Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politimann i Brevik-saken tiltales ikke for drap

Men tiltales for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand på Breviksbrua.Politiet ville ha drapstiltale.

 SAMMEN PÅ BRUA:  Den 40 år gamle politimannen tiltales for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpesløs tilstand på Breiviksbrua. Sekundært er han tiltalt for falsk forklaring, da han i politiavhør etter Bråthen ble funnet død, ikke fortalte at han hadde vært på brua sammen med henne da hun døde. Foto: Privat/Politiet
SAMMEN PÅ BRUA: Den 40 år gamle politimannen tiltales for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpesløs tilstand på Breiviksbrua. Sekundært er han tiltalt for falsk forklaring, da han i politiavhør etter Bråthen ble funnet død, ikke fortalte at han hadde vært på brua sammen med henne da hun døde. Foto: Privat/Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Riksadvokaten mener det ikke er grunnlag for å tiltale en politimann for drap på Linn Madelen Bråthen (33) på Breviksbrua i fjor sommer.

Ikke bevisgrunnlag Riksadvokaten har sendt ut en pressemelding om saken:

- Riksadvokaten har konkludert med at det ikke er bevismessig grunnlag for å ta ut tiltale for forsettlig drap. Det skal derimot utferdiges tiltale for å ha forlatt fornærmede i hjelpeløs tilstand med den følge at fornærmede omkom, subsidiært for å ha avgitt falsk forklaring for politiet som vitne i saken, skriver assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther og førstestatsadvokat Anne Grøstad i en pressemelding.

40-åringens forsvarer, Arne Lie, sier politimannen er lettet over at han ikke blir tiltalt for drap.

- Han er glad for at han har blitt trodd. Men han er ikke overrasket, fordi han vet hva som skjedde på brua den dagen, sier Lie til Dagbladet.

Tiltalt for å ha forlatt henne hjelpeløs 40-åringen blir ikke tiltalt for drap, men for å ha forlatt Bråthen i en hjelpeløs tilstand på brua.

Tiltalen lyder nå slik:
Natt til lørdag 3. august 2013 omkring klokka 03.45 i Bamble, gikk han sammen med A til Breviksbroen og oppholdt seg der sammen med henne. Ut i fra situasjonen og hans kunnskap om A var han klar over at det var en reel risiko for at hun kunne falle fra broen.

Som polititjenestemann utløste dette en plikt for ham til å ta vare på henne selv om han ikke var i tjeneste. Likevel forlot han A uten i tilstrekkelig grad å avklare henne situasjon eller varsle andre. ... Han forlot deretter stedet uten å foreta seg noe ytterligere, heter det i tiltalen.

Ifølge Riksadvokaten er strafferammen for dette inntil seks års fengsel. Forsvareren sier hans klient ikke erkjenner straffskyld.

- Tiltalen bygger i stor grad på hans forklaring av hva som har skjedd på brua, og vi er selvsagt glade for at de legger hans forklaring til grunn. Men der forklaringen skiller fra det påtalemyndigheten sier har skjedd, er at han skulle skjønt mer om hennes situasjon der og da, sier Lie til Dagbladet.

Han sier hans klient ikke ville forlatt Bråthen på brua, dersom han hadde mistanke om at hun ville falle i døden.

 SIKTET FOR DRAP:  Rekonstruksjon av dramaet på Breviksbrua der Linn Madelen Bråthen falt i døden. Siktet politimann og påtalemyndighet til stede. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
SIKTET FOR DRAP: Rekonstruksjon av dramaet på Breviksbrua der Linn Madelen Bråthen falt i døden. Siktet politimann og påtalemyndighet til stede. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- Han bestrider at han hadde mistanke om dette. Hvis han hadde hatt den minste mistanke, så hadde han ikke forlatt henne. Det viser jo historien mellom disse to, for han har jo hjulpet Bråthen i flere år, sier Lie til Dagbladet.

For falsk forklaring Subsidiært tiltales 40-åringen for å ha løyet om at han var på Breviksbroa da Bråthen døde. Dette har den tiltalte erkjent.

Den subsidiære tiltalen blir gjeldende bare dersom politimannen ikke blir dømt for å ha forlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand. Han kan ikke dømmes for begge forhold.

- Politiet har foreslått tiltale for forsettlig drap, men riksadvokaten og statsadvokaten har ikke funnet tilstrekkelige bevis for dette. Det har ikke latt seg gjøre å bringe på det rene hvordan avdøde falt fra broen, og etter riksadvokatens vurdering er det derfor ikke bevismessig grunnlag for å ta ut tiltale for drap, skriver de i pressmeldingen.

Beslutningen om å ikke ta ut tiltale for drap er i tråd med statsadvokatens innstilling.

Den siktede politimannen ble i januar oppsagt fra sin stilling i politiet, etter å ha vært suspendert siden august i fjor.

Politiadvokat Lise Dalhaug i Vestfold politidistrikt ønsker ikke å uttale seg om saken overfor Dagbladet.

 FALT I DØDEN:  Politimannen var sammen med Linn Madelen Bråthen natt til 3. august, hvor han da ifølge tiltalen forlot Bråthen i en hjelpesløs tilstand. Tiltalen sier at 40-åringen skulle skjønt at det var en reel risiko for at hun kunne falle fra broen. Foto: PER FLÅTHE
FALT I DØDEN: Politimannen var sammen med Linn Madelen Bråthen natt til 3. august, hvor han da ifølge tiltalen forlot Bråthen i en hjelpesløs tilstand. Tiltalen sier at 40-åringen skulle skjønt at det var en reel risiko for at hun kunne falle fra broen. Foto: PER FLÅTHE Vis mer
Hele Norges coronakart