Politimann kalte Jens et «krapyl» og fikk sparken

Har fått massiv støtte. Men flere uttalelser ligger bak oppsigelsen, sier politimesteren.

MER BAK OPPSIGELSEN: Ifølge politimesteren i Hedmark er det ikke bare uttalelsen om at Jens Stoltenberg er et krapyl som ligger bak oppsigelsen, men mer uakseptabel språkbruk på Facebook. Foto: Benjamin A. Ward
MER BAK OPPSIGELSEN: Ifølge politimesteren i Hedmark er det ikke bare uttalelsen om at Jens Stoltenberg er et krapyl som ligger bak oppsigelsen, men mer uakseptabel språkbruk på Facebook. Foto: Benjamin A. WardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politibetjent og Frp-politiker Stein-Robin Kleven Bergh fikk sparken etter blant annet å ha kalt statsminister Jens Stoltenberg et krapyl på Facebook.

Nå takker han for massiv støtte etter at saken ble kjent i media.

Den tidligere politimannen forteller at han har fått mange hundre støttemeldinger, det er opprettet en egen støttegruppe for ham på Facebook og laget en underskriftskampanje for å gi ham jobben tilbake. Støtten kommer angivelig også fra politiske motstandere.

- Jeg er totalt overveldet, skriver den tidligere politimannen på Facebook.  

Bare eksempler Til NTB fortalte politimannen i går at han mistet jobben etter to innlegg på Facebook. 

Den første kommentaren var i vår da han svarte på et innlegg hvor en venn spurte hva han ville fått som straff om han slo ned en person.  Her sier Bergh at han svarte at vennen ville bli tatt for legemsbeskadigelse, at det ikke var verdt det og at vennen burde gå lovlige veier med konfliktsituasjonen.

Det andre var et innlegg da han blant annet skrev følgende om Jens Stoltenberg.

«Krapylet har styrt i ÅTTE år uten å få til annet enn forfall av landet!»

Oppsigelsesgrunnen er derimot ikke kun disse to innleggene, men Berghs oppførsel på Facebook, understreker politmester i Hedmark politidistrikt Tormod Bakke overfor Dagbladet.

- Dette er to eksempler på ytringer som er nevnt i vedtaket fra ansettelsesrådet. Politiet er avhengig av å ha alminnelig tillit. Vi mener at formen som Facebook brukes til her svekker tilliten til etaten og tjenestemannen slik at han ikke kan fortsette, sier politimesteren til Dagbladet.

- Svekker tilliten Bloggeren Gunnar Tjomlid har gått gjennom Kleven Berghs åpne Facebook-profil. På sin blogg peker han på flere ytringer han mener er langt verre enn innlegget der statsministeren kalles et krapyl.

25. april 2011 står det blant annet følgende på Kleven Berghs Facebook-side:

«Våren er kommet og asylsøkerne begynner å sykle langs veiene igjen. Pass godt på at du ikke kjører på dem. Det kan være din sykkel.»

20. september 2010 står det:

«Hvordan ser man at en muslim har sneket seg inn i himmelen? Jo, Tyren, væren,  løven og steinbukken er Halal-slaktet. Skytten er likvidert. Vekten er stjålet, jomfruen og tvillingene er voldtatt og karlsvogna mangler 4 felger !!!»

Den sparkede politimannen sier imidlertid til Dagbladet at han ikke vet hvordan disse utsagnene havnet på hans Facebook-side.

- Disse meldingene er totalt ukjente for meg. Det er holdninger jeg ikke står inne for, sier han.

- Men hvorfor står de på din Facebook-side hvis du ikke har skrevet det?

- Det skulle jeg også gjerne ha kommet til bunns i, svarer han. 

- Mener du at du er blitt hacket?

- Jeg vet ikke. Det skulle jeg gjerne kommet til bunns i som sagt. Min holdning er at menneskets verdi ikke ligger i hudfarge, rase, religiøs tilknytning eller kjønn. Det ser du også hvis du leser mine innlegg, sier politimannen.

Klager Stein-Robin Kleven Bergh har klaget oppsigelsen inn til det sentrale ansettelsesrådet. Han holder fast ved at oppsigelsen er politisk betinget og sier han vil kjempe for ytringsfrihet og rettferdighet.

- Jeg mener dette er et spørsmål om grunnlovens paragraf 100 om ytringsfriheten og odelstingsproposisjon 84 som gir ekstra rom for å ytre seg uten å bli forfulgt av arbeidsgiver. Dette er sakens kjerne, sier han.

Politimester Bakke har blitt gjort kjent med klagen via media.

- Jeg synes det er helt naturlig at han vil anke. Dette er jo selvsagt en dramatisk avgjørelse for ham, og det er naturlig at han vil prøve dette for ansettelsesrådet sentralt, sier han.

Tidligere etterforsket Stein-Robin Kleven Bergh er også tidligere etterforsket av spesialenheten for politisaker, blant annet etter et brev han sendte til Frp sentralt der han fortalte at han utøvet sitt yrke i «god Frp-ånd».

Dette er derimot ikke en del av oppsigelsengrunnlaget.

- Vi har vært opptatt av å grundig skille dette. Det er oppførselen på Facebook som er grunnlaget for oppsigelsen, sier politimester Tormod Bakke.

KLAGER:  Den sparkede politimannen Stein-Robin Kleven Bergh klager avskjedigelsen inn for det sentrale ansettelsesrådet. Han takker for massiv støtte etter at han sto fram. Faksimile: Facebook
KLAGER: Den sparkede politimannen Stein-Robin Kleven Bergh klager avskjedigelsen inn for det sentrale ansettelsesrådet. Han takker for massiv støtte etter at han sto fram. Faksimile: Facebook Vis mer