Politimann brukte skarp ammunisjon ved en feil

Traff to politifolk i hode og nakke. Livsfarlig tabbe under dramatisk feltøvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter det Dagbladet.no erfarer ble det brukt biler i fart og politifolk som hadde rollen som både livvakter, angripere og VIP-personer som skulle beskyttes under «feltøvelsen» som kunne ha endt med dødsfall på Tanum i ettermiddag.

Alt tyder nå på at en av de erfarne politifolkene hadde ladd våpeet sitt med skarp ammunisjon ved et uhell da han eller hun skulle avfyre skudd mot kollegene sine under det simulerte angrepet . Det får Dagbladet.no bekreftet fra politihold i kveld.

Ifølge VGNett satt begge de skadde i baksetet på en bil da de ble truffet av de skarpe skuddene. Våpenet det ble skutt med kan etter det Dagbladet.no forstår ha vært et såkalt tohåndsvåpen - et gevær eller en automatpistol - men politiet vil i kveld ikke si noe om våpentypen.

Kripos undersøker våpenet

Etterforskere fra Spesialenheten for politisaker ankommer øvelsesområdet på Tanum i kveld, og skal foreta avhør av alle de involverte.

- Det er iverksatt etterforskning, men vi kan foreløpig ikke si noe konkret om årsaken til at de aktuelle skuddene ble løsnet. Sentrale avhør blir tatt utover kvelden, og etterforskningen er helt i startfasen, opplyser pressetalskvinne Åse Berit Berger ved Spesialenheten for politisaker.

Samtidig som spesialenhetene skal få klarhet i hva som skjedde forut for den svært alvorlige ulykken, skal tekniske etterforskere fra Kripos gjøre undersøkelser på åstedet og av skytevåpenet.

Var «livvakter» og «attentatmenn»

Øvelsen foregikk ikke på en skytebane, men i et langt mer realistisk scenario i forhold til hvilke situasjoner livvakter fra Politiets sikkerhetstjeneste kan komme ut for.

KUNNE GÅTT HELT GALT: To politimenn ble skutt i hode og nakke under en såkalt livvaktøvelse i Stavern. Foto: PEDER GJERSØE
KUNNE GÅTT HELT GALT: To politimenn ble skutt i hode og nakke under en såkalt livvaktøvelse i Stavern. Foto: PEDER GJERSØE Vis mer

De to politimennene som ble skadd ble skutt i nakke- og hoderegionen, men skal utrolig nok ha kommet fra skyteepisoden uten livstruende skader. Tønsberg sykehus opplyste tidligere i ettermidag at de to, som er 33 og 34 år, har lettere skader og at tilstanden er stabil. De er ennå til behandling på sykehuset.

Ingen av våpnene i den aktuelle øvelsen skulle i utgangspunktet ha vært ladd med annet en løsammunisjon, og magasiner eller esker med dødelige kuler skal være svært tydelig adskilt fra de ufarlige patronene. Spesialenheten for politisaker skal nå finne ut hvordan det var å mulig å ta feil ammunisjon.

- Det er ikke lett å ta feil, og det skal heller ikke skje. En har gode rutiner på slikt, sier leder Arne Johannesen i Politiets fellesforbund til Dagbladet.no.

Han ønsker ikke å kommentere uhellet før han selv har sett politiets gjennomgang av hendelsen.

Erfarne politifolk

Etter det Dagbladet.no får opplyst var det rundt 18 deltagere på livvaktkurset. Politifolkene som ikke var skadd fikk etter ulykken beskjed om å ringe hjem til familien for å berolige dem og opplyse kort om det som hadde skjedd.

Politifolk som er ferdig kurset som livvakter i Politihøgskolens regi kan få jobb i den spesialiserte livvakttjenesten til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som blant annet står for sikkerheten til de kongelige i Norge.

Det er imidlertid høgskolen og ikke PST som er ansvarlig for sikkerheten under øvelsen.

Politimann brukte skarp ammunisjon ved en feil

- Vi er orientert om hendelsen. Den etterforskes nå av Spesialenheten for politisaker, og vi har ikke ytterligere kommentarer, opplyser informasjonsmedarbeider Martin Bernsen i PST til Dagbladet.no.

Politimann brukte skarp ammunisjon ved en feil