- Politimannen skjøt 69-åringen i Husby i nødverge

Hendelsen utløste voldsomme opptøyer i Stockholm i mai i år.

NØDVERGE: Påtalemyndighetene slår fast at mannen som skjøt og drepte en 69 år gammel mann i mai i år handlet i nødverge. Her fra opptøyene som fulgte etter at mannen ble skutt. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP Photo
NØDVERGE: Påtalemyndighetene slår fast at mannen som skjøt og drepte en 69 år gammel mann i mai i år handlet i nødverge. Her fra opptøyene som fulgte etter at mannen ble skutt. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da en politimann 13. mai i år skjøt og drept en 69 år gammel mann i forstaden Husby utenfor Stockholm utløste det voldsomme opptøyer og demonstrasjoner.

Etterforskningen av politimannen som avfyrte det dødelige skuddet er nå avsluttet, skriver svenske Expressen. Politimannen var mistenkt for drap.

- Det dødelige skuddet ble avfyrt i nødverge, sier aktor Eva Finné ved den nasjonal etterforsknings- og påtaleenheten.

- Etterforskningen avsluttes fordi det ikke lenger finnes grunn til å tro at det ble begått et lovbrudd, sier hun.

Oppfattet truende Politiet ble kalt ut til leiligheten 13. mai i år hvor mannen bodde etter at mannen hadde blitt observert på balkongen med en kniv som han gestikulerte med og satte mot sin egen hals.

Politiet har tidligere uttalt at de oppfattet mannen som aggressiv, og at de ikke fikk ordentlig kontakt med ham. Mannens kone befant seg også inne i leiligheten, og mannen oppførte seg truende da politiet forsøkte å snakke med ham.

Politiet tok seg til slutt inn i leiligheten, og da mannen forsøkte å angripe ble det avfyrt et skudd fra omtrent én meters avstand. Det dødelige skuddet traff mannen i hodet, og han døde på stedet.

- Man hadde også fra politiets side flere ganger banket på døra og ropt at det var politiet. Kontaktforsøkene ledet ikke til noen reaksjon utenom at man hørte en mannsstemme som ble oppfattet som aggressiv, sier Finné.

Varselskudd Utifra påtalemyndighetens avgjørelse om å avslutte etterforskningen kommer det fram at politimannen avfyrte en varselskudd i gulvet, skriver Expressen.

OPPTØYER: Flere skoler, boliger, biler og en politistasjon ble satt fyr på under de voldsomme opptøyene.
OPPTØYER: Flere skoler, boliger, biler og en politistasjon ble satt fyr på under de voldsomme opptøyene. Vis mer

Da 69-åringen tok et skritt mot politimannen med hevet kniv etter varselskuddet, skjøt politimannen ham i hodet. Flere vitner har tidligere fortalt at de hørte fem eller seks skudd fra leiligheten før det ble stille.

Husby er en drabantby i Stockholm med drøye 12 000 innbyggere, hvorav over 80 prosent har utenlandsk opprinnelse. Mange av ungdommene som stod bak opptøyene krevde et svar på hvorfor politiet skjøt og drepte den 69 år gamle mannen.

Politiet har fortalt at mannen angrep politiet da de kom inn i leiligheten. Det ble først skrevet at mannen døde på vei til sykehuset, men politiet har senere informert om at mannen døde på stedet.

Flere skoler, boliger, biler og en politistasjon ble satt fyr på under de voldsomme opptøyene.

SKUTT OG DREPT: Her bodde 69-åringen som ble skutt av politiet i sitt eget hjem i Husby. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKUTT OG DREPT: Her bodde 69-åringen som ble skutt av politiet i sitt eget hjem i Husby. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer