Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politimann skjøt svart 17-åring 16 ganger. Nå er han dømt

Dømt for forsettlig drap.

SKUTT OG DREPT: Politiet i Chicago har offentliggjort en video som viser en svart tenåring som blir skutt 16 ganger av hvit politimann. Episoden skjedde i oktober 2014. Video: Chicago Police Department Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20. oktober 2014 ble den 17 år gamle svarte gutten Laquan McDonald skutt og drept på åpen gate. Ett år seinere ble politimannen Jason Van Dyke siktet og seinere tiltalt for drapet på 17-åringen.

Fredag ble Van Dyke funnet skyldig i forsettlig drap. Han var opprinnelig tiltalt for overlagt drap, men dommeren informerte juryen før de trakk seg tilbake om at de også hadde anledning til å dømme Van Dyke for forsettlig drap.

DREPT: Laquan McDonald. Foto: Privat
DREPT: Laquan McDonald. Foto: Privat Vis mer

Forsettlig drap har en strafferamme på 15 år eller mer, men en person uten rulleblad får sjeldent mer enn 20 års fengsel.

Dette er første gang på over 50 år at en politimann i Chicago har blitt dømt for et drap begått i tjenesten, ifølge nyhetsbyrået AP.

I forkant av domsavsigelsen tvitret Chicago-politiet at 4000 ekstra politibetjenter vil patruljere gatene fredag. Politidepartementet i Chicago har avlyst fridager og satt politibetjenter opp på 12-timers skift.

Dette gjør de som følge av de voldsomme protestene byen opplevde da detaljene i saken ble kjent, ved frigivelsen av en video, i 2015.

- Selvforsvar

Politimannen har hele tiden hevdet at han handlet i selvforsvar og at han følte seg truet av McDonald, som var i besittelse av en kniv.

Men saken tok ikke fyr for alvor før i 2015, da en video fra kameraet i politibilen ble frigitt, etter massivt press fra amerikanske medier.

Der Van Dyke i politirapporten hadde beskrevet hvordan McDonald hoppet mot ham med en kniv i hånda, viste videoen en annen historie.

DØMT: Politimannen Jason Van Dyke. Foto:  Antonio Perez / Chicago Tribune / Pool via REUTERS / NTB scanpix
DØMT: Politimannen Jason Van Dyke. Foto: Antonio Perez / Chicago Tribune / Pool via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Der kunne man se Van Dyke skyte 17-åringen 16 ganger i løpet av 15 sekunder. Under 13 av disse sekundene lå McDonald forsvarsløs på bakken.

Skuddene falt mens McDonald gikk ned gata med ryggen vendt mot politimannen. McDonald var i besittelse av en mindre, sammenbrettbar kniv.

- Han diktet det opp

Under sluttprosedyren i rettssaken pekte aktor Jody Gleason på videomaterialet, og bemerket at Van Dyke har forklart for etterforskere at McDonald hevet kniven, at han selv rygget og at McDonald forsøkte å komme seg opp fra bakken etter å ha blitt skutt.

- Ikke noe av det skjedde. Dere har sett det på video. Han diktet det opp, sa Gleason.

Politiet påtraff McDonald den aktuelle kvelden i oktober, etter at noen hadde ringt politiet og meldt fra om at noen brøt seg inn i biler i området.

Da Van Dyke ankom området var 17-åringen mer eller mindre omringet.

I sin sluttprosedyre framhevet aktor kommentarene til et av forsvarets vitner, psykologen Laurence Miller, som har intervjuet Van Dyke.

Ifølge Miller skal Van Dyke ha hørt på radio at McDonald hadde en kniv og at han hadde punktert dekket på en politibil, noe som førte til at han sa til partneren sin:

«Herregud, vi kommer til å måtte skyte fyren».

Ifølge Gleason viser dette at Van Dyke hadde bestemt seg for hva han skulle gjøre allerede før han ankom stedet.

- Laquan McDonald kom aldri til å få gå hjem den kvelden, sa aktor.

- Videoen er ikke nok

Van Dykes forsvarer, Dan Herbert, mener på sin side at videoen, som er aktoratets viktigste bevis, ikke forteller hele historien. Han trakk fram vitnemålet til Van Dykes partner den kveld, Joseph Walsh, som i retten forklarte at han så McDonald heve kniven, selv om man ikke kan se dette på videoen.

Van Dyke forklarte seg likelydende under sitt vitnemål, og fortalte jurymedlemmene at han var redd for livet sitt og handlet i henhold til sin opplæring.

- Videoen er ikke nok. Den viser et perspektiv, men det er feil perspektiv, forklarte Van Dyke.

Herbert argumenterte for at det var McDonald som hadde skylden for at ting gikk som de gikk den kvelden, og at «tragedien … kunne ha vært unngått med et enkelt grep».

Han tok deretter tak i kniven som var en del av bevismaterialet, og slapp den på gulvet foran juryen. Van Dyke forklarte nemlig under rettssaken at han hadde bedt tenåring om å kaste fra seg kniven.

Voldsomme protester

Saken fikk voldsom oppmerksomhet i USA i 2015 da videoen ble offentliggjort. Publiseringen av videoen førte også til voldsomme protester i Chicago, der et hundretall folk tok til gatene og krevde at politimannen som skjøt de fatale skuddene skulle straffes.

- Videoen er veldig voldsom. Den er voldelig, og det er skremmende å se en 17-åring dø på en slik voldelig måte. Jeg har absolutt ingen tvil om at det kommer til å være smertefullt for alle innbyggerne i Chicago å se denne videoen, sa statsadvokat Anita Alvarez, da videoen ble frigitt av politiet i 2015.

DEMONSTRASJONER: Da videoen av drapet på Laquan McDonald ble frigitt i 2015 førte det til store protester i Chicago. Foto: AP Photo / Paul Beaty / NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: Da videoen av drapet på Laquan McDonald ble frigitt i 2015 førte det til store protester i Chicago. Foto: AP Photo / Paul Beaty / NTB scanpix Vis mer

Videoen av drapet på McDonald førte til en evaluering av Chicago-politiet, som er en av USAs største politistyrker med 12.000 ansatte, i desember 2015.

Den endelige rapporten, som ble publisert av det amerikanske justisdepartementet i januar i fjor, konkluderte med at Chicago-politiet bruker regelmessig overdreven vold, noe som går spesielt ut over afro- og latinamerikanere.

Justisdepartementets 164 sider lange rapport konkluderer med at Chicago-politiet har «tolerert rasediskriminerende atferd, som ikke bare undergraver politiets legitimitet, men også bidro til mønsteret om utøving av ubegrunnet og overdreven vold».

Kolleger tiltalt

I tillegg til rettssaken mot Van Dyke er tre av politimannens kolleger tiltalt for å ha dekket over drapet. Den føderale påtalemyndigheten mener de tre mennene gjorde alt de kunne for å beskytte Van Dyke fra etterforskere som var på sporet.

- Denne tiltalen gjør det klart at disse tre gjorde langt mer enn å bare følge en «stillhetskodeks». Det hevdes at de løy om hva skjedde, i et forsøk på å hindre uavhengige etterforskere fra å finne ut av sannheten, sa påtaleadvokat Patricia Brown under en pressekonferanse da tiltalen ble kjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!