- Politimannen voldtok meg, og så sa han til sin kompis «Har du også lyst?»

Den ukrainske alenemora Irina Krashkova (29) forteller at to politimenn tvang henne med seg til skogen.

BANKET OG VOLDTATT: Dette bildet er fra nettavisa Novosti- N.mk.ua Nikolayev, og ble tatt i begynnelsen av juli. Irina Krashkova (29) ligger her på sykehus, og forteller at hun ble banket og voldtatt av en lokal politimann og hans kompiser. Foto:  AP Photo/ Novosti- N.mk.ua Nikolayev internet newspaper/NTB Scanpix
BANKET OG VOLDTATT: Dette bildet er fra nettavisa Novosti- N.mk.ua Nikolayev, og ble tatt i begynnelsen av juli. Irina Krashkova (29) ligger her på sykehus, og forteller at hun ble banket og voldtatt av en lokal politimann og hans kompiser. Foto: AP Photo/ Novosti- N.mk.ua Nikolayev internet newspaper/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alenemamma Irina Krashkova (29) dro ut til en lokal bar med sine venninner i Ukraina i sommer. Da hun var på vei hjem,  kjørte to politimenn bort til henne, forteller hun til nyhetsbyrået AP.

- Tvang meg inn i bilen En av dem er en kjent politimann i Vradiyevka, byen 29-åringen kommer fra.

- De tvang meg inn i bilen og kjørte meg til skogen. Med hjelp av en venn banket de meg slik at jeg fikk brudd på hodeskallen, forteller hun. Deretter skal de ha voldtatt henne.

De tre nekter straffskyld og nekter å bli avhørt.

Saken gjorde at mye oppmerksomhet ble rettet mot innbyggerne i Ukrainas misnøye med hvordan myndighetspersoner og deres mektige venner oppfører seg.

«Har du også lyst?» Krashkova fortalte lokal presse om angrepet, fra sengen på sykehuset, i begynnelsen av juli.

- De prøvde å kvele meg og slo meg, sier Krashkova til lokale medier.

Hennes ansikt var hovent, hun hadde sår, og hodet var surret inn med bandasjer.

- Politimannen voldtok meg, og spurte han sin venn «Har du også lyst?», og han svarte «ja» og voldtok meg, forteller hun.

Etter voldtekten skal mennene ha kjørt derfra, men kom tilbake etter kort tid. Hun forteller at de letet etter henne, men at det var for mørkt til at de kunne finne henne.

Besvimte Da de dro reiste 29-åringen seg og begynte å gå. Hun forteller at hun bare klarte å gå noen skritt før hun besvimte. Da hun kom til seg selv, så fortsatte hun å gå, forteller hun.

Til slutt kom hun seg til en landsby, der Svitlana Chubko fant 29-åringen naken og dekket av blod. Hun hadde funnet noe løv som hun brukte til å dekke seg til med.

- Leppa hennes var sprukket, slik at jeg kunne se tennene hennes, sier Chubko til nyhetsbyrået AP.

- Hun var dekket i blod, ansiktet hennes var hovend og hun var dekket med sår, sier hun.

Fengslet Mannen som kjørte bilen og politimannens venn ble fengslet, men politimannen gikk fri og fikk beholde jobben i en uke, selv om 29-åringen hadde pekt ham ut. Han sa selv at han hadde jobbet den aktuelle kvelden.

En uke etter voldtekten ble anmeldt stormet rasende landsbyboere politistasjonen, for å lete etter politimannen. De kastet steiner, knuste vinduer og kastet brannbomber, ifølge AP.

- Jeg er hundre prosent sikker på at politimannen ville ha gått fri om det ikke ble opptøyer. De ville ha skremt henne til å holde munn, sier Sehiy Maksimenko, en av demonstrantene, til AP.

I løpet av uka etter voldtekten skal politimannen blant annet ha avhørt vitner i voldtekssaken.

Ble beskyttet av politisjef Det lokale politiets innsats i saken blir nå etterforsket, og en av etterforskerne sier nå at en politisjef beskyttet politimannen.

De fortalte at han hadde banket en av de to som skal ha vært med på voldtekten, for at de ikke skulle vitne mot ham. De har også konkludert med at flere politimann avga falsk forklaring om at politimannen var med dem på stasjonen kvelden overgrepet skal ha skjedd.

Politisjefen og nestlederen har nå fått sparken. Politimennene som avga falsk forklaring er under etterforskning.

Fungerende politisjef Valery Koba sier at om forklaringen til 29-åringen stemmer, så er det noe som skjer svært sjelden. Amnesty International er uenig.

Korrupsjon og politivold I april sa de at politivold er vanlig i Ukraina, og at myndighetene nekter å etterforske og bekjempe trenden.

En studie om global korrupsjon av Transparency International viser at nesten halvparten av ukrainerne tror at det har blitt betydelig mer korrupsjon de siste årene.

- Reaksjonene i Vradiyevka viser klart at folk ikke stoler på rettssystemet om myndighetspersoner står bak noe kriminelt, sa Amnesty tidligere i juli.

Det fins flere saker som ligner på denne. I fjor ble Oksana Makar (18) voldtatt og påtent i Mykolaiv. 18-åringen døde på sykehus kort tid etter angrepet.

Tre mistenkte ble pågrepet, en med mektige kontakter og hans venn ble raskt satt fri igjen. De ble fengslet igjen etter store demonstrasjoner i hele landet.

Dømt Den ene gjerningsmannen har blitt dømt til livstid i fengsel, og de andre har fått fengselsdommer på mellom 14 og 15 år.

Nå har Krashkovas sak også blitt nasjonal, og demonstrasjonene har denne uka spredt seg til Kiev.

Meldingene om politimenn som misbruker sin makt går ut på alt fra grov vold til små bestikkelser, og det har blitt flere av dem siden president Viktor Yanukovych ble valgt i 2010, ifølge AP.

Opposisjonen beskylder ham for å ha en autoritær stil og ødelegge landets demokratiske insitutusjoner.

 

FANT HENNE:Svitlana Chubko forteller hvordan hun fang 29-åringen blodig, naken og forslått. Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov/NTBScanpix
FANT HENNE:Svitlana Chubko forteller hvordan hun fang 29-åringen blodig, naken og forslått. Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov/NTBScanpix Vis mer