BRUTALT: Politimannen Cordell Fitts risikerer 30 år bak lås og slå etter å ha blitt siktet for falsk forklaring og voldsom maktbruk. Politimannen skal blant annet ha sparket den hjemløse i hodet mer enn ti ganger. Video: United States attorney's office. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

Politimann siktet for brutal vold mot hjemløs

Han skal også ha forsøkt å forfalske politirapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere politimann Cordell Fitts (34) ble framstilt for fengsling torsdag, siktet for å ha utført vold mot en hjemløs mann, samt for å ha forfalsket politirapporten som tok for seg hendelsen.

Voldsepisoden fant sted den 6. mars 2017, i en lobby på et hus for hjemløse på Manhattan i New York, og oppsto etter at fornærmede først utvekslet ord med tjenestemannen.

En overvåkningsvideo fra stedet, utgitt av politiet, viser at Fitts, som på tidspunktet jobbet i byens Department of Homeless Services, tar hendene sine opp mot den hjemløse mannens bryst, som i utgangspunktet skal ha vært der for å søke hjelp.

Da responderer mannen med å slå tilbake, og situasjonen eskalerer voldsomt.

Slo, sparket og stumpet

På overvåkningsvideoen kan man se at den hjemløse mannen fort blir lagt i bakken av Fitts og flere tjenestemenn, som han hadde ansvar for i sin rolle som veileder den dagen.

I oppreist posisjon begynner han så å slå, sparke og stumpe hodet til mannen mer enn ti ganger mens han ligger nede.

I det tjenestemennene forsøker å sette på ham håndjern, slår Fitts den hjemløse mannen ytterligere to ganger, skriver The New York Times.

I politirapporten etter hendelsen skrev Fitts imidlertid at den voldsomme maktbruken var «nødvendig» for å «sikkert» kunne kontrollere mannen. Han ga også uttrykk for at mannen virket ustabil, ettersom han hadde sagt at han ikke hadde tatt de «psykiatriske pillene» sine.

Risikerer 30 år i fengsel

En klage knyttet til Fitts siktelser hevder at politirapporten hans inneholdt disse «fabrikerte opplysningene» for å dekke opp og rettferdiggjøre overfallet.

- Fitts' påståtte atferd brøyt ikke bare hans plikt som tjenestemann å beskytte de som var under hans kommando den dagen, men overtrådte også loven, sa advokat Geoffrey S. Berman i en uttalelse, som Daily Mail gjengir.

New York Department of Investigations kommisjonær Margaret Garnett la ifølge avisa til:

- Istedenfor å opprettholde loven, har denne tjenestemannen brutt den ved å gå til angrep mot en mann som søkte hjelp på et hus for hjemløse.

- Slike steder skal gi et trygt miljø for hjemløse i vår by, ikke skape frykt for tjenestemenn som er ansatt for å beskytte dem.

Hvis Fitts blir dømt for begge siktelser, risikerer han en fengselsstraff på 30 år.

Ifølge The New York Times, har ikke statsadvokaten forklart hvorfor det har tatt to år å sikte politimannen. Betjentens advokat skal ikke ha ønsket å kommentere saken overfor avisa.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer