<strong>HØYTIDSTESTING:</strong> Her tester UP julebordspromillen til bilistene i desember 2008. Politimennene på bildet har ikke tilknytning til saken som omtales i artikkelen. Foto: KNUT MOBERG
HØYTIDSTESTING: Her tester UP julebordspromillen til bilistene i desember 2008. Politimennene på bildet har ikke tilknytning til saken som omtales i artikkelen. Foto: KNUT MOBERG Vis mer

Politimann granskes for å ha tuklet med sønnens alkoprøve

Nå risikerer han inntil tre års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mistanken om at en ansatt i politiet kan ha tuklet med bevisene kom raskt på banen, etter at Folkehelseinstituttet meldte fra om tomme blodprøveglass. Agder politidistrikt varslet Spesialenheten for politisaker, som satte i gang med etterforskning.

For kort tid siden ble en politimann fra Lister, som gjelder regionen Lyngdal/Farsund, pågrepet og siktet. Han er avhørt, og sluppet fri i påvente av tiltale og straffeforfølging.  

Lang etterforskning - Vi fikk melding fra politidistriktet i sommer, og har hatt etterforskning på saken fram til nå. Det gjenstår noen små ting, men vi regner med å ha påtalen klar rett over nyttår, forteller Paa-Henrich Berle, leder av Spesialenheten for politisaker avdeling Vest-Norge.  

Berle er til vanlig privatpraktiserende advokat. Lederrollen er derfor et verv.  

- Men alle våre etterforskere har politibakgrunn, sier han.  

Det er for øvrig samme enheten som Berle leder, som også utferdiger påtalen i denne saken.  

Fjernet bevis Politimannens sønn var innblandet i en trafikkulykke i sommer. Det ble tatt blodprøve av den unge karen. Selve tuklingen med bevisene innebærer at faren, i kraft av å være politimann, fjernet prøvene og erstattet dem med tomme prøveglass.  

- Dette er vel meget alvorlig?  

- Ja, det kan vi være enige om. Forholdet har en maksimal strafferamme på inntil tre år etter loven. Om det blir dette vil ikke jeg spekulere i. Det skal vår sjef ta stilling til når påtalen skrives. Dessuten skal retten dømme, forklarer Berle.  

Ikke vanskelig - Er det vanskelig å etterforske kolleger?

- Det har jeg ikke grunnlag for å tro. De ansatte hos oss, som alle har politiutdannelse og har jobbet som politi, har ikke følt at det er vanskelig å etterforske tidligere kolleger, sier Paal-Henrich Berle.

Han forteller også at det hører med til sjeldenhetene at politifolk blir etterforsket for å ha manipulert eller fjernet bevis, som i denne saken.

Berle kan heller ikke si noe om forholdene i saken til politimannens sønn ville falt annerledes ut om faren ikke hadde jukset med bevisene.  

- Det har vi ikke sjekket. Dessuten er dette noe som Agder politidistrikt håndterer.  

Susependert Visepolitisjef Kjell Hegstad i Agder forteller til Dagbladet at tilsettingsrådet i distriktet har behandlet saken.  

- Vi har funnet grunn til å tro at politimannen er skyldig i atferd som gir grunn til suspensjon. Han er derfor følgelig suspendert inntil videre fra sin stilling, sier Hegstad.  

Utover dette viser han til Spesialenheten for politisaker for videre kommentarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer