- Politimann skyld i gjengkrigen

En av de mest erfarne tjenestemennene i Oslo-politiet blir i en hemmelig politirapport utpekt som mannen som har framprovosert gjengkrigen. I rapporten blir politimannen beskyldt for å ha ringt til B-gjengen, for å «yppe til bråk». Politimannen skal ha opptrådt anonymt for å ha det «moro».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den hemmelige politirapporten er ført i pennen av en politispesialist i Volds- og vinningsseksjonen ved Oslo politidistrikt. «Politispesialist» er en type nyopprettet stilling som spesialmedarbeider.

I politispesialistens egen personlige merknad får mannen som kommer med opplysningene, et godt skussmål.

Rapporten, som Dagbladet har fått tilgang til, er datert 27. november i fjor.

Flere sider brukes til å karakterisere den erfarne og meget dyktige tjenestemannen som illojal overfor sine egne i politiet, i tillegg til at han skal ha operert som en «cowboy» for å skape bråk i gjengmiljøet.

«Apekattene»

Tjenestemannen skal også ha navngitt fire sentrale personer i politiet til kilder i det kriminelle miljøet, og advart mot en politiinspektør, en politiavdelingssjef, en politiførstebetjent og en politispesialist (rapportskriveren). De fire skal angivelig, sammen med statsadvokater, ha vært ute for å ta mannen som er kilden til opplysningene.

«Dette var en strategi fra politimannens side, slik at han skulle framstå som den eneste som var til å stole på,» heter det i den hemmelige politirapporten.

Politimannen skal ha brukt uttrykket «apekattene» om politikolleger, både overfor mannen som har gitt opplysningene til politiet og til mannens advokat.

I rapporten beskyldes også tjenestemannen for å ha spredd sensitive opplysninger til det kriminelle miljøet om forhold han har fått vite i egenskap av sin jobb som politimann.

Mannens advokat er fritatt for taushetsplikt, og skal ifølge rapporten kunne bekrefte en rekke andre episoder vedrørende polititjenestemannen.

Provokasjon

Etter et avisoppslag i 1997, hvor B-gjengen hevdet at de skulle overta Oslos gater, skal polititjenestemannen ifølge rapporten ha regissert en konfrontasjon på Tveita-senteret i Oslo. 10- 15 bandemedlemmer, tungt bevæpnet med maskinpistol og håndgranater, møtte opp og skulle vise at de hadde makt.

«Politimannen fortalte etterpå at konfrontasjonen med B-gjengen var iscenesatt av ham selv. Han hadde bedt B-gjengen komme for å vise om de «hadde baller». »

Ifølge rapporten skal politimannen ha begrunnet den heller uortodokse konfrontasjonen med at «vi skulle ha det litt gøy».

«Politimannen ringte anonymt til B-gjengen for hisse dem opp. »

En annen person skal, ifølge kilden til politirapporten, ha blitt bedt av politimannen om å ringe B-gjengen for å «yppe til bråk» .

Godt skussmål

Politiets kilde, som er en betydelig størrelse i Oslos underverden, får et godt skussmål av rapportskriveren. Politimannen som har skrevet rapporten har stilling som politispesialist, og skal være Oslo-politiets fremste ekspert på avhør.

I politispesialistens merknad til rapporten blir det gjort klart at mannen bak opplysningene forklarte seg greit, og at han ønsket fullt å samarbeide med politiet.

  • Dagbladet forsøkte i går å få kommentarer til den hemmelige politirapporten fra kriminalsjef Roger Andresen. Han var ikke tilgjengelig for Dagbladet.