Politimann slo jente i ansiktet

Ble fanget av mobilkamera. Saken splitter USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En mobilvideo av en voldsepisode i Seattle har vakt stor oppsikt i USA, der den er blitt fanget opp av så vel YouTube-titterne som de store TV-stasjonene. I videoen, som ble tatt opp i går, slår en hvit politimann ei 17-årig afroamerikansk jente i ansiktet etter å ha blitt dyttet.

Saken har skapt dyp splittelse mellom dem som mener politimannen reagerte helt riktig på en potensielt livsfarlig situasjon, og dem som ser på episoden som nok et overgrep fra en hvit politimann mot en uskyldig minoritetsamerikaner.

Rågjengeri Det hele starter med at politimannen anholder jentas 19-årige venninne for rågjengeri på ei travel gate. Det er lettere sagt enn gjort, siden jenta stritter kraftig imot, og det blir ikke bedre da 17-åringen kaster seg inn i disputten, som altså munner ut i at politimannen langer ut en rett høyre i ansiktet på henne - til et høylytt gisp fra tilskuerne.

Deretter blir begge jentene lagt i jern og kjørt til arresten. Politimannen erklærer høylytt:

- Så lenge hun slåss med meg, slåss jeg tilbake.

«Fikk som fortjent» Det var den lokale TV-stasjonen Komo News som først kringkastet den kontroversielle mobilvideoen, som er blitt sett av godt over en million på YouTube. Kommentarfeltet der avslører svært delte meninger:

«De fleste av dere har ingen anelse om hvor lett det er for en politimann å bli avvæpnet. Hun fikk som fortjent,» skriver en.

«Svarte er så aggressive. Jeg skjønner det ikke når de motsetter seg og slåss og skriker, for så å undre seg over at de får seg en på tygga. Det er bare slik det alltid kommer til å være,» skriver en annen.

«Purken har ingen respekt for andre. Autoriteten går rett til deres forstyrrede hoder - og så lurer de på hvorfor alle hater dem,» mener en representant fra den andre sida.

«Med en gang de får politiskiltet, blir de helt ville,» samstemmer en annen.

Splittelse De to jentene er nå løslatt fra arresten. Politimannen er henvist til kontorarbeid mens saken etterforskes internt.

Mens en rekke borgerrettighetsgrupper raser over episoden, med tidligere hendelser med hvite politimenn som utøver vold mot minoritetsamerikanere friskt i minne, er politiet internt splittet. Mens det lokale politiforbundet mener betjentens maktbruk var «passende», har Seattles visepolitimester følgende kommentar:

- Maktbruk er aldri pent. Vi har opplæring i å slå, men vi har flere bekymringer med hensyn til taktikken betjenten utviste, sier Nick Metz til CBS News.

Metz understreker at han synes de to jentene, hvorav 19-åringen tidligere er arrestert for å ha sparket en politimann i magen, må ta en stor del av skylda fordi de motsatte seg pågripelse.