Politimann blottet seg

Han var en av politiets fremste eksperter og etterforskere i sedelighetssaker. Nå er den 52 år gamle politiførstebetjenten siktet for sexovergrep og suspendert fra kriminalavdelingen ved Oslo politikammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimannen blottet seg for ei mindreårig jente. Tilståelsen kom da han forsto at overgrepet var videofilmet. 52-åringen har tidligere ledet etterforskningen av mange sedelighetssaker som ble etterforsket av Oslo politikammer. De siste åra har mannen hatt en annen ledende stilling ved kriminalavdelingen.

Politimannen, som gjennom hele nittitallet har vært en av de mest profilerte politietterforskerne i Norge, har også engasjert seg mot seksuelle overgrep mot barn og kvinner i andre fora.

Ressursperson

Ved siden av å inneha verv i organisasjoner som har jobbet med overgrepssaker, har den høyt betrodde politiførstebetjenten også blitt brukt som ressursperson både nasjonalt og internasjonalt i saker som gjelder seksuelle overgrep. Han har nytt stor faglig tillit både innen politiet og hos medisinske eksperter.

Mannen får fra alle hold de beste skussmål. Sosialt omgjengelig og faglig svært dyktig. Eller som en nær kollega sier til Dagbladet:

- En kjernekar.

Videofilmet

Det seksuelle overgrepet politiførstebetjenten nå er siktet for - og som han har tilstått - skjedde i slutten av oktober måned.

Mannen skal på sitt hjemsted - noen mil fra Oslo - ha blottet seg foran ei mindreårig jente. Overgrepet skal ha skjedd utendørs på mannens eiendom.

Dagbladet får bekreftet at jentas familie skal ha hatt mistanke til at slike overgrep hadde skjedd tidligere, og at de la en plan for å avsløre politiførstebetjenten.

Da politimannen trodde han var alene sammen med jenta på eiendommen, skal han ha blottet seg. Men det han ikke visste, var at foreldrene til jenta lå på lur i buskene og fulgte med.

For å få bevis som politimannen ikke kunne bortforklare, videofilmet de alt som skjedde. Videoen er nå i politiets forvaring.

Ville ha bevis

Etter det Dagbladet får opplyst skal den mindreårige jentas foreldre ha hatt mistanke til politimannen i en periode. De skal ha vært dypt fortvilet.

Foreldrene skal ha resonnert slik at ingen ville tro dem dersom de gikk til politiet og anmeldte forholdet uten at de hadde hundre prosent sikre bevis som dokumenterte ugjerningen.

Politiførstebetjenten erkjente de faktiske forhold da han ble konfrontert med påstandene og videoen ble lagt fram som bevis.

- Tilstått

- Saken er nærmest ferdig etterforsket. Siktede har tilstått og forklart seg om hva som har skjedd, sier politiinspektør Hanne Plathe Maartmann ved politikammeret som etterforsker saken til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å kommentere etterforskningen utover det faktum at en 52 år gammel mann er siktet og at han har tilstått forholdene.

- Saken er fortsatt under etterforskning, men jeg regner med en forholdsvis rask påtalemessig avgjørelse, sier politiinspektør Hanne Plathe Maartmann til Dagbladet.