HAVNET I KRANGEL:  Stortingsrepresentant Peter N. Myhre følte seg truet. Nå er lensmannsbetjenten straffet med en bot på 15.000 kroner.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HAVNET I KRANGEL: Stortingsrepresentant Peter N. Myhre følte seg truet. Nå er lensmannsbetjenten straffet med en bot på 15.000 kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Politimann dømt - truet Frp-topp

Stortingsmann Peter N. Myhre anmeldte politimannen for grove trusler. Nå er lensmannsbetjenten dømt, men retten trodde ikke på Frp-toppens forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liberalisten og Fremskrittspartiets toppmann Peter N. Myhre hevdet at lensmannsbetjenten som bodde i en campingvogn på Teisen i Oslo truet med «å grisebanke», «du skulle fått deg en på trynet» og «en god porsjon juling».

Politimannen, som til daglig er ansatt ved et lensmannskontor i Nord-Norge, var i fjor sykmeldt og bodde i en campingvogn i bydelen Teisen. Leiligheten han eide var leid ut, derfor valgte han å bo i en campingvogn.

Voldsom krangel Og ifølge dommen i Oslo tingrett spiller campingvogna trolig en viktig rolle i det som utviklet seg til voldsom og høylytt krangel mellom den profilerte stortingsrepresentanten og lensmannsbetjenten.

Seinsommeren 2011 tok den 39 år gamle lensmannsbetjenten med seg campingvogna og kjørte til Oslo. Der parkerte han campingvogna i et boligfelt, og fikk kjøpe strøm av en nabo.

Etter en stund skal flere naboer ha begynt å irritere seg over campingvogna.

Trusler og raseri I retten forklarte politimannen at spesielt en bilist skal ha oppført seg bøllete og ruset motoren på bilen kraftig, da han passerte campingvogna.

I fjor sommer hadde politimannen sett seg grundig lei, og mente å ha identifisert bil-bølla som ruset motoren. Da den grå Audien kom kjørende, skal politimannen ha blokkert veien.

CAMPINGVOGNA:  Denne campingvogna som politimannen bodde i, utløste trolig bråket mellom Stortingsrepresentant Petter N. Myhre og en 39 år gammel lensmannsbetjent. Foto: Rolf Kristiansen
CAMPINGVOGNA: Denne campingvogna som politimannen bodde i, utløste trolig bråket mellom Stortingsrepresentant Petter N. Myhre og en 39 år gammel lensmannsbetjent. Foto: Rolf Kristiansen Vis mer

Lensmannsbetjenten skal ha gått bort til Peter N. Myhres bil og begynt å kjefte på ham.

Myhre hevder at lensmannsbetjenten truet med:

«... jeg skal grisebank deg».

Lensmannsbetjenten hevder derimot at han sa:

«... du hadde fortjent en god porsjon juling».

 - EN GOD DOM:  Advokat Thomas Randby mener dommen er god og riktig.  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- EN GOD DOM: Advokat Thomas Randby mener dommen er god og riktig. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Den erfarne politimannen innrømmet at han hadde tatt tak i vinduet på bilen til Peter N. Myhre og forsøkt å dra det ned. Myhre derimot hevder at lensmannsbetjenten stakk hendene inn i bilen og tok tak i skulderen hans.

Redde barn Flere vitner skal ha sett opptrinnet i gata på Teisen, og oppfattet det som svært ubehagelig.

Et vitne beskriver krangelen mellom lensmannsbetjenten og Stortingsrepresentanten som aggressiv, og at hun var redd de skulle begynne å slåss. Barna som var til stede skal ha blitt redde.

Etter det første intermessoet klarte Peter N. Myhre å kjøre bort og hjem til sin egen bolig noen hundre lenger bort.

Men da fulgte politimannen etter og kjørte fram til boligen til Fremskrittspartiets profilerte politiker. Idet Myhre var på vei ut av garasjen og inn i boligen startet bråket på ny. Denne gang ble Petter N. Myhres barn vitner til krangelen.

Lensmannsbetjenten har forklart at han fulgte etter, fordi han følte de ikke var ferdigsnakket.

Ble ikke trodd Barna til Peter N. Myhre har forklart at lensmannsbetjenten kjeftet på faren og brukte ordene «du skulle hatt juling». Verken sønnen eller datteren hørte lensmannsbetjenten true med grisebank, noe Oslo tingrett finner påfallende.

I rettsboka heter det:

«... retten finner det noe rart at tiltalte i følge tiltalen skal ha uttalt seg så vidt forskjellig ved de to hendelsene».

Peter N. Myhre hevdet i retten at han ikke visste hvem mannen var. Dette fikk Oslo tingrett til å bemerke følgende i rettsboka:

«Ifølge henne var det noe alle på Teisen kjente til. Hun forklarte at folk reagerte på at tiltalte bodde i en campingvogn og syntes han var rar. Han hadde fått tilnavnet «Crazy Eye» på grunn av det rare øyet hans».

Dømt - men ikke trusler Oslo tingrett frikjente lensmannsbetjenten for trusler - som er en alvorlig forbrytelse, men la politimannens egen forklaring til grunn og dømte han for en forseelse.

Oslo tingrett dømte lensmannsbetjenten til en bot på 15 000 kroner og samtidig ila ham 2000 kroner i saksomkostninger.