Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politimenn hørte aldri advarselen

MOSJØEN (NTB): «Sigurd! Trond! Han er på vei mot dere med et våpen i hånden». Tre ganger ble advarselen gjentatt over radiosambandet til de to politimennene. Men verken Wang eller Kirkeby svarte på anropet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Like etter hørte vi ett skudd, så ett til. De kom med korte mellomrom. Omtrent så kort tid som det tar å ta nytt ladegrep på ei rifle, finne målet, og skyte igjen, sa Svend Morten Reinertsen da han vitnet i straffesaken i Alstahaug herredsrett i dag.

Reinertsen var en av de ni politifolkene som rykket ut til øya Austbø på Helgeland natt til 11. mars i år.

Den gang var han lensmannsførstebetjent under lensmann Sigurd Wang. I løpet av marsnatta opplevde han å finne sin sjef og en kollega skutt og drept, forklarte han i retten.

- Han var på jakt

Reinertsen fikk i oppdrag å forberede en eventuell arrestasjon av 46-åringen som var psykiatrisk pasient og som hadde forskanset seg i sin bolig. Kirkeby og Wang arbeidet med å evakuere naboer. Lensmannførstebetjent Kirkeby fungerte som operativ uteleder under Austbø-aksjonen.

Etter en stund oppdaget Reinertsen 46-åringen ute i terrenget.

- Plustelig så jeg en person komme gående med et gevær i hånda. Han holdt våpenet vannrett i den ene hånda si. Han ga meg et bestemt inntrykk av at han var på jakt, og det var ikke etter kråker, beskrev Reinertsen.

Synet av 46-åringen skapte sterk dødsangst i den erfarne politimannen, forklarte han i herredsretten.

- Først frøys vi fast. Så la vi oss sakte ned i snøen. Jeg var sikker på at han hadde sett oss, og ville skyte oss, beskrev Reinertsen.

Men til Reinertsens store overraskelse fortsatte 46-åringen uanfektet videre nedover mot lærerboligen der Sigurd Wang og Trond Kirkeby befant seg. De ble kalt opp og advart.

Svarte ikke

- Anropet ble gjentatt to-tre ganger, men verken Wang eller Kirkeby svarte. Kort tid etter hører vi to skudd som kommer med kort mellomrom, beskrev Reinertsen.

Reinertsen, og den lokale kjentmannen han hadde med seg, håpet at det var skuddene fra et tjenestevåpen de hadde hørt.

- Derfor ble det uhyggelig da vi plutselig igjen oppdaget tiltalte. Da forsto vi at skuddene kanskje likevel ikke kom fra tjenestevåpenet, sier Reinertsen.

Like etter høres et tredje skudd.

- Denne gangen var jeg ikke i tvil om at det var skuddet fra ei rifle jeg hørte, sa Reinertsen.

En god stund etter fant han sin sjef lensmann Sigurd Wang liggende skutt og drept like ved lærerboligen. Med hodet inntil ham lå lensmannsførstebetjent Trond Kirkeby. De to var skutt og drept av til sammen tre skudd.

- Av hensyn til de pårørerende som er i rettssalen vil jeg ikke gå i detalj om synet som møtte meg, sa Reinertsen.

Han forklarte at Kirkeby fortsatt hadde sitt tjenestevåpen fastspent rundt skulderen da han ble funnet. Han hadde ikke rukket å ta ladegrep på våpenet, en MP-5.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling