ERKJENNER:Den 57 år gamle politimannen erkjenner at han ga disse tre fangefotoene av de tiltalte i Søndre Land-saken til VG den 24. januar 2008. (Politimannen på hovedbildet har ingenting med lekkasjesaken å gjøre) Faksimile: VG
ERKJENNER:Den 57 år gamle politimannen erkjenner at han ga disse tre fangefotoene av de tiltalte i Søndre Land-saken til VG den 24. januar 2008. (Politimannen på hovedbildet har ingenting med lekkasjesaken å gjøre) Faksimile: VGVis mer

Politimann må i fengsel

Dømt for å ha lekket informasjon til media. Mister retten til å være politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag klokka 14.30 falt dommen mot den 57 år gamle politimannen som i Øvre Romerike sto tiltalt for til sammen 23 punkter om brudd på taushetsplikten.

Politimannen fra Hedmark ble dømt for alle tilfellene av brudd på taushetsplikten, og dømmes til 90 dagers fengsel. 60 av disse gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Dette betyr at den erfarne politimannen må sitte en måned i fengsel. Han fratas også retten til for framtida å jobbe i politiet.

Begått med forsett

I dommen fra Øvre Romerike tingrett heter det blant annet: «Retten er etter dette sikker på at tiltalte har brutt taushetsplikten ved samtlige tilfeller inntatt i tiltalebeslutningen på den måten taushetsbruddene er beskrevet der...»

Videre heter det: «Det er snakk om forsettlige brudd. Tiltalte har hatt anledning til å tenke og overveie, men likevel valgt å bryte taushetsplikten.»

I dommen blir lovbruddene karakterisert som alvorlige brudd på taushetsplikten, som kunne fått konsekvenser for etterforskning og irettføring av dobbeltdrapssaken i søndre Land.

«I dette tilfellet er det snakk om så mange brudd på taushetsplikten over lang tid begått av en erfaren og betrodd polititjenestemann, at straffeskjerpelsesbestemmelsen allerede av den grunn kommer til anvendelse.»

Misbrukte tilgang
Han skal ifølge tiltalen fra Spesialenheten for politisaker ha brukt sin tilgang til politiets ettereretningsdatabase INDICIA uten at det forelå tjenestelige behov og i strid med formålet for dette registeret.

Det ble startet full etterforskning av 57-åringen da etterforskere av det mye omtalte dobbeltdrapet i Søndre Land i januar i år reagerte på at politiets egne bilder av de mistenkte dukket opp i VG i en tidlig fase.

Den 57 år gamle politimannen har erkjent en del av de faktiske forholdene, men erkjenner ikke straffskyld. Han erkjenner blant annet å ha gitt bilder av de tre tiltalte på "Dødens gård" til en VG-journalist. Men han nekter for 20 av de 23 tilfellene han sto tiltalt for.

Han sier at han ønsket å korrigere misforståelser.

Lekket til to journalister
57-åringen skal ha benyttet politiets eget etterretningsregister til å lekke til en navngitt journalist i VG og en navngitt journalist i Se og Hør en rekke ganger.

Saken skal ha sprukket da VG viste politiets egne bilder av de tiltalte i Søndre Land-drapene fra Vollheim gård. Han skal også blant annet ha lekket om Lommemann-saken, Orderud-saken og vegtrafikkforseelser begått av Ari Behn.