Politimann drept i bilen

En politimann ble skutt og drept under ranet i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vet du noe? Tips oss! (Dagbladet.no): Politiet avholdt en pressekonferanse klokken 11.30. Både politiet og ranerne løsnet skudd under aksjonen. De har nå bare ett fokus: å finne de som har drept en av deres kolleger.

Politiet oppfordrer folk til å være forsiktige. De ønsker tips fra publikum. De har bedt om bistand fra Kripos og nabodistriktene.

Politiet tror det var minst åtte ranere med. Minst en av ranere skal ha vært såret. De brukte gass utenfor banken.

Dagbladet.no får bekreftet fra Sentralsykehuset i Rogaland at ingen er tatt inn på akuttmottaket der. Heller ikke Haukeland sykehus i Bergen har tatt i mot noen i luftambulanse.

- Inntil videre kan vi ikke kommentere ytterligere, sier Bjørnevold.

Øyenvitner sier at minst seks skudd ble avfyrt under ranet i Stavanger i dag tidlig, som skjedde like etter klokka åtte.

Fluktrute?

Ifølge et øyenvitne som kontaktet Dagbladet.no i formiddag, leter væpnet politi tilsynelatende etter ranere ved Høgskolen i Stavanger.

De to bilene som ble funnet i brann kort tid etter ranet, befant seg på ruta mellom ransstedet og Høgskolen.

Utbytte

Det er fremdeles uklart om ranerne fikk med seg penger etter ranet, som ble begått mot Norsk Kontanservice (NOKAS), som holder til i Norges Banks lokaler like ved Domkirken i Stavanger sentrum.

- Norges Bank har ingen ansatte i Stavanger, men vi eier og leier ut lokaler til Norsk Kontantservice, sier informasjonsdirektør Paul Henrik Poulsson i Norges Bank til Dagbladet.no.

Stavanger-politiet fikk melding om det brutale ranet klokka 08.05 i dag tidlig. Det er i øyeblikket hektisk aktivitet på alle politikamre i regionen.

- Det vi kan bekrefte er at det har vært et væpnet ran mot Norges Bank i Stavanger sentrum, sier operasjonsledelsen ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Vet dere om ranerne fikk med seg penger eller annet utbytte?

- Nei, jeg kan ikke si noe om eventuelt utbytte.

- Kan dere bekrefte at et brennende kjøretøy var plassert foran politiets garasjeinngang?

- Det kan jeg bekrefte.

Tellesentral

NOKAS er eid av Norges Bank, DnB NOR, Fokus Bank, Sparebank 1-gruppen, Terra og Sparebanken Hedmark. NOKAS leverer produkter og tjenester til Norges Bank, blant annet gjør de kontanter tilgjengelig over hele landet, og sjekker at sedler og mynt er ekte.

Bilbrann

Samtidig som banken ble forsøkt ranet, ble utrykningsporten til politiet i Stavanger sperret av en brennende bil.

- Jeg drev på med morgenstellet, og klokka var rundt 08.05, da jeg hørte to kraftige smell, sier Dag Bjørnsen til Dagbladet.no.

Han er nabo til politistasjonen.

- Jeg gikk bort til vinduet og så en stor kassevogn som brant. Den var på størrelse med en lastebil, og fullastet med kasser. Den blokkerte hele utrykningsporten til politiet.

Kort tid seinere ser Bjørnsen at portene til brannvakta går opp.

- De fikk trillet ut brannbil, og folk kom løpende til. Det tok bare noen minutter før de fikk slokket brannen, men bilen ble stående og sperre lenge, sier Bjørnsen til Dagbladet.no.

Bjørnsen sier at utrykningsporten var helt sperret. Det skal være mulig å kjøre ned langs et jernbarnegjerde, men han så ikke at noen politibiler tok den veien.

- Jeg hørte at det har skjedd ting i sentrum. Men jeg kan nesten ikke tro at det er kommet så langt at man kan planlegge noe slikt.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

RANSPLAN: Ranernes kassebil sperret politiets garasje.
FLUKTBRANN: Det ble løsnet flere skudd og brukt tåregass under ranet. Fire biler er satt i brann i forbindelse med ranet.
Politiet sperret av området rundt Bankplassen etter det væpnede ranet imorges