Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politimann blant gisseltakerne i Beslan

Var med på å drepe skolebarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskningen etter gisselmassakren i Beslan fortsetter. Nå sier russiske myndigheter at det var flere enn 32 gisseltakere som holdt barn og voksne i et jerngrep fra 1. til 3. september på Skole nr 1 i Beslan. Stadig mer blir kjent om gisseltakerne. Nå avslører dagsavisa Vremya Novostei at minst én av gisseltakerne var tidligere politimann fra Nord-Ossetias naborepublikk Ingusjetia.

Kjørte Basajev til terrorangrep

Forholdet mellom innbyggerne i det hovedsaklig kristne Nord-Ossetia og det muslimske Ingusjetia er allerede på bristepunktet. De etterlatte etter Beslan-tragedien har allerede lagt mye skyld på naboene i øst. Omfattende korrupsjon i politiet, blant grensevaktene og hos myndighetene var med på å gjøre terroraksjonen mulig for den tsjetsjenske terrorlederen Sjamil Basajev, som har påtatt seg ansvaret for udåden.

Politimannen som ble gisseltaker het Bashir Pliyev. Han jobbet tidligere i sikkerhetsavdelingen i departementet til den ingusjetiske innenriksministeren.

Pliyev har også stått bak angrep mot sine egne i politiet: I juni angrep Sjamil Basajevs menn flere bygninger i Ingusjetia, blant annet hovedpolitistasjonen. Rundt hundre mennesker ble drept i terrorangrepet. Pliyev skal selv ha kjørt terroristen Basajev inn i Ingusjetia før angrepet.

Etter angrepet ble ingusjetisk sikkerhetstjeneste oppmerksom på den utro tjeneren, men han ble tipset om at han var avslørt og rakk å flykte før han ble arrestert.

Pliyev skal ha blitt funnet blant de døde gisseltakerne og ble identifisert ved hjelp av fingeravtrykk.

De fleste gislene i Beslan var kvinner og barn. Rundt 330 uskyldige ble drept da skyting brøt ut i Beslan på gisselmarerittets tredje dag, over halvparten av dem var barn. Blant de overlevende ble nesten alle skadet, mange av dem alvorlig. I Beslan har fremdeles mange familier ikke funnet sine døde.

Fra før er tre politimenn fra Nord-Ossetia og Ingusjetia tiltalt fordi de ikke forhindret angrepet.

Angrer ikke

Tsjetsjenernes mangeårige frontfigur Sjamil Basajev angrer ikke på angrepet mot Skole Nr 1 i Beslan. For noen få dager siden gikk han ut med en ny melding til det russiske folk om at han vil fortsette angrepene i mange år fremover. Han sier også at sivile er legitime mål. Den holdningen demonstrerte han til fulle i Beslan, der barna ble tatt som gisler på første skoledag.

- Hvis Putin ikke vil ha fred, vil vi vente til han slutter, og om vi kan, vil vi sende ham direkte til helvete, sa Basajev i en uttalelse på en tjsetsjensk nettside på mandag.

Den tsjetsjenske lederen Aslan Maskadov har tidligere samarbeidet tett med Basajev, men gikk raskt ut etter Beslan-tragedien og sa at gjerningsmennene var kriminelle. Maskadovs utsending, Akhmed Zakajev, kritiserer Basajev fordi han mener sivile er legitime mål. Zakajev sier at han er uenig med dem som tar gisler og dreper sivile.

- Basajev er naiv hvis han tror at terrorhandlinger mot sivilbefolkningen vil få russiske myndigheter til å akseptere en politisk løsning, sier han.

TV-BILDENE</B> fra Beslan sjokkerte verden i begynnelsen av september.
TRAGEDIENS OMFANG: Den 13.oktober var den ortodokse sørgeperioden på 40 dager ferdig. Kirkegården i Beslan måtte utvides kraftig da ofrene skulle begraves.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media