Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politimann frifunnet for tips til ulvejeger: - Slik blir det lettere for juristen å henlegge saken

Splittet dom i Namdal tingrett. Spesialenheten for politisaker anker.

SKUTT FRA HELIKOPTER: Hannulven skal ha jaget rein i Lierne før den ble skutt 26. oktober 2016. Mogens Totsås og Tore Solstad fra Statens Naturoppsyn inspiserer før ulven skal sendes videre til obduksjon. Foto: Bengt Steinar Nordbakk.
SKUTT FRA HELIKOPTER: Hannulven skal ha jaget rein i Lierne før den ble skutt 26. oktober 2016. Mogens Totsås og Tore Solstad fra Statens Naturoppsyn inspiserer før ulven skal sendes videre til obduksjon. Foto: Bengt Steinar Nordbakk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En politimann i Trøndelag som var tiltalt for å ha motarbeidet rettsvesenet i forbindelse med etterforskning av ulvejakt, er frifunnet mot fagdommerens stemme i Namdal tingrett.

Spesialenheten for politisaker anker frifinnelsesdommen, og dermed blir det en ny runde i lagmannsretten, melder Namdalsavisa (krever innlogging).

Det var 26. oktober 2016 at en fredet ulv i et reinområde i Lierne ble skutt og drept fra helikopter. Jegeren, med tilknytning til reindriftsnæringen, fikk to SMS-er (se faktaboks under) fra politimannen natta før avhør og starten på etterforskningen.

Spesialenheten tolket SMS-ene som råd til jegeren om hvordan han skulle forklare seg for å slippe straff.

Dermed ble politimannen tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 157 om motarbeiding av rettsvesenet, med en strafferamme på inntil seks år.

39 KILO: Det var en halvvoksen hannulv som ble skutt i et reinområde i Lierne i Nord-Trøndelag 26. oktober 2016. Foto: Bengt Steinar Nordbakk.
39 KILO: Det var en halvvoksen hannulv som ble skutt i et reinområde i Lierne i Nord-Trøndelag 26. oktober 2016. Foto: Bengt Steinar Nordbakk. Vis mer

I tingretten i forrige uke la aktor ned påstand om 75 dagers fengsel.

- Bare hva som skjedde

De to sivile meddommerne i saken kom ifølge Namdalsavisa til at sms'ene bare var en beskrivelse av hva som hadde skjedd, og fikk 2-1 flertall for frifinnelse.

Sakens fagdommer, sorenskriveren, stemte for at politimannen var skyldig etter tiltalen.

Fem av 1000

Pr. begynnelsen av desember i fjor hadde Spesialenheten for politisaker fått mellom 1000 og 1200 saker til vurdering av klager på politifolks utøvelse sitt arbeid i 2017.

Inntil da hadde bare fem av sakene endt med tiltaler.

Tidligere har samme politimann vært gjennom tre rettsrunder i en sak der han selv var tiltalt for å ha skutt en fredet hønsehauk som angrep frittgående høner ved hans eget hjem i 2012.

Da ble han dømt i tingretten, men tilslutt frikjent både i lagmannsrett og Høyesterett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!