Politimannen slo og tok kvelertak på nyopererte «Tina» (15) i sykesenga, fordi hun somlet med å hente klærne sine.

«Tina» lå nyoperert for kjevebrudd på Ullevål sykehus. Politiet ble tilkalt for å løse en krangel. To sjokkerte barnevernsarbeidere var vitner til politimannens brutale oppførsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg satt på sykesenga da politimannen slo meg i ansiktet, sier «Tina». Jenta var operert for kjevebrudd og skulle forlate Ullevål sykehus, men tre dager etter politimannens brutale behandling måtte hun igjen opereres. Da viste det seg at både metallskinna og skruene som var festet i kjeven hennes, hadde løsnet. To ansatte fra Barnevernets Ungdomssenter (BUS) var sammen med «Tina» på sykehuset, og det var de som tilkalte politiet etter en krangel med 15-åringen.

Skal ha blitt irritert

Før tjenestemennene kom, hadde jenta roet seg ned. Men den ene politimannen skal ha blitt irritert over at «Tina» somlet da han ba henne om å hente klærne sine.

- Politimannen ba meg om å forte meg, og da sa jeg «hold kjeft». Og så slo han, sier «Tina».

Dette stemmer med forklaringen til de to vitnene fra barnevernet. Dette skriver de i en rapport om hendelsen for to måneder siden:

«Han (politimannen, red.anm.) tok tak rundt halsen på henne. Han presset armen sin opp mot haken hennes. Etter en stund slapp han jenta, og hun seg ned på gulvet. Jenta hylte og gråt (...) og hun ble så bendt ned mot gulvet med armene bøyd bak ryggen. Jenta ble siden satt opp i sengen (...) hun gråt og virket fortvilet, og klaget over smerter i kjeven (...) og den mest aktive tjenestemannen slo henne så med baksiden av hånden mot venstre side av kjeven.»

- Jeg hørte et «knekk» i kjeven da jeg ble lagt i gulvet. Etter det hadde jeg så vondt at jeg bare gråt og gråt. Jeg klarte ikke å gå selv. De måtte bære meg, sier «Tina».

Anmeldt til Sefo

15-åringen ble båret ut i politibilen og fraktet til en barnevernsinstitusjon utenfor Oslo. Etter tre dager ble hun lagt inn på sykehus igjen. Ifølge legejournalen var metallskinna og skruene løsnet, og derfor var det behov for enda en operasjon.

Jentas advokat Pål O. Haugland har anmeldt politimannen, og saken er sendt til Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker, Sefo. Advokaten er rystet over hendelsen.

- Dette er et grovt voldsovergrep begått mot et barn. Jeg er sjokkert over en tjenestemann som misbruker makten sin på denne måten, sier advokat Pål.O.Haugland.

Sefo-leder Halvard Hauge bekrefter overfor Dagbladet at forholdet er anmeldt og under etterforskning, men han ønsker ikke å si noe om selve saken. Politiet i Oslo ønsker heller ikke å kommentere hendelsen.

Redd for politiet

- Politimannens behandling var brutal, og det var minst to vitner til hendelsen. Dette bør være en enkel sak, sier Haugland. Også «Tina» håper at noe skjer snart.

- Det var ikke riktig av politimannen å slå meg, selv om jeg snakket stygt. Man skal ikke gå rundt og være redd for politiet, men det er jeg nå. Jeg skvetter hver gang jeg ser en politimann, sier hun.

REDD POLITIET: «Tina» hadde brukket kjeven og lå på Ullevål sykehus da hun ble slått av en politimann. - Sånne folk burde ikke få være politi, sier hun.