Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politimann skrev falsk hasj-rapport

- Kom i en vanskelig situasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Høyesterett har opphevet frifinnelsen av en politimann, som har stått tiltalt for å ha skrevet en falsk rapport i en narkotikasak.

Det var etter en narkorazzia mot flere personer i ei hytte i Telemark at politimannen skrev en uriktig rapport om en politiinformant. Ifølge rapporten framgikk det at informanten, som også ble tatt i razziaen, hadde testet negativt på alle stoffer ved en hurtigtest i ettertid.

Det ble tatt prøve av informanten, fordi det ellers kunne se ut som han hadde fått særbehandling av politiet. Politimannen oppfattet at testen av informanten var positiv, men han skrev i en rapport at «resultatet var negativt på alle stoffer».

Saken ble kjent gjennom en etterforsking mot en kvinnelig kollega av politimannen. Spesialenheten reiste tiltale mot politimannen blant annet etter straffelovens paragraf 120, for å ha anført usannhet i tjenstlige erklæringer.

Spesialenheten anket

I Skien og Porsgrunn tingrett ble politimannen frifunnet mot den juridiske dommerens stemme. Spesialenhetens leder, Jan Egil Presthus, anket til Agder lagmannsrett. Politimannen ble på nytt frifunnet, denne gang mot stemmene til de tre juridiske dommerne.

Spesialenheten anket deretter til Høyesterett over Saksbehandlingen.

Høyesterett har nå opphevet frifinnelsen i lagmannsretten på grunn av manglende domsgrunner skrevet av de meddommerne som frifant politimannen. Dette betyr at saken kommer opp for lagmannsretten på nytt med nye dommere.

- Beskyttet kilde

I frifinnelsen fra lagmannsretten, som Høyesterett ikke klan godta, heter det blant annet at det aktuelle lensmannskontoret ikke hadde forberedt aksjonen mot hytta på en tilfredsstillende måte.

–Dette er ikke politimannens ansvar. Han kom i en vanskelig situasjon da prøven viste positivt resultat, og forholdt seg slik han gjorde, fordi han ut fra tjenstlige hensyn mente det var best og i tråd med det som var utgangspunktet, at det ikke skulle reageres med straff overfor informanten på grunn av denne aksjonen, heter det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media