Politimenn drepte for mafiaen

To anerkjente New York-betjenter dømt for medvirkning til åtte personers endelikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Louis Eppolito (57) og Steven Caracappa (64) risikerer livstidsstraff etter at de torsdag ble dømt i en av de mest sensasjonelle sakene innen politikorrupsjon i USAs historie.

Retten fant de to rutinerte og hedrede politimennene skyldig i å ha medvirket til drap på åtte personer mellom 1986 og 1990, og at de i denne perioden sto på lønningslista til en av Luchese-familiens mafiasjefer, Anthony «Gaspipe» Casso, skriver Associated Press.

Verste politisvik

Påtalemyndighetene hevder at Eppolito og Caracappa utførte to av drapene selv, og overleverte eller hjalp til med lokalisering av de seks andre for mafiaen. De skal ha stoppet ofrene i falske politikontroller.

Aktor Daniel Wenner beskrev saken som det blodigste, mest voldelige sviket en New York-politimann noen sinne har begått. Ifølge The Times Online, bommet de også på informasjon om hvor en mafiakonkurrent, som planla å drepe Anthony Casso, befant seg. Dette medførte at en uskyldig mann ble tatt av dage - under julemiddagen hjemme hos sin mor.


De to dømte skal også ha lekket annen politi-informasjon, og truet vitner i rettssaker mot Luchese-familien, har det kommet fram i rettssaken i Brooklyn.

Etter to dagers betenkningstid, brukte juryformannen ti minutter på å erklære at de to var funnet skyldig i 70 punkter. For «hjelpen» skal Louis Eppolito og Steven Caracappa ha mottatt et månedlig salær på 4000 dollar, og opptil 65000 dollar for drap de selv utførte.

Hevder sin uskyld

DOBBELJOBB: Tidligere politispaner Louis Eppolito (i midten) på veg ut av rettslokalet i 2005. Nå er han dømt for medvirkning til drap på åtte personer - på oppdrag fra mafiaen han skulle bekjempe. Arkivfoto: AP
DOBBELJOBB: Tidligere politispaner Louis Eppolito (i midten) på veg ut av rettslokalet i 2005. Nå er han dømt for medvirkning til drap på åtte personer - på oppdrag fra mafiaen han skulle bekjempe. Arkivfoto: AP Vis mer

Caracappa var i 1992 med på å en NYPD-avdeling for mafiabekjempelse. Eppolito er sønn av et medlem av den kriminelle Gambino-familien, men har beskrevet seg selv som en ærlig politimann fra en skurkefamilie.

Begge har hele vegen hardnakket hevdet sin uskyld, og mafiamedlemmene som har vært aktorenes vitner mot dem har blitt beskyld for å lyve for å redde sitt eget skinn, skriver AP.

Straffen vil bli avsagt 22. mai. Begge har sagt at de vil anke saken.

Politimenn drepte for mafiaen
RISIKERER LIVSTID: Steven Caracappa sto, ifølge juryen, på Luchese-familiens lønningsliste fra 1986-1990, hvor de skal ha mottatt mellom 4000 og 56000 dollar i måneden for ulike tjenester.