Politimann anmeldt: - Sparket gutt (17)

En politimann er anmeldt til Spesialenheten etter at han skal ha sparket en 17 år gammel gutt i hodet under en pågripelse. Gutten vil har svar på hva politimannen tenkte da sparket skjedde.

SPARKER: En politimann skal ha sparket en gutt i hodet under en pågripelse på Stovner i fjor. Video: Privat / Tipser. Reporter: Vegard Krüger Vis mer
Publisert

Overvåkingskameraet rullet da politiet rykket ut til en slåsskamp i en garasje på Stovner i fjor. Opptaket viser at politimannen, som gjorde pågripelsen, skal ha sparket mot hodet til en 17 år gammel gutt.

Ifølge gutten hadde han overgitt seg og videoen viser at han og broren allerede sitter på knærne med hendene i bakken da sparket treffer. Det er ikke mulig å høre hva som blir sagt.

- Jeg husket ikke at jeg ble sparket i hodet før broren min fortalte meg det, sier den 17 år gamle gutten til Dagbladet.

ØNSKER SANKSJONER: De to brødrene, som ønsker å være anonyme, håper politiet tar lærdom av hendelsen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
ØNSKER SANKSJONER: De to brødrene, som ønsker å være anonyme, håper politiet tar lærdom av hendelsen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Petter Bonde, som er den 17 år gamle guttens advokat, anmeldte hendelsen til Spesialenheten, der saken nå ligger til vurdering hos påtaleleder. Bonde ønsker ikke å kommentere saken fordi den fremdeles er under etterforskning.

- Jeg kan bekrefte at Spesialenheten har mottatt en anmeldelse fra fornærmede gjennom hans forsvarer, sier Alexander Fotland Iversen, som er påtalefaglig etterforskningsleder i Spesialenheten.

Politiet i Oslo ønsker ikke å kommentere hendelsen på det nåværende tidspunktet. Det gjør heller ikke den aktuelle politimannen.

- Saken behandles per nå av Spesialenheten for politisaker. De vil belyse hendelsesforløp og detaljer i saken. Vi avventer resultatet fra Spesialenheten, og kan ikke kommentere saken nå, sier Unni T. Grøndal, i en e-post til Dagbladet. Grøndal er pressesjef i Oslo politidistrikt.

Voldshendelse

Oppløpet til hendelsen beskrives detaljert i en dom fra Oslo tingrett.

Ifølge 17-åringen og hans 23 år gamle bror, ble deres far utsatt for vold og trusler på arbeidsplassen 9. november i 2020, dagen før hendelsen i garasjen.

Politiet rykket ut til hendelsen og voldsepisoden ble fanget på et overvåkningskamera, viser dommen. Ifølge brødrene skal det likevel ikke ha ført til pågripelse av personen som slo faren, og familien skal ha fått beskjed om å anmelde hendelsen selv.

«Hendelsen har utvilsomt vært oppskakende for begge de to tiltalte og tiltaltes far», står det i dommen mot brødrene.

- Vi tenkte at politiet ikke var her for å hjelpe oss. Dette måtte vi løse selv, sier den 23 år gamle broren, som kan sees sittende på knærne til høyre i pågripelsesvideoen.

John Christian Elden, som er bistandsadvokaten til faren til 17-åringen, altså han som var offer for vold dagen før hendelsen i garasjen, forteller til Dagbladet at han ikke har mottatt påtalebeslutning fra politiet.

Det er uvisst om saken, som anses som oppløpet til de neste hendelsene, er under etterforskning eller om den er henlagt. Dagbladet har spurt politiet om status på denne saken, men har ikke fått svar.

Gjengjeldelse

Kvelden etter, den 10. november, kjørte de to brødrene til Stovner for å konfrontere personen som skal ha slått faren. De finner ham sittende i bilen i en garasje.

I dommen fra Oslo tingrett går det fram at brødrene oppsøkte personen for å gjøre gjengjeld for volden mot faren.

Volden beskrives i dommen som grov. Mannen, som dagen før slo faren deres, endte opp med å sy 16 sting etter å ha blitt slått flere ganger i hodet med neve og med et knokejern. Det var et dramatisk åsted som møtte politimannen som ankom alene.

17-åringen ble dømt til 90 timer samfunnsstraff. Den eldre broren ble dømt 120 dager i fengsel og som snart skal sones med fotlenke.

Videoen av pågripelsen, som nå etterforskes av Spesialenheten, viser at politimannen ankommer garasjen. Begge brødrene holder hendene opp foran seg og setter seg på knærne på gulvet.

- Hva sa dere da politiet ankom?

- Vi sa at vi ville samarbeide og at det var en forhistorie, sier 23-åringen.

- Hvordan så dere ut da politimannen pågrep dere?

- Vi hadde blodige hender etter slåsskampen, sier 23-åringen.

Mens 17-åringen sitter på alle fire, viser videoen fra overvåkingskameraet at politimannen skal ha sparket mot hodet til gutten.

Dagbladet har sett bilder av hodet til 17-åringen, tatt av politiet få timer etter pågripelsen, som viser en kul og et stort blåmerke bak øret. 17-åringen mener det må stamme fra politimannens spark.

- Kan kulen og blåmerket stamme fra slåsskampen rett før?

- Det er ikke mulig, mener brødrene.

- Da sparket skjedde, mistet jeg all tillit til politiet, sier 23-åringen, som understreker at de samarbeidet med politiet under pågripelsen og fulgte alle ordre om å legge seg på gulvet.

HENLAGT: Kseniia Dalen er enken etter Tor Henning Dalen som ble skutt av politiet under en politiaksjon ved Bolkesjø den 22 september 2020. Spesialenheten henla i dag saken mot tjenestemannen som avfyrte de fem skuddene. Reporter: Angelica Hagen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet TV Vis mer

Venter avgjørelse

Påtalefaglig etterforskningsleder i Spesialenheten, Alexander Fotland Iversen, kan ikke kommentere påstandene fra brødrene, hvilke bevis som ligger i saken eller hvilke etterforskningsskritt Spesialenheten har gjennomført.

Saken er etterforsket, men det er ennå ikke tatt avgjørelse på utfallet.

- Per nå så må jeg få gå gjennom saken. Vår oppgave er å avgjøre om den ansatte i politiet har begått en straffbar handling, sier Alexander Fotland Iversen, som nå går gjennom alle dokumentene i saken.

- Jeg sender ikke denne saken fra meg før jeg mener den er tilstrekkelig opplyst til å fatte en påtaleavgjørelse, sier Iversen, som opplyser at det til slutt er sjefen for Spesialenheten som fatter endelig påtalevedtak.

Spesialenheten er ikke en del av politiet, men er et uavhengig etterforsknings- og påtaleorgan sortert under Riksadvokaten.

Ifølge paragraf 6 i Politiloven, kan politiet anvende makt under tjenesteutførelsen i den utstrekning det er nødvendig og forsvarlig.

Videre står det skrevet i loven:

«Politiet skal ikke ta i bruk sterkere midler uten at svakere midler må antas utilstrekkelige eller uhensiktsmessige, eller uten at slike forgjeves har vært forsøkt. De midler som anvendes, må være nødvendige og stå i forhold til situasjonens alvor, tjenestehandlingens formål og omstendighetene for øvrig.»

Vil ha svar

Da Dagbladet intervjuet guttene forrige fredag, var ennå ikke 17-åringen avhørt av Spesialenheten. Ifølge den eldre broren, skal 17-åringen nå ha fått en innkallelse til avhør.

- Hvis vi hadde vært aggressive mot politiet, hadde våpen eller ikke hørte på ordrene fra politiet, så kunne jeg forstått at de ville være harde, men vi samarbeidet. Er politiet virkelig her for å hjelpe oss, spør jeg meg, sier 23-åringen, som sier at han har slitt med bildene på netthinna av broren som skal ha blitt sparket.

- Vi håper at politimannen eller de som representerer han kan svare på hvorfor han sparket, hva som gikk gjennom hodet hans da det skjedde. Han bør få sanksjoner. Vi mener han er farlig mann bak uniformen, sier 23-åringen.

Politiet i Oslo har avstått fra å svare på spørsmål i denne saken i påvente av resultatet av Spesialenhetens etterforskning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer