- SKANDALE: Nyheten om at politiet hindret TV-teamet hjalp Pegida-demonstrantene, eskalerte i Tyskland i dag. Foto: Sebastian Kahnert / dpa / AFP / NTB scanpix
- SKANDALE: Nyheten om at politiet hindret TV-teamet hjalp Pegida-demonstrantene, eskalerte i Tyskland i dag. Foto: Sebastian Kahnert / dpa / AFP / NTB scanpixVis mer

Politimann stoppet tv-team for islamfiendtlig demonstrasjon

Pegida-demonstranten som fikk politiet til å anholde reporterne fra en tysk tv-stasjon, var selv ansatt i kriminalpolitiet.

BERLIN (Dagbladet): Da Angela Merkel sist torsdag besøkte Dresden, var det som del av hennes sommerlig sjarmoffensiv. Og når hun reiser rundt for å møte vanlige tyskere, kunne hun heller ikke ignorere Pegida-hovedstaden Dresden, der hun tidligere er blitt traktert med tilrop av typen «landsforræder» og «få’a vekk» fra aggressive folkemengder.

Et team fra tysk TV2 (ZDF) sto i ei rolig gate og filmet en demonstrasjon av den islamfiendtlige grupperingen Pegida, da en demonstrant forlot rekka og gikk rett mot kamera, mens han rasende gjentok at de skulle slutte å filme.

Mannen tilkalte noen av de mange politifolkene i nærheten og umiddelbart etterpå fikk teamets medlemmer ordre om å bli der de var. Innsatslederen måtte finne ut hvordan han skulle forholde seg, hevdet han.

POLITI og høyreekstremister i Dresden - og resten av delstaten Sachsen - beskyldes for å ha et nært forhold. Foto: Asbjørn Svarstad
POLITI og høyreekstremister i Dresden - og resten av delstaten Sachsen - beskyldes for å ha et nært forhold. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer

Tok en Trump

Det varte 45 minutter før ZDF-teamet fikk fortsette å gjøre jobben sin. Allerede samme kveld sørget episoden for oppstyr i sosiale medier.

Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer sendte ut en tweet om at han hadde sett opptak, og derfor kunne slå fast at de involverte politifolkenes – men bare deres - framferd var "seriøs".

POLITI OG DEMONSTRANT: Pegida-demonstranten som viste seg å være ansatt i delstaten Sachsens kriminalpoliti. Skjerm fra ntv.
POLITI OG DEMONSTRANT: Pegida-demonstranten som viste seg å være ansatt i delstaten Sachsens kriminalpoliti. Skjerm fra ntv. Vis mer

I dag måtte en svett - og åpenlyst flau - innenriksminister Roland Wöller i delstaten Sachsen innkalle til en pressekonferanse, der han hadde nyheter om ZDF-saken.

Han var onsdag kveld blitt underrettet om at den rasende Pegida-demonstranten viser seg å være en medarbeider fra delstatens kriminalpoliti (LKA), fortalte ministeren.

- Vi har anmodet vedkommende om å avbryte ferien sin og å komme inn for å bidra til å oppklare hva som har skjedd, tilføyde innenriksministeren.

Han lovet at alt nå skal etterforskes og undersøkes - og at ikke noe blir feid under teppet. På spørsmål om det er vanlig at LKA-ansatte går i Pegida-demonstrasjoner, svarte Wöller at alle medarbeidere har rett til egne meninger.

- Men vi forventer av alle at de viser en ytterst korrekt framferd, tilføyde han.

MÅ VEKK: Pegida-demonstrasjon mot Merkel i oktober for to år siden. Foto: Odd ANDERSEN/AFP
MÅ VEKK: Pegida-demonstrasjon mot Merkel i oktober for to år siden. Foto: Odd ANDERSEN/AFP Vis mer

Typisk Sachsen

- Det er en klokkeklar skandale at ordensmaktens utsendinger går i kompaniskap med Pegida for å hindre representanter fra den frie pressen i å gjøre jobben sin, kommenterer ekstremisme-eksperten Hajo Funke overfor Dagbladet.

Professoren sier at det er velkjent problem at det i delstatens politistyrke finnes mange sympatisører og/eller tilhengere av Pegida og det høyrepopulistiske partiet «Alternativ for Tyskland» (AfD).

- Og når noe slikt som dette skjer, da reagerer delstatens øverste politiske sjef med gammeldags rutine – og går automatisk ut fra at det ikke kan finnes noe å laste politiet for. Vi snakker nå om det samme politiet som ikke engang oppdaget det, da 5000 rasister fra Ku Klux Klan nylig marsjerte gjennom Cottbus, sier Hajo Funke.

KLOKKEKLAR skandale, sier professor Hajo Funke. Foto: Asbjørn Svarstad
KLOKKEKLAR skandale, sier professor Hajo Funke. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer

Nyhetsmagasinet Focus melder at den aktuelle Pegida-mannen arbeider som sakkyndig og at vedkommende ofte benyttes som vitne under rettssaker.

Justisminister Katarina Barley var tidligere på dagen ute med en klar advarsel til delstaten Sachsen om å rydde opp i en fart.

Delstatsparlamentet skal til uka starte sin egen undersøkelse.

En talsmann fra politiet i Dresden avviser overfor ukeavisa Die Zeit at politiets opptreden var kritisabel – og slår vekk hele saken med en spøkefull kommentar om at kollegene på stedet kanskje kunne ha gjort jobben «fem minutter hurtigere». Vedkommende legger ikke skjul på at det finnes Pegida-folk i politiets rekker, men mener at det er helt greit:

- Vi har folk fra alle politiske retninger.