte de navnet hans i en ropert: «(Anonymisert fornavn), kom ut!»

- Vi vet at han er inne i huset, og vi ser han beveger seg, sier innsatsleder Trygve Ulset.

I 20.40-tiden ble det hørt gjentatte smell på stedet. Dagbladet fotograf på stedet, Willy Broks, forteller at han har hørt mellom fem og ti smell.

- Jeg har hørt seks smell til nå. Der kom det sjuende! sier Dagbladets reporter på stedet, Rigmor Nygård Hansen.

Ti minutter etterpå hører hun nye smell. Det tyder på at det trolig er snakk om en eller annen form for granater skytes mot vinduene på huset, for å få ut den antatte gjerningsmannen. Etter det Dagbladet erfarer skal det være snakk om tåregassgranater.

•••

En politimann ble i dag knivstukket i mageregionen i en kommunal bolig i Mo i Rana.

- Politimannen var død ved ankomst akuttmottaket ved Helgelandssykehuset i Mo i Rana klokken 18.15, sier avdelingssjef Anne Ingeborg Pedersen ved akuttavdelingen på sykehuset til Dagbladet.

Politiet bekrefter i en pressemelding at tjenestemannen ble stukket med kniv av en person som skulle hentes for innleggelse ved psykiatrisk sykehus.

Politimannen ble hentet ut av leiligheten rett etter klokken 18 og brakt videre til sykehus med ambulanse.

Væpnet aksjon
Væpnede politistyrker fra Mo i Rana og Mosjøen er på stedet med rundt 20 personer, og skal ha advart folk i nærheten om at det kan bli aktuelt å løsne skudd. Gjerningsmannen er foreløpig ikke pågrepet. Vi har en væpnet aksjon på gang i Rana nå, opplyser politiet.

- Vi vet ingenting om gjerningspersonen bortsett fra at han ikke er pågrepet, sier operasjonsassistent Marthe Lundestad ved Helgeland politidistrikt til Dagbladet.

Væpnede politistyrker har siden politimannen ble hentet ut jobbet med å sikre området.

Ifølge VG Nett var også en politikvinne sammen med politimannen da drapet skjedde. Hun kom seg imidlertid uskadd ut av leiligheten.

VÆPNEDE POLITISTYRKER: Bevæpnet politi er nå på stedet der en politimann har blitt knivstukket. MMS-foto: 
Geir Østen Berg
VÆPNEDE POLITISTYRKER: Bevæpnet politi er nå på stedet der en politimann har blitt knivstukket. MMS-foto: Geir Østen Berg Vis mer

Et vitne på stedet forteller til Dagbladet at 10-15 væpnede politistyrker står ved boligen og er klare til å rykke inn, mens ytterligere 10-15 politifolk står spredt og sperrer blant annet veien. Det har også hopet seg opp rundt 20 personer som ser på aksjonen.

Får ikke dra hjemRandi Drokås, som bor like innenfor sperringene, får ikke lov til å dra hjem.

- Jeg var nettopp kommet ut for å lufte hunden min da jeg så en politibil komme kjørende. Det satt en dame og en mann i politibilen. Da jeg kom tilbake var hele stedet sperret av, og jeg fikk ikke komme hjem. Jeg fikk bare høre at en politimann var blitt drept, sier Randi Droksås som var på vei til venner da Dagbladet snakket med henne.

Nabo Heidi Elise Årevik Magnussen bor et par hundre meter unna med tre barn.

- To av barna mine, fem og åtte år gamle, skulle egentlig gå til en juniorklubb sammen, men så ble vi seine med middagen. Før vi fikk sendt dem ut ble vi oppringt av en nabo som fortalte at en politimann var skutt i nabolaget og som ga oss beskjed om å låse døra. Nå sitter vi her, sier hun til Dagbladet.

Møtt med knivstikk i døraPå pressekonferansen i kveld redegjorde politimester Håvard Fjærli i Helgeland politidistrikt om politidrapet:

- Han var på et rutineoppdrag. Helsevesenet tok kontakt i forbindelse innlegging av en pasient på psykiatrisk sykehus i Bodø. Vi har over 100 slike transportoppdrag i året.

- Vi sendte opp to politifolk som ble møtt av knivstikk i døra. Politikvinnen som var med den drepte sto bak og kom seg aldri inn. Hun kom seg bort fra stedet, fikk tilkalt hjelp og handlet dermed korrekt.

- Gjerningsmannen er en kjenning av politiet, men vi vil ikke kommentere om hvilke forhold det var snakk om.

- Vi har hele tiden hatt en klar formening om hvor han har vært. Det har versert rykter om at vi ikke har visst det.

Politiet måtte evakuere en kvinne som hadde leilighet i huset. Naboer ble bedt om å holde dørene låst

Den antatte gjerningspersonen var registrert med skytevåpen.

- Vi samlet hele innsatsstyrken før vi dro oppover. Dette er styrker delvis fra Mo og delvis fra Mosjøen.

SATT I BEREDSKAP: Også væpnede politistyrker fra Mosjøen er satt i beredskap. Foto: Geir Østen Berg
SATT I BEREDSKAP: Også væpnede politistyrker fra Mosjøen er satt i beredskap. Foto: Geir Østen Berg Vis mer