Spesialenheten trekker anken

Politimann som er siktet for misbruk er løslatt

En politimann som er siktet for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med en mindreårig jente «i en særlig sårbar situasjon» er løslatt.

TREKKER ANKEN: Spesialenheten for politisaker fikk fredag ikke medhold i å fengsle en sedelighetssiktet politimann i en uke. Kjennelsen ble anket til Borgarting lagmannsrett, men spesialenheten har nå trukket anken. Foto: Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
TREKKER ANKEN: Spesialenheten for politisaker fikk fredag ikke medhold i å fengsle en sedelighetssiktet politimann i en uke. Kjennelsen ble anket til Borgarting lagmannsrett, men spesialenheten har nå trukket anken. Foto: Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpixVis mer

Polititjenestemannen i 30-åra ble onsdag forrige uke pågrepet og siktet for misbruk av sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med en mindreårig jente i en «særlig sårbar situasjon».

Spesialenheten for politisaker ønsket å varetektsfengsle mannen i full isolasjon i ei uke, som følge av fare for bevisforspillelse. De mente Kripos, som bistår i etterforskningen, hadde behov for tid til å sikre data fra mannens kontoer på sosiale medier.

Oslo tingrett mente imidlertid at vilkårene for fengsling ikke var oppfylt og besluttet fredag at mannen skulle løslates. Spesialenheten anket avgjørelsen på stedet, og ba om oppsettende virkning. Retten tok dette til følge, og mannen har følgelig sittet varetektsfengslet fram til lørdag.

Spesialenheten besluttet imidlertid lørdag å trekke anken til Borgarting lagmannsrett, og politimannen ble følgelig løslatt.

- Årsaken til at vi har trukket anken, er at vi har fått sikret det som var nødvendig å sikre fra sosiale medier. Det foreligger derfor ikke lenger fare for bevisforspillelse, sier etterforskningsleder i Spesialenheten, Knut Wold, til Dagbladet mandag morgen.

Misbruk av stilling

Det var Aftenposten som først omtalte den siste utviklingen.

Politimannen er siktet etter straffelovens paragraf 295 som omhandler misbruk av stilling for å skaffe seg eller annen seksuell omgang, eller får noen til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv.

ANKET: Etterforskningsleder i Spesialenheten, Knut Wold, under fengslingsmøtet fredag ettermiddag. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
ANKET: Etterforskningsleder i Spesialenheten, Knut Wold, under fengslingsmøtet fredag ettermiddag. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer

Forholdene mannen er siktet for har en strafferamme på seks års fengsel.

Politimannen har erkjent de faktiske forhold, men nekter straffskyld. Advokat Eva-Marie Stryker i advokatfirmaet Føyen Torkildsen representerer den siktede politimannen.

- Vi er selvfølgelig tilfreds med det. Spesialenheten har innsett at det ikke var hensiktsmessig å opprettholde anken. Jeg fikk en telefon lørdag, hvor jeg ble informert om at anken trekkes og at Kripos skal ha sikret det de har hatt behov for. Enten har de jobbet hele natta, eller så har de hørt på mine tips om hvordan man kan sikre dette på en langt raskere måte, sier Stryker til Dagbladet.

- Kjenner seg ikke igjen

Politimannen i 30-åra møtte fredag ettermiddag i et fengslingsmøte i Oslo tingrett. Han ankom tingretten rundt klokka 13.50, ikledd mørk olabukse og en grå genser.

Striden under fengslingsmøtet fredag ettermiddag dreide seg som nevnt om faren for bevisforspillelse. Kripos har fått jobben med å gjennomgå den siktede mannens datautstyr, og det er spesielt spor fra kommunikasjon som skal ha foregått på Snapchat som de har jobbet for å sikre.

Spesialenheten mente imidlertid at mannen måtte varetektsfengsles uten mulighet for å kunne kommunisere med omverden, slik at han ikke får anledning til å endre brukernavn og passord til sin Snapchat-konto.

Mannens forsvarer mente det ikke fantes behov for å varetektsfengsle politimannen, siden alt datautstyret allerede var beslaglagt og fordi siktede allerede hadde oppgitt passord og brukernavn til politiet. Stryker kom i tingretten med flere «tips» til Spesialenheten og Kripos om hvordan sporene kunne sikres på en raskere måte.

- Han kjenner seg ikke igjen i Spesialenhetens beskrivelse av at han har gjort noe straffbart, sa Stryker etter fredagens fengslingsmøte.

Hun har ikke ønsket å gå inn på hva siktelsen mot politimannen omhandler, men har opplyst at politimannen ble kjent med den fornærmede i saken gjennom sosiale medier.

Vil avhøre kolleger

Spesialenheten etterforsker om politimannen har misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang, og for å ha utnyttet en person under 18 år i en sårbar livssituasjon.

Forsvarer: Advokat Eva-Marie Stryker. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
Forsvarer: Advokat Eva-Marie Stryker. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer

- Han mener at forholdene som inngår i grunnlaget er noe han har gjort på sin fritid, og ikke har noe med hans yrke å gjøre. Det er av helt privat karakter, sa Stryker.

Spesialenheten opplyser mandag morgen at jobben med å sikre de digitale sporene gikk raskere enn ventet.

- Vi har nå sikret en del databeslag, og dette skal gjennomgås. I tillegg skal vi gjennomføre en del avhør. Vi avhører dem vi mener det er behov for å avhøre, og det vil helt sikkert bli flere avhør av siktede og fornærmede, sier Wold.

Spesialenheten sier det også vil være aktuelt å avhøre flere av den siktede politimannens kolleger.