Politimann driver millionbutikk med litauiske ansatte

Unnskylder lovbrudd med «en jungel av regler»

GLIPPER: - Vi prøver å følge lover og regler, men det kommer stadig så mye nytt, at noen ganger glipper det, sier politiførstebetjent Magne Madsen, som ved siden av jobben i politiet arbeider og er største eier i byggefirmaet Mer Norge - et Norskregistrert utenlandsk foretak med litauiske ansatte. Foto: Tonhild Solberg Strand, Laagendalsposten
GLIPPER: - Vi prøver å følge lover og regler, men det kommer stadig så mye nytt, at noen ganger glipper det, sier politiførstebetjent Magne Madsen, som ved siden av jobben i politiet arbeider og er største eier i byggefirmaet Mer Norge - et Norskregistrert utenlandsk foretak med litauiske ansatte. Foto: Tonhild Solberg Strand, LaagendalspostenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tre år siden opprettet politiførstebetjent Magne Madsen og en litauisk kamerat byggefirmaet Mer NorgeMen de glemte noe.

Firmaet Mer Norge - som tross navnet er et britisk NUF (Norskregistrert utenlandsk foretak) - ble ikke registrert i Arbeidsgiver og arbeidstakerregisteret (Aa-registeret).

Det er bare en av flere glipper i politimannens nye karriere i byggebransjen.

- Regeljungel
- Jeg beklager, sier Madsen om den manglende registreringen.

I en bil ved Liertoppen kjøpesenter viser han Dagbladet en papirlapp. På lappen har Mer Norges regnskapsfører skrevet at «dette skulle vært ordnet av den forrige regnskapsføreren», og «ordnet i dag 12.08.13.»

- Vi prøver å følge lover og regler, men det kommer stadig så mye nytt, at noen ganger glipper det. Vi har nok gjort noen feil, men det er i hvert fall ikke overlagt og med vilje. Det er en jungel av regler, og man skal være god for å være oppdatert hele tida, sier Madsen.

Han og hans tre litauiske kolleger driver med blant annet snekring, maling, vedlikehold og belegning rundt omkring i Kongsberg-området.

- Alvorlig
På lønnsslippene Madsen viser Dagbladet står det at en av litauerne som jobber i Mer Norge har 170 kroner timen. En annen, som begynte å jobbe i firmaet i fjor, får 150 kroner timen.

Det siste er 13 kroner under satsen for ufaglærte arbeidere med minst ett års erfaring.

- Det er almenngjorte tariffer. Jeg synes det er ganske alvorlig, sier sekretær Jan Ørnevik i Fellesforbundet.

- Et lovbrudd, fastslår hans kollega i Fellesforbundet, rådgiver Jonas Bals.

Ifølge Mer Norges årsregnskap var lønnskostnaden inkludert arbeidsgiveravgift ifjor på 736000 kroner. Madsen sier at det ble utført 2,5 årsverk, og ikke fire slik det står i regnskapet.

Inntektene i firmaet var på 1,1 millioner kroner.

- Gidder ikke
Madsen avviser at han presser ned lønnene i Norge.

- Jeg føler ikke at det er noe konkurranse i det hele tatt. Problemet er at det er nok folk i dette landet som ikke vil noen ting, og som ikke gidder å jobbe, sier Madsen.

- Jeg føler meg ikke upopulær, men vet at folk snakker bak ryggen min, om at «de gjør mange feil, og jobber ikke som nordmenn», sier litauiske Audrius Svirikas, som er ansatt i Mer Norge siden i fjor.

FAST JOBB: Her, i Politihuset på Kongsberg, har Magne Madsen sin faste jobb som politiførstebetjent. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FAST JOBB: Her, i Politihuset på Kongsberg, har Magne Madsen sin faste jobb som politiførstebetjent. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Et søk på nettet viser at firmaet får gode skussmål fra flere oppdragsgivere. Ifølge Madsen begynte han med firmaet fordi han skal pensjoneres når han blir 57, og behøver noe å drive med.

Forundret sjef
Madsens sjef, politistasjonssjef Håvard Revå i Kongsberg, ble overrasket da Dagbladet tirsdag fortalte ham om Madsens byggefirma.

- Hvis en politimann skal drive med noe annet enn selve politijobben, skal det søkes om det, en søknad om bierverv. I dette tilfellet kan jeg ikke se at det er søkt. Det vil bli tatt opp med ham hvorfor det ikke er søkt, sier Revå.

Etter at en slik søknad er levert, vil Madsens overordnede vurdere om biervervet er i forenlig med å være politimann.

- Dette vil bli fulgt opp, sier Revå.

Jobbhjelp
På en Kongsberg-kafé på mandag fortalte Madsen, Edvardas Kybartas og Audrius Svirikas Dagbladet om årelangt vennskap og et samarbeid som begynte etter at Svirikas bror og noen andre i 2003 ba politiet på Kongsberg om hjelp til å finne arbeid.

Madsen hadde noe malerarbeid til dem hjemme på gården. Dermed var kontakten med det litauiske miljøet opprettet.
Madsen og Kybartas stiftet Mer Norge i 2010.

Etter at Dagbladet tok kontakt, sier Madsen at han vil få virksomheten inn i et norsk aksjeselskapo, og overdra selskapet til Kybartas.