Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politimannen var gissel. Dette er hans historie.

Politimannen (43) ble tatt som gissel av dødsranerne. Med buksa på anklene lå han på bakken mens skuddene haglet. Han mener Kjell Alrich Schumann kan være politimorderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang kan Dagbladet skildre hva som skjedde da politimannen ble tatt som gissel den dramatiske morgenen for snart et år siden:

Klokka er like over åtte om morgenen 5. april i fjor. Den 43 år gamle politibetjenten drar ut etter at en såkalt K1-melding (melding om ran) går ut over politiets radiosamband.

Uvæpnet reiser han ut for å være observasjonspost. -  Jeg så to av mine kolleger idet jeg nærmet meg domkirkeplassen. Den ene av dem var bare noen meter unna en av ransmennene, forteller 43-åringen, som like etterpå havner i sitt livs mareritt:

En ransmann står 20 meter unna og sikter på ham.

Fingeren på avtrekkeren

-  Han hadde fingeren på avtrekkeren. Jeg skjønte at jeg måtte ta armene over hodet. Raneren ropte «kom her», «kom her», forteller 43-åringen i vitneavhør.

En kvinnelig kollega av 43-åringen ser hva som skjer:

-  «Hvem er du?», «Hvem er du?» ropte raneren og siktet på min kollega, ifølge den kvinnelige politibetjenten.

 DREPT:  I denne politibilen satt Stavanger-politiets operative uteleder Arne Sigve Klungland da ransmannen, som holdt et gissel, fyrte løs mot kjøretøyet. Klungland ble drept momentant. Foto: Jan Tore Glenjen, Stavanger Aftenblad/Scanpix
DREPT: I denne politibilen satt Stavanger-politiets operative uteleder Arne Sigve Klungland da ransmannen, som holdt et gissel, fyrte løs mot kjøretøyet. Klungland ble drept momentant. Foto: Jan Tore Glenjen, Stavanger Aftenblad/Scanpix Vis mer

43-åringen sier han er politi.

Gisseldramaet som utspiller seg i morgenrushet, tar bare noen få minutter. Den 43 år gamle politibetjenten blir kommandert inn mellom en container og inngangen til apoteket, som ligger like ved tellesentralen.

Politimannen får ordre om å legge seg ned. Han tar hendene over hodet og sprer beina.

-  Dra ned buksa!

-  Dra opp jakka! roper raneren, som er iført vernedress, hjelm, finlandshette, hansker og boots. Han har et tohåndsvåpen i hendene. I beltet henger en pistol og en gassbeholder.

Politimannen drar opp jakka.

-  Dra ned buksa! roper raneren. Fortsatt sikter han på gisselet.

Politimannen drar buksa ned til anklene.

Gisselet ligger på bakken - delvis avkledd - og observerer det som skjer rundt ham. Han forklarer at ransmannen avfyrer en rekke skudd i rask rekkefølge.

-  Rolig og kald

-  Mannen skjøt bestemt mot noe. Han avfyrte åtte til ti skudd. Han sto rett opp og ned, tok ikke dekning. Han var rolig og kald.

Ifølge andre politivitner blir det gitt flere kommandoer over radiosambandet: «Stopp skytingen. De har tatt et gissel,» er en av meldingene.

Politimannen blir holdt som gissel i noen få minutter. Innimellom skuddsalvene ser politibetjenten bort på raneren som står over ham. Ifølge politimannen klapper raneren på pistolen som han har i beltet, trolig for å vise at gisselet ikke må stikke av.

43-åringen klarer til slutt å rømme. Han resonnerer seg fram til tidspunktet når raneren må bytte magasin.

-  Jeg oppfattet hele operasjonen med magasinbytte som litt klossete og lite profesjonell, forklarer 43-åringen.

Gisselet mener at raneren som sto over ham er identisk med han som skjøt og drepte operativ uteleder Arne Sigve Klungland. Det mener også politiets kriminalteknikere.

-  Jeg følte meg hjelpeløs da jeg lå på bakken. Jeg var livredd, men forsøkte å holde roen, fortsetter politimannen, som blir spurt om han var redd for å bli drept.

Han svarer:

-  Jeg kunne ha blitt skutt med en gang dersom ransmannen hadde bestemt seg for det.

Begynner å gråte

43-åringen klarer å rømme, og ringer politistasjonen for å fortelle at han har vært gissel, men at han klarte å komme seg unna.

Han møter flere av sine kolleger etter at ranerne har kjørt av gårde mot Sørmarka med vel 60 millioner i utbytte.

Den kvinnelige politibetjenten, som så at kollegaen ble tatt som gissel, trodde han var blitt drept. Etter gisselsituasjonen møtes de to. Politikvinnen kaster seg rundt halsen på sin kollega og begynner å gråte.

Skuddveksling

Like etterpå møter 43-åringen ytterligere to kolleger. Begge har vært i skuddveksling med ranerne.

-  De var helt skjelvne og røde rundt øynene. Jeg fikk vite at Klungland var død. Da begynte jeg å skjelve og hyperventilere, sier 43-åringen i avhør.

Politigisselet har i detalj gitt etterforskerne beskrivelse av raneren. Ifølge 43-åringen snakket han østlandsk, han var hvit, trolig blond eller lys og trolig 185- 190 centimeter høy.

Det virket ikke som om vedkommende var trent i væpnet kamp.

-  Han handlet i alle fall ikke som en politimann. Raneren sto rolig og siktet mot noe. Han tok ikke engang dekning, slik en trenet politimann ville gjort.

Krisehjelp

Politiet vet foreløpig ikke med sikkerhet hvem av de siktede som skjøt og drepte Arne Sigve Klungland.

Gisselet har fått se bilde av Kjell Alrich Schumann. Ifølge 43-åringen kan gisseltakeren - og dermed trolig også drapsmannen - være Schumann.

Politivitnet baserer seg blant annet på øynene og høyden.

Alle politimennene som var på åstedet, har fått krisehjelp i ettertid. Rogaland politidistrikt ønsker ikke at tjenestemennene skal uttale seg til pressen.

TILTALT: Kjell Alrich Schumann er siktet og varetektsfengslet for dødsranet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!