Politimann mistenkt for drap i Husby

- Viktig at vi omfattes av samme regler som alle andre.

OPPTØYER: Politiet har harr styrket beredskap i bydelen Husby på grunn av de voldsomme opptøyene de siste ukene. Foto: Expressen
OPPTØYER: Politiet har harr styrket beredskap i bydelen Husby på grunn av de voldsomme opptøyene de siste ukene. Foto: ExpressenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En politimann er nå mistenkt for å ha drept den 68 år gamle mannen som ble skutt av politiet i Husby i Stockholm for et par uker siden, melder svenske SVT Nyheter.

Drapet har blitt sett på som startskuddet for opptøyene i Husby de siste ukene. Politiet rykket til Stockholm-forstaden etter meldinger om at mannen hadde oppført seg truende med kniv eller machete 13. mai i år.

Det er politimannen som skjøt mot mannen da politiet ankom leiligheten som nå er mistenkt for drapet, skriver SVT Nyheter.

- Jeg tror det er viktig at vi omfattes av de samme reglene som alle andre når det begås en forbrytelse, og det er dette et tegn på. Jeg synes selvfølgelig dette er tragisk, sier Kjell Lindgren, pressetalsmann for politiet i Stockholm til tv-kanalen.

Politimannens advokat, Johan Eriksson, sier hans klient nekter straffskyld. Til Aftonbladet sier advokaten at politimannen selv mener han handlet etter retningslinjene, og beklager det tragisk utfallet

- Etter omstendighetene anser han det som at han hadde rett til å bruke skytevåpenet, sier Eriksson.

Fyr på hus og biler Husby er en drabantby i Stockholm med drøye 12 000 innbyggere, hvorav over 80 prosent har utenlandsk opprinnelse. Mange av ungdommene som står bak opptøyene krever et svar på hvorfor politiet skjøt og drepte den 68 år gamle mannen.

Politiet har fortalt at mannen angrep politiet da de kom inn i leiligheten. Det ble først skrevet at mannen døde på vei til sykehuset, men politiet har senere informert om at mannen døde på stedet.

- Det var en missforståelse mellom to beslutningtagere, og det har vi beklaget. Men det er på grunn av disse spekulasjonene veldig viktig at det gjennomføres en etterforskning. Personen er død uansett, og det hadde ikke forandret seg om det ble konstatert et annet sted. Det er beklagelig at opplysningene som ut feil, sier Lindgren til SVT Nyheter.

Trebarnsmor og nabo til den drepte 68-åringen, Maria Baas (40), så på TV da hun plutselig først hørte rop - så et voldsomt smell da politiet slo inn døra til den 68-åringen og skjøt og drepte ham i sin egen blokkleilighet. Hun mener det var drapet som startet opptøyene.

- Politiet hadde ikke trengt å plaffe ham rett ned. De kunne ha håndtert situasjonen sånn at han hadde vært i live i dag, sier Baas.   

Opptøyene i Husby har pågått i snart to uker, og flere politimenn har blitt angrepet og kastet stein på. Forrige uke ble en politimann overfalt og banket opp av fire-fem ungdommer på ei bru.

Flere skoler, boliger og biler har blitt satt fyr på. Også en politistasjon ble satt fyr på forrige uke, etter en fredelig demonstrasjon i bydelen.

Forandret Da Dagbladet møtte 14-åringene Zaineb Kalef og Jawaher Ajir fra Husby for noen dager siden, fortalte de at de tror ungdommen som står bak opptøyene rett og slett ikke har så mye å finne på.

- De som står bak opptøyene, er kanskje 10 år eldre enn oss. De har ikke gått på skole, de har hengt i sentrum og kastet bort livene sine, og de er sinte, sier Ajir.

Lawen Redar (25) jobber for Redd Barna i Husby og er medlem av Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU), AUFs svenske søsterparti. Hun tilhører dem i Sverige som forklarer opptøyene med økende sosiale forskjeller neglisjert av den sittende regjeringen. Ifølge en fersk OECD-rapport har fattigdommen i Sverige mer enn fordoblet seg fra 1995 til 2010. 

- Sverige er ikke hva det en gang var. Vi har hatt en borgerlig regjering i snart åtte år som har gjennomført omfattende velferdskutt. Hvem rammers først? Jo, de områdene der folk sliter med å komme inn i arbeidslivet, sier Redar.

ROLIG PÅ DAGTID: Knuste butikkvinduer i Husby sentrum. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ROLIG PÅ DAGTID: Knuste butikkvinduer i Husby sentrum. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer