Politimann tatt for narko, fyllekjøring og bilkrasj

Hentet av kolleger to ganger på tre uker. Mister jobben etter 11 år i oslopolitiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med mindre enn tre ukers mellomrom i fjor vinter ble en politibetjent i slutten av 30-åra selv tatt med til arresten to ganger, henholdsvis i Bergen og Oslo.

Det framgår av dokumentene i den svært alvorlige disiplinærsaken, som Dagbladet.no har fått tilgang til.

Tatt med amfetamin
Den erfarne politimannens yrkesmessige endelikt begynte 20. januar i fjor, da han etter eget utsagn hadde blitt overfalt og utsatt for vold i Bergen sentrum. Men da han ble tatt med til politistasjonen ble han rutinemessig ransaket, og bergenspolitiet oppdaget at betjenten hadde 0,9 gram amfetamin på seg.

Politimannen ble siktet for å ha anskaffet og oppbevart narkotikaen, og ble fem dager etter den spesielle episoden suspendert fra sin stilling i påvente av en disiplinærsak.

Bare åtte dager senere, mens han var suspendert, ble tjenestemannen igjen lovbryter, ifølge Oslo politidistrikt. Da skal han ha krasjet med minst én annen bil i Oslo, før den uaktsomme kjøringen i bygatene fortsatte, uten at han tok kontakt med de andre involverte i uhellet. Heller ikke da politikolleger tok opp jakten med blålys og sirener ville sjåføren stoppe.

Senere samme dag ble han imidlertid pågrepet, og blodprøven som da ble tatt viste 1,14 i alkoholpromille. Politibetjenten skal også ha vært påvirket av kokain.

- Vanskelig tid for ham

Etter de to pågripelsene er mannen nå tiltalt for besittelse av narkotika, kjøring i alkohol- og narkopåvirket tilstand og for å ha stukket av fra en annen part og fra politiet etter et trafikkuhell.

Disiplinærsaken ble endelig behandlet på et møte i Det sentrale ansettelsesråd for Politiavdelingens ytre etater i januar i år. Det ble da besluttet at politimannen får sparken.

I et foreløpig vedtak fra i fjor het det at betjenten «ved utilbørlig atferd utenfor tjenesten har vist seg uverdig til sin stilling og brutt ned den aktelse og tillit som er nødvendig for stillingen».

- Dette er selvfølgelig en utrolig tragisk sak, og min klient ser åpenbart veldig alvorlig på dette, sier advokat Einar Råen, som opplyser at straffesaken mot eks-politimannen skal opp for Bergen tingrett i mars.

Den avskjedigede politibetjenten har vært ansatt i Oslo politidistrikt siden midten av 1990-tallet.

- Dette er en vanskelig tid for ham, konstaterer forsvareren.

- Går ut over hele politietaten

Ledelsen i politiet betegner disiplinærsaken som veldig alvorlig

-  Såvidt jeg kan huske har vi ikke hatt noen lignende saker hos oss. Når vi får slike opplysninger på bordet vurderer vi først om det er grunnlag for suspensjon, og det er det når det er mistanke om så alvorlige straffbare forhold, sier visepolitimester Sveinung Sponheim ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Ifølge ham var den oppsagte politimannen i ordinær ordenstjeneste før han ble tatt med narkotika, og skal ikke ha hatt oppgaver knyttet spesielt til rus eller trafikksikkerhet.

- Disiplinærsaker av denne karakteren går ut over politifolk i hele Norge, og ikke bare mannens nærmeste kolleger. Vi er opptatt av at folk skal ha tillit til politiet, sier Sponheim.

Visepolitimesteren mener Oslo politidistrikt har et godt apparat for å fange opp rusproblemer hos ansatte, men understreker at det kan være vanskelige å oppdage.

- Erfaringsmessig kan slike problemer pågå en tid før de blir oppdaget, siden de ofte begynner på fritidam, sier Sponheim.

De siste 10-12 åra har det skjedd nesten årlig i Norge at en polititjenestemann enten har blitt avskjediget eller har sagt opp på eget initiativ som en direkte følge av kjøring med promille.

Politidirektoratet får rapporter om toalt mellom åtte og tjue disiplinærsaker blant etatens rundt 12 000 ansatte i året. Sakene har omfattet alt fra å benytte tjenestebil til privat bruk, mindre underslag og brudd på taushetsplikt - til svært alvorlige forhold som voldsbruk og seksuelt misbruk av barn.