Politimann etterforskes etter gjengbråk

En sentral politimann ved Oslo politidistrikt er satt under etterforskning av SEFO. Mannen er anklaget for å ha framprovosert bråk mellom kriminelle gjenger i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet avslørte i januar at det var utarbeidet en hemmelig politirapport der en av de mest erfarne tjenestemennene i Oslopolitiet blir utpekt som mannen som har framprovosert krigen mellom A-gjengen og B-gjengen. Rapporten, som Dagbladet har fått tilgang til, er datert 27. november 2000. Tjenestemannen blir beskrevet som illojal overfor politiet og han skal ha operert som «cowboy» for å skape bråk i gjengmiljøet.

- Vi hadde ikke noe valg. Beskyldningene var så grove at dette måtte etterforskes av SEFO, sier politimester Anstein Gjengedal i Oslo til P4.

Sykmeldt

SEFO-leder og byrettsdommer Morten Svendgård sier at det er foretatt en rekke vitneavhør i gjengmiljøet i Oslo, og at Politiets særskilte etterforskningsorgan (SEFO) nå vil avhøre politimannen, som for tida er sykmeldt.

Etter at rapporten ble avslørt, snakket Dagbladet.no med et sentralt medlem av B-gjengen.

- Vi ble oppringt av en mann som sa «Dere har ikke baller til å møte meg på Tveita-senteret». Tre av oss dro opp for å møte ham. Da vi kom inn på senteret satt tre kjente torpedoer og mannen ved et bord på et serveringssted. En av torpedoene kom bort til oss og sa at vi måtte være forsiktige, for politiet var til stede, sier Dagbladet.nos kilde.

De tre B-gjengmedlemmene dro fra senteret før det ble bråk.

Ifølge rapporten skal politimannen ha begrunnet konfrontasjonen med at «vi skulle ha det litt gøy».

- Ondsinnende påstander

- Det er riktig at vi har opplysninger om at en politimann skal ha gjort noe dumt. Men det må ikke forstås dit hen at en politimann står bak gjengkrigen, sa kriminalsjef Roger Andresen til Dagbladet etter avsløringen.

Politimannen blir beskrevet som en særdeles dyktig etterforsker og får ros for å ha oppklart store og vanskelige saker andre i politiet ikke har greid å løse. Han var oppgitt over opplysningene da han ble konfrontert med dem.

- Det er forunderlig at jeg ikke er blitt konfrontert med disse påstandene, sa han da Dagbladet kontaktet ham i januar for å få kommentarer til rapporten.

- Jeg ønsker ikke å kommentere disse påstandene. De er ondsinnende. Men det er dessverre som forventet.