Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politimenn angrep regjeringsbygg

Protesterer mot manglende lønn fra Hamas-regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et titalls maskerte politimenn blokkerte en av Gazas hovedveier og stormet en regjeringsbygning i Khan Younis i dag, melder AP.


De protesterte mot at de offentlige lønningene, som skulle kommet for 14 dager siden, ikke er utbetalt.

Opptøyene reflekterer en stadig økende grad av desperasjon hos befolkningen. Den nyvalgte Hamas-regjeringen har i realiteten blitt økonomisk isolert, etter at både USA, EU og Israel har stoppet store deler av de direkte overføringene til selvstyremyndighetene.

- Vi krever lønnen vår. Vi vil at myndighetene skal leve opp til det ansvaret de har. Hvis de ikke evner å sikre lønningene våre og garantere gode livsvilkår for befolkningen, må de gå av eller spørre folket hva som skal være neste skritt, sier en av lederne for gruppen som protesterte, Abu Hassan, til AP.

Mot konkurs

Den økonomiske situasjonen i de palestinske områdene blir stadig mer kritisk. Myndighetene lønner 140 000 ansatte, og er den største arbeidsgiveren i områdene. Direkte og indirekte sørger de for en tredjedel av befolkningen.

I dag forlot mange barn skolen sin i Khan Younis, etter at væpnede menn fyrte av skudd utenfor skolebygningen.

I bygningen som ble stormet, tok politimennene kontroll, og avfyrte skudd fra taket opp i luften. Etter å ha snakket med representanter for myndighetene forlot de bygningen rolig.

OKKUPERTE REGJERINGSBYGG: Maskerte politimenn er rasende over ikke å ha fått utbetalt lønn. Foto: Khalil Hamra/AP
OKKUPERTE REGJERINGSBYGG: Maskerte politimenn er rasende over ikke å ha fått utbetalt lønn. Foto: Khalil Hamra/AP Vis mer

Ved veien som ble stengt, tvang opprørerne sjåfører ut av bilene og videre til fots.

- Ha tålmodighet

- Jeg ber alle ha tålmodighet. Problemer kan ikke løses og vi kan ikke skaffe penger ved å storme kontorer og bygninger, sa finansminister Omar Abdel Razek i dag.

Razek pekte også på at lønningene ofte var forsinket under den forrige Fatah-ledede regjeringen. Han mener ansvaret hviler på Israel:

- Hvis de har styrke og vilje, så la dem eksplodere i ansiktet til okkupantene. Det er de som sulter ut vårt folk, sier Razek.

Den Hamas-ledede regjeringen hevder de har arvet en gjeld på over åtte milliarder kroner etter den forrige regjeringen, ifølge BBC.

Demonstrasjonene kommer samtidig som utenriksminister Mahmoud Zahar hadde møter med representanter for den Arabiske Liga i Kairo i dag. Samtalene er begynnelsen på en to ukers rundreise i de arabiske landene, for å skaffe økonomisk støtte til palestinerne.

- Vil støtte palestinerne

Forrige søndag uttalte Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre at Norge vil stoppe den direkte pengestøtten til de palestinske selvstyremyndighetene i et intervju i Dagbladet.

Uttalelsene førte til skarpe reaksjoner fra flere politikere i SV og Ap.

Senere gikk både Støre og utviklingsminister Erik Solheim ut og modererte utsagnet.

- Norge vil videreføre og forsterke vår støtte til palestinerne gjennom FN, frivillige organisasjoner og eventuelt andre kanaler. [...] Norge har ikke stoppet noen planlagte utbetalinger til de palestinske selvstyremyndighetene, skrev Solheim i en uttalelse på UDs hjemmesider på tirsdag.

SKJØT I LUFTEN: Okkupantene skjøt fra taket, og mange skolebarn forlot skolen etter at det ble avfyrt skudd utenfor i Khan Younis i dag.
MÅTTE PRESISERE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mente visst ikke at Norge trekker støtten til de palestinske selvstyremyndighetene likevel.
SJÅFØRENE MÅTTE GÅ: De maskerte mennene tvang folk ut av bilene sine.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling