Politimann sparket etter at mann døde under pågripelse

Dødsfallet til Eric Garner (43) vakte sterke reaksjoner i 2014. Nå har politimannen mistet jobben.

DEMONSTRASJONER: USA rystes nok en gang av demonstrasjoner, etter at seksbarnsfaren Eric Garner (43), døde etter å ha blitt lagt i bakken av politiet. Denne uka ble det klart at politimannen slipper tiltale etter hendelsen: Video:Getty Images Vis mer

Tusenvis av mennesker protesterte etter at seksbarnsfaren Eric Garner (43) døde under en pågripelse 17. juli 2014.

En video av pågripelsen viser at politimannen Daniel Pantaleo tar et kvelertak på ham og legger ham i bakken.

- Jeg får ikke puste. Jeg får ikke puste, gjentar Garner flere ganger.

Så blir han stille og ligger livløs på bakken. En time seinere ble han erklært død på sykehuset.

43-åringen gjorde tilsynelatende ingen motstand og i videoen hører man hvordan han forklarer at han er uskyldig og føler seg trakassert av politiet.

SPILTE DØD: Demonstranter protesterte onsdag etter at en jury i New York besluttet at politimannen Daniel Pantaleo slipper tiltale. De viser sin misnøye ved å spille døde og rope Garners siste ord: «Jeg får ikke puste!». Video: Reuters / Mel V Vis mer

Tok ikke ut tiltale

Rettsmedisineren oppga at dødsårsaken var kvelning i kombinasjon med at Garner led av astma, overvekt og hjertesykdom, og konkluderte med at Garner ble drept.

Men en storjury besluttet at det ikke fantes tilstrekkelig bevis for å tiltale politimannen til tross for at det hele ble filmet.

At det ble besluttet å ikke ta ut tiltale mot politimannen Daniel Pantaleo, vakte sterke reaksjoner og førte til massive protester i New York i 2014. Flere tusen demonstranter tok til gatene og ropte «jeg får ikke puste».

Mandag opplyser New York-politiets sjef James O'Neill at Daniel Pantaleo er blitt avskjediget etter Eric Garners dødsfall i 2014. Det melder CNN.

- Det er tydelig at Daniel Pantaleo ikke kan fungere i jobben som polititjenestemann, sier O'Neill.

- Kunne gjort lignende

Pantaleo ble funnet skyldig i en disiplinær rettssak tidligere denne måneden.

Daniel Pantaleo tok i bruk kvelertaket, som er forbudt i henhold til reglementet for politiet i New York, men ikke uttrykkelig forbudt i henhold til delstatslovverket. Dommeren konkluderte denne måneden med at Pantaleo kunne brukt en annen teknikk i pågripelsen og anbefalte at han ble avskjediget.

Avskjedigelsen var likevel ingen lett avgjørelse.

- Hadde jeg vært i hans situasjon, kunne jeg gjort lignende feil, sier politisjefen.

Ordfører Bill de Blasio sier at han er fornøyd med avgjørelsen.

- I dag har vi endelig sett rettferdighet, sier han til CNN.

Garners datter, Emerald, takker politisjefen for at han sparket Pantaleo, men understreker at avgjørelsen burde blitt tatt for fem år siden.

Pantaleos advokat, Stuart London, sier at politimannen er skuffet og opprørt, og at de planlegger å anke avgjørelsen.

Mistenkte sigarettsalg

Årsaken til at Garner ble stoppet, var at politiet mistenkte at han solgte enkeltsigaretter svart for 50 cent stykket (om lag 3,5 kroner) nær ankomsthallen til Staten Island-ferja. Selv hevdet Garner at han var uskyldig.

I sitt vitnemål til storjuryen erkjente han at han hørte Garner si at han ikke fikk puste, men ifølge sin advokat, Stuart London, mente han at nettopp det at Garner var i stand til å snakke betydde at han faktisk fikk puste, skrev New York Times.

- Jeg er veldig lei meg for dødsfallet til herr Garner. Min familie og jeg inkluderer ham og hans familie i våre bønner, og jeg håper de vil akseptere mine personlige kondolanser for deres tap, sa Pantaleo i en uttalelse i desember 2014.

Garners dødsfall førte til at bevegelsen «Black Lives Matter» dukket opp. Bevegelsen krever at politi blir holdt ansvarlig for dødsfall der ubevæpnede afroamerikanere dør under anholdelse eller pågripelse.