Politimann tilstår TV2-lekkasje

En polititjenestemann risikerer fengsel etter å ha lekket en hemmelig rapport til TV 2. Spesialenheten for politisaker har ikke funnet bevis for at han har fått penger for rapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): TV 2 avslørte i september innholdet i den hemmelige rapporten, «Den spesialiserte sikkerhetsbransjen. En analyse av utviklingen, aktørene og tjenesten», fra Oslo-politiet. Rapporten er politiets analyse av den private sikkerhetsbransjen.

- En polititjenestemann har gitt en uforbeholden tilståelse i saken. Vi har nå sendt saken videre til retten. Polititjenestemannen er siktet for overtredelse av straffeloven paragraf 121 2. ledd, for under særdeles skjerpende omstendigheter å ha krenket taushetsplikten. Vi avventer nå en beramming av tilståelsessaken, sier assisterende sjef i Spesialenheten for politisaker, Johan Martin Welhaven til Dagbladet.

Suspendert

Den respekterte politimannen er sykemeldt og suspendert fra sin stilling i Oslo-politiet. Han var en av flere som fikk tilgang på den hemmelige rapporten i fjor sommer.

- Rapporten er fysisk overlevert til en journalist i TV 2 i slutten av juni 2007. Det er ikke avdekket noe vinningsmotiv, sier Johan Martin Welhaven.

I rapporten kommer det fram at Oslo-politiet er svært bekymret for utviklingen i den private sikkerhetsbransjen. Den er skrevet av strategisk stab, og skal ifølge politiet fungere som bakgrunn for videre arbeid. Rapporten har vært utgangspunkt for flere nyhetsinnslag på TV 2 og en dokumentar om sikkerhetsbransjen.

Politimannen beklager

Polititjenestemannens advokat, Jens Ove Hagen, bekrefter at saken er en tilståelsessak.

OMSTRIDT RAPPORT: Denne hemmelige politirapporten om sikkerhetsbransjen i Norge vakte stor oppsikt da TV 2 publiserte deler av den i fjor. Foto: TV 2
OMSTRIDT RAPPORT: Denne hemmelige politirapporten om sikkerhetsbransjen i Norge vakte stor oppsikt da TV 2 publiserte deler av den i fjor. Foto: TV 2 Vis mer

- Han tar hele saken veldig tungt, og beklager veldig det som skjedde. Det synes å være på det rene at han ikke har fått penger, sier Hagen, som ikke vil kommentere saken ytterligere.

TV 2-reporteren som er utpekt som mottaker av rapporten, Jens Christian Nørve, har vært inne til avhør hos Spesialenheten.

- En reporter har sammen med en jurist vært inne til avhør, noe vi ikke kan nekte. Men vår holdning i slike saker er at vi ikke svarer på spørsmål som omhandler kildevernet. Jeg kommenterer derfor ikke om vedkommende har vært vår kilde eller ikke i denne saken, sier nyhetsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther

Røkke vant i PFU

Rapporten førte til flere store oppslag etter TV 2s avsløringer. I rapporten ble det blant annet hevdet at fondsforvaltningsselskapet Odin i 2001 mistenkte Aker og Kjell Inge Røkke for ulovlig avlytting i forbindelse med kampen for å redde skakkjørte Kværner. Politiet fjernet etter hvert avsnitt om Røkke i den omstridte rapporten, men Røkke klaget TV 2 inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). I november vant Røkke fram i PFU. Utvalget understreker imidlertid at TV 2 var i sin fulle rett til å sette søkelys på rapporten, men utvalget mener at kanalen burde håndtert saken annerledes da politiet gjorde klart at det ikke var grunnlag for den angivelige mistanken