Politimann innrømmer vitne-forhold

Men ingenting skjedde mens mannen jobbet med NOKAS-saken, hevder han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Den tidligere kjæresten til Erling Havnå ga oppsiktsvekkende opplysninger da hun var inne og vitnet for Gulating lagmannsrett i forrige uke. Kvinnen fortalte at hun hadde hatt et romantisk forhold til polititjenestemannen som avhørte henne. De to var ute på middag så seint som kvelden før hun skulle vitne.

Tjenestemannen ble kalt inn på teppet hos sjefen sin i Rogaland politidistrikt, som ikke var kjent med disse opplysningene. Under sin vitneforklaring i dag, avviste politimannen at de to hadde et forhold mens han var etterforsker på saken. .

- Hun sendte meg tekstmeldinger. De dreide seg om to ting: Hvordan det gikk med Havnå, og om ting hun kom på som hun lurte på kunne ha betydning for saken.

Bedt på vennskapelig middag

Politimannen ble bedt med ut på middag sammen med kvinnen og et vennepar av henne, mens han jobbet som etterforsker i Arendal. Men ifølge tjenestemannen, var dette kun vennskapelig.

- Ble det noe mer mellom dere, av personlig art? spurte Øystein Storrvik, David Toskas forsvarer.

- Ja. Etter at jeg var ferdig med NOKAS-saken, i slutten av mai 2005.

- Men altså ikke mellom hennes første og andre avhør?

HAVNÅS EKS HADDE FORHOLD TIL POLITIMANN: Erling Havnå og David Toska i Gulating lagmannsrett. Arkivfoto: Erling Hægeland/Dagbladet
HAVNÅS EKS HADDE FORHOLD TIL POLITIMANN: Erling Havnå og David Toska i Gulating lagmannsrett. Arkivfoto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

- Nei. Jeg var ikke interessert i henne på den måten, svarte politimannen.

Han hadde rett til å reservere seg mot å svare på spørsmål «som kan medføre tap av borgerlig aktelse», som det heter i loven. Den benyttet han seg bare av på ett spørsmål: Hva som skjedde da han overnattet hos kvinnen tidligere i år.

- Ble det et intimt forhold da? spurte Storrvik.

- Akkurat det ønsker jeg ikke å svare på. Jeg kan ikke se at det har noe med saken å gjøre, repliserte tjenestemannen.

Fortalte om hemmelig besøk

Storrviks bekymring er at forholdet kan ha påvirket kvinnens vitneprov. Hun har fortalt politiet at Havnå fikk et besøk med mye hemmelighetsskremmeri noen måneder før ranet av Postens Brevsenter i Oslo. Politiet mener at dette kan ha vært et planleggingsmøte i forhold til ranet, som både Toska og Havnå nekter skyld for. Kvinnen var i to politiavhør, og Storrvik frykter at hun kan ha gitt nye opplysninger for å gjøre seg interessant for en mann hun var betatt av.

Havnå får skyldspørsmålet for Postens Brevsenter behandlet sammen med NOKAS-saken. Tiltalen mot Toska ble tatt ut så seint at den ikke ble innlemmet i NOKAS-saken. Han må i stedet møte i en egen rettssak om dette i februar, like etter at NOKAS-saken er avsluttet.