HARDT SKADD: Politimannen Wayne Marques (38) ble hardt skadd da han forsøkte å stoppe terroristene på London Bridge tidligere denne måneden. Nå forteller han om møtet med terroristene. Foto: Scanpix
HARDT SKADD: Politimannen Wayne Marques (38) ble hardt skadd da han forsøkte å stoppe terroristene på London Bridge tidligere denne måneden. Nå forteller han om møtet med terroristene. Foto: ScanpixVis mer

London Bridge terrorangrep:

Politimannen forteller om de dramatiske 90 sekundene han slåss mot London Bridge-terroristene

Han trodde først det var en bar-slåsskamp, minutter senere lå han hardt skadd på London Bridge etter å ha forsøkt å stoppe terroristene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tenkte, shit, det står en kniv inn i foten min mens jeg slåss.

Det sier politimannen, Wayne Marques (38) fra Birmingham, som blir omtalt som en helt i britiske medier.

Nå forteller han for første gang åpent om hva som skjedde da han gikk til angrep for å stanse de tre London Bridge-terroristene med bare en batong.

Historien er omtalt av flere britiske medier onsdag, som SkyNews og The Telepraph.

Marques hadde akkurat begynt på nattevakten sin og patruljerte i en gate nær London Bridge da han hørte skrik.

Først tenkte han at det var en bar-slåsskamp, eller i verste fall en gjeng som slåss. Men da han så uttrykket i øynene på baransatte og kunder som så på, skjønte han alvoret.

Gikk til angrep

Skrikene fortsatte og politimannen husker at han så en nattklubb hvor det vanligvis er mye liv og røre, men nå sto alle helt stille.

- Alle sto som statuer, sier han.

Politimannen så mennesker bli angrepet i Borough High Street. Videre forteller han at han ikke husker alt fra kvelden og at det fremdeles er noen hull.

- Jeg husker at jeg tok tak i batongen min med høyre hånd og pustet dypt, så gikk jeg rett til angrep på den første, sier Marques, og fortsetter:

- Da jeg kom nær ham slo jeg alt jeg kunne mot hodet hans, for å prøve og slå ham bevisstløs.

Mistet synet

Marques ble hardt skadd i forsøket på å stoppe terroristene. Han ble knivstukket flere ganger og fikk store skader både i hodet, venstre fot og venstre hånd.

DREPT: Nødetatene på plass for å hjelpe skadde etter terroren. Åtte personer ble drept i angrepet. Foto: Scanpix
DREPT: Nødetatene på plass for å hjelpe skadde etter terroren. Åtte personer ble drept i angrepet. Foto: Scanpix Vis mer

- Han slo meg så hardt at lyset i det høyre øyet mitt slo seg av med en gang. Jeg ble bare blind, forteller han.

Synet hans skal nå være tilbake til normalt etter skaden.

SYMPATI: En vegg av hilsener for å vise sympati etter terrorangrepet på London Bridge tidligere denne måneden. Foto: Scanpix
SYMPATI: En vegg av hilsener for å vise sympati etter terrorangrepet på London Bridge tidligere denne måneden. Foto: Scanpix Vis mer

Politimannen har anslått at kampen mot terroristene varte i 90 sekunder. Men etter at han ble slått hardt i hodet, husker han ikke så mye.

- Adrenalinet, slåssingen og alt det. Jeg kunne kjenne hva de gjorde med meg, men på samme måte kjente jeg det ikke likevel, forteller han.

Angriperne skal ha stått over ham skulder til skulder og sett ned på ham. Videre ropte en av dem «Allahu Akbar, Allahu Akbar», som på arabisk betyr «Allah er størst».

Politimannen forteller at han lå der og ventet, som en cowboy i en westernfilm, på hva terroristene kom til å gjøre med ham videre.

Men av grunner han ikke vet, skal angriperne i stedet hastet avgårde til Borough Market, hvor de fortsatte å angripe folk.

NB, STERKE BILDER: Denne overvåkningsvideoen viser øyeblikket der politiet skyter og dreper Khuram Butt, Rachid Redouane, og Youssef Zaghba. Video: CNN / Dagbladet Vis mer

Gjerningsmennene skutt

Det var 3. juni klokka 23.08 norsk tid at London-politiet varslet om at en varebil hadde kjørt inn i en folkemengde på London Bridge. Så knivstakk gjerningsmennene tilfeldige mennesker på brua og på Borough Market.

De tre mistenkte gjerningsmennene ble alle skutt og drept av politiet under åtte minutter etter de første meldingene om angrepet nådde politiet

Åtte mennesker ble drept i angrepet og 48 ble skadd i terrorangrepet.