Politimannens bønn:
- Skjønner vi egentlig hvor sjuk denne oppførselen er?

Svenske Christoffer Bomans video har på kort tid blitt sett mer enn en million ganger.

BØNN: Den svenske politimannen Christoffer Boman kommer med en innstendig bønn på Facebook. Politiet i Rinkeby trenger hjelp. Video: PolitietVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Skjønner vi egentlig hvor sjuk denne oppførselen er?

Slik begynner den svenske politimannen Christoffer Boman sin innstendige bønn på Facebook. Videoen har blitt likt, delt og kommentert mer enn 13 000 ganger, og har blitt sett mer enn en million ganger.

Han er vikarierende områdesjef for politiet i Järva i forstaden Rinkeby utenfor Stockholm, og har sett seg grundig lei på det som skjer i området. Dråpen som fikk begeret til å renne over, var da to unge menn trakk våpen mot en butikkansatt som hadde tatt dem i å stjele boller.

- Vi strekker ikke til. Dersom vi mener alvor med å få slutt på volden og våpenbruken, så trenger vi hjelp. Vi må få våpnene vekk fra gatene våre.

Bønn

Til svenske Aftonbladet sier Boman at filmen var planlagt, men at det likevel ligger mye følelser bak det som ble sagt.

- Vi må få bukt med den machokulturen som dominerer der unge redde menn skyter andre, nettopp fordi de er redde. Har man et våpen i dag er sjansen stor for at man dør, sier han.

Han fikk også et spørsmål om hva politiet vil gjøre for å stoppe voldsspiralen som i enkelte områder er ute av kontroll.

- På lang sikt dreier dette seg om samfunnsmessige problemer og forandringer. På kort sikt trenger vi flere ressurser, men vi trenger også hjelp fra resten av samfunnet. Dette gjelder alt fra plateselskaper som slipper voldsforherligende musikk til familiemedlemmer som sier ifra til oss om de oppdager et våpen hjemme, forteller Boman.

- Klarer det ikke

Lena Nitz, lederen i det svenske politiforbundet, har også sett videoen. Hun forteller at hun kjenner på den samme frustrasjonen og oppgittheten som Boman gir uttrykk for.

- Vi klarer ikke det her på egenhånd. Jeg forstår følelsene hans veldig godt. Hele samfunnet må ta et større ansvar for det forebyggende arbeidet, sier hun ifølge Aftonbladet.

Hun mener også at det i første omgang dreier seg om et ressursspørsmål, men peker samtidig på at det neppe vil hjelpe på lang sikt.

- Vi må få flere politimenn og -kvinner i Sverige, men det holder ikke. Vi trenger et bedre samarbeid mellom sosialtjenesten, politikerne, skolen og politiet for å hindre nyrekrutteringen av kriminelle.

Dagbladet har vært i kontakt med Boman, som understreker viktigheten av poenget han får fram i videoen. Han har ingen ytterligere kommentar til saken.

Listhaug-besøk

Rinkeby er som nevnt en bydel nord i Stockholm og hadde i 2015 i underkant av 16 000 innbyggere. Ifølge NTB har over 90 prosent av disse utenlandsk opprinnelse.

Bydelen har fått mye medieomtale for den stadig mer utbredte kriminaliteten, og er et av 23 områder svensk politi omtaler som «særlig utsatt». Politiet risikerer selv å bli angrepet når de patruljerer i området.

Her til lands ble Rinkeby for alvor plassert på kartet etter at daværende innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte bydelen i august 2017. Etter dette fikk hun massiv kritikk fra flere hold for uttalelsene sine.

- Jeg har bare brukt svensk politis egne ord om at det er parallelle samfunn, at folk er redd for kriminalitet og for å vitne i rettssaker. Dette er utsagn som kommer fra svensk politi, sa Listhaug den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer