Politimann dømt for krenkende atferd. Kalte jente «lite fristende og appetittelig at det finnes ikke noe verre»

Tapte saken i Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En politioverbetjent med over 30 års tjeneste bak seg er i høyesterett blitt dømt for utilbørlig opptreden under utførelse av offentlig tjeneste.

På ettermiddagen tirsdag 14. mai 2013 pågrep han sammen med en annen politibetjent en 18 år gammel kvinne i nærheten av en  bensinstasjon i Oslo. Politipatruljen hadde fått melding ran av en ansatt på bensistinstasjonen, og jenta svarte til beskrivelsen som de hadde fått av gjerningspersonen.

Ifølge lagmannsrettens dom satte kvinnen seg til motverge under pågripelsen. Hun ble påsatt håndjern og under ransakingen beskyldte hun den dømte politimannen for å beføle henne.

Begynte å filme kvinnen Da kvinnen skulle plasseres i politibilen og påsettes bilbelte, bet hun den den andre betjenten i armen. Den dømte politimannen satt i førersetet, og i bilen på vei til sentralarresten på Grønland i Oslo fortsatte kvinnen å oppføre seg sterkt utagerende.

Den dømte politimannen ba betjenten som hadde blitt bitt om å starte å filme henne med mobiltelefonen, for å dokumentere hennes oppførsel. Kvinnen reagerte negativt på filmingen og beskyldte betjenende for å være pedofile.

Tingretten, som lagmannsretten siterer, beskriver så det som etter hvert utspiller seg på opptaket, slik:

Kvinnen sier hun blir kvalm av mennesker som B (betjenten som filmer), og ber ham om å slutte å filme. B svarer ikke, men den dømte overbetjenten sier: «Du er så lite fristende og appetittlig at det finnes ikke noe verre». 

Videre sier politimannen «du gjør ingenting riktig. Alt det du har gjort nå, er feil».

Det tredje utsagnet var at de hadde kastet sekken til kvinnen i en søppelbøtte da hun spurte om hvor den var.

Dømt for sjikanering Dommerne mener at politimannens utsagn var sjikanøst og framsatt overfor ei ung jente i åpenbar ubalanse. I dommen står det at stilles krav til politifolks evne til å vise selvbeherskelse når de utsettes for en provokasjon i forbindelse med tjenesteutøvelsen.

I dommen slås det fast at selv om kvinne var aggressiv og utagenrende, hadde betjentene situasjonen under kontroll. Hun var påsatt håndjern og plassert inne i en politibil med bilbelte på.

I dommen står det videre

«Situasjonen var altså verken uoversiktlig eller spesielt vanskelig, og det var ikke nødvendig for A (den dømte politimannen) å gjøre slike raske og sammensatte avveininger som polititjenesten ellers kan kreve. Han utsagn ble framsatt over tid og uten at det var noe tjenstlig behov for det. Tvert om har de tidligere instansene lagt til grunn at As uttalelser kom for å "ta igjen" overfor C, og at "de bidro til en unødvendig eksaltering av den vanskelige og konfliktfylte situasjonen i bilen».

Ble frifunnet i to rettsinstanser Spesialenheten for politisaker ga politimannen et forelegg på 12 000 kroner for overtredelse for legemsfornærmelse og utilbørlig opptreden under utførelse av offentlig tjeneste. Han skal ha nektet å godta forelegget   og tingretten ble han frifunnet for legemsfornærmelse, men dømt for utilbørlig opptreden.

Spesialenheten anket saken videre til lagmannsretten hvor han ble frifunnet for alle forhold. Dermed. var siste sjanse å anke saken til Høyesterett over frifinnelsen.

Mannen ble dømt til en bot på 5000 kroner eller subsidiært fengsel i 10 dager.

Advokaten til politimannen har ikke svart på Dagbladets henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer