Ulvekrigen:

Politimann skulle lære ulvejeger å slippe straff i nattlige sms-er

Ble selv frifunnet i Høyesterett for å ha skutt fredet hønsehauk. Nå er han tiltalt for motarbeiding av rettsvesenet.

JAGET REIN: Hannulven jaget rein i Lierne før den ble skutt 26. oktober i fjor. Mogens Totsås og Tore Solstad fra Statens Naturoppsyn inspiserer før ulven skal sendes videre til obduksjon. Foto: Bengt Steinar Nordbakk.
JAGET REIN: Hannulven jaget rein i Lierne før den ble skutt 26. oktober i fjor. Mogens Totsås og Tore Solstad fra Statens Naturoppsyn inspiserer før ulven skal sendes videre til obduksjon. Foto: Bengt Steinar Nordbakk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Politimannen fortalte en siktet ulvejeger i to nattlige sms-meldinger hvordan han skulle forklare seg for å slippe straff.

Det var politimannen selv som skulle etterforske og avhøre jegeren dagen etter om skytingen av det fredede villdyret.

Les smsene nederst i saken.

Nå er politiførstebetjenten i Namdal tiltalt etter straffelovens paragraf 157 om motarbeiding av rettsvesenet.

Tiltalen har en strafferamme på inntil seks års fengsel, og mannen skal møte i Namdal tingrett 10. og 11. januar.

Førstebetjenten har vært i full politijobb siden den uvanlige saken startet for et drøyt år siden med felling av en hannulv på et reinbeiteområde i Lierne kommune i Nord-Trøndelag.

Skjøt fredet hønsehauk

Politimannen har selv sittet på tiltalebenken for ulovlig jakt. Høsten 2012 skjøt han en fredet hønsehauk som angrep en av hans frittgående høner.

Han ble først dømt i tingretten til et forelegg på 12 000 kroner. Saken ble anket til lagmannsretten, der hønsehaukjegeren og politimannen ble frikjent.

Økokrim anket videre til Høyesterett, der også politimannen ble frikjent. Landets øverste rettsinstans ga han rett i at Naturmangfoldsloven gir fjørfe-eiere rett til å avlive vilt som angriper.

FORSVARER: advokat Eli Anne Krystad. Foto: Advokatfirmaet Bleikvassli Krystad.
FORSVARER: advokat Eli Anne Krystad. Foto: Advokatfirmaet Bleikvassli Krystad. Vis mer

- Min klient ønsker ikke å uttale seg om tiltalen eller sakens realiteter nå før den kommer opp for retten. Han har respekt for Spesialenheten for politisaker, sier hans forsvarer, advokat Eli Anne Krystad i Advokatfirmaet Blekikvassli Krystad, til Dagbladet.

Fem av 1 000

Det er svært sjeldent at klagesaker mot polititjenestemenn ender opp i tiltaler og straffesaker.

Årlig får Spesialenheten i gjennomsnitt mellom 1 000 og 1 200 slike klager. Dette er den femte tiltalten i 2017.

De tre første sakene har endt med domfellelse mot de tiltalte polititjenestemennene. Den fjerde saken har gått for retten nå.

Så langt i år er 13 tjenestepersoner blitt ilagt forelegg og sju politifolk har fått påtaleunnlatelser, viser tall Dagbladet har fått fra Spesialenheten.

Juridisk rådgiver Mona Skaaden-Bjerke ved Spesialenheten for politisaker på Hamar blir aktor i saken i Namdal tingrett rett over nyttår.

39 KILO: Det var en halvvoksen hannulv som ble skutt i et reinområde i Lierne i Nord-Trøndelag 26. oktober 2016. Foto: Bengt Steinar Nordbakk.
39 KILO: Det var en halvvoksen hannulv som ble skutt i et reinområde i Lierne i Nord-Trøndelag 26. oktober 2016. Foto: Bengt Steinar Nordbakk. Vis mer

Hun opplyser at det var den siktede ulvejegeren som fortalte i avhør 27. oktober i fjor at han hadde fått sms-råd fra den nå tiltalte politimannen natta før.

Etter planen og tiltalen var det samme politimann og en lensmann som skulle avhøre ulvejegeren i 60-årene. Det var bare lensmannen som deltok i avhøret.

- Har påtalemyndigheten registrert om den tiltalte politimannen har markert seg i ulvedebatten ?

- Nei, det kommer vi eventuelt til å spørre om i rettssaken, sier aktor Mona Skaaden-Bjerke til Dagbladet.

Fra helikopter

Det var 26. oktober i fjor at den 39 kilo store hannulven ble skutt fra helikopter i et reinområde, der det var funnet et reinkadaver.

Jegeren som ble siktet for å ha felt et fredet dyr, hadde tilknytning til reinnæringen.

Han døde i en ulykke noen måneder seinere, og ulvejaktsaken ble dermed henlagt

- Fullt forsvarlig å jobbe

Den tiltalte politimannens sjef i Namdal mener det har vært fullt forsvarlig at han er i aktiv tjeneste.

- Hva tenker du om at en tjenestemann i politiet er tiltalt for å ha motarbeidet rettsvesenet?

- Som arbeidsgiver ønsker jeg selvfølgelig at en slik sak ikke skulle ha vært på plass overhode. Vi ønsker aldri å ha saker hvor tjenestemenn blir tiltalt for straffbare handlinger. Vi ønsker ikke at dette skal gå utover vår tillit og troverdighet som håndhevende makt, sier sjefen til Namdalsavisa.

SMS-ene fra politimannen

Ifølge tiltalen sendte politimannen disse to sms-ene hjemmefra til den siktede ulvejegeren han skulle etterforske og avhøre påfølgende dag:

Onsdag 26. oktober 2016 kl. 23.56:

Hei du, tru de e veldig viktig under avhøret imårra at du får fram at det va litte rein overalt, på aill kantan, så sjøl om de fekk en ut å bort fra den skokken hain jaga så v du overbevist om at dein har villa fortsatt å jag å ta rein å dokk ha å finni kadaver rett førri, trolig tatt av ulv non dag førri, som underbygger at her va de ein ulv som ha vorri i området over tid å fortsatt sikkert vil vårrå her om dokk ikke tok en. Vårrå tydelig på derre så e det my letter for at juristen kain henlegg saken med ein gong uten at dem ska ta dette til retten.

Torsdag 27. oktober kl. 00.02:

Ta dæ ein prat med hain N. i mårra tidlig så hain å får fram at det va rein rundt på aill kantan når han ska gi forklaring. Trøng itj nevn te non at æ har sagt dette herre:-)).

Kilde: Tiltale, Spesialenheten for politisaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer