Politimenn skutt i Paris-opptøyene

Minst 34 politimenn ble beskutt av ungdommer i Paris, og to av dem er alvorlig skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Like etter Frankrikes president Jacques Chirac holdt en tale til befolkningen i kveld og lovte at opprørerne skulle straffes, ble minst 34 politimenn beskutt av ungdommer i Grigny sør i Paris, melder nyhetsbyrået Reuters.

To av dem ble alvorlig skadet, melder nyhetsbyrået AP. Poltiet tror de treffende skuddene kom fra en jaktrifle.

De to politimennene får nå behandling på sykehus. Den ene politimannen fikk skader i beinet, mens den andre fikk alvorlige skader etter skudd mot halsen, melder Reuters.

En talsmann fra politiet sa ungdommene stod for langt unna til at politimennene kunne bli drept av skuddene, men de kunne ha truffet dem i ansiktet og eventuelt gjort dem blinde, skriver Reuters.

Over 300 ungdommer var i området og kastet steiner og tomflasker på politiet, mens noen skjøt på politiet med haglgevær, fortalte en politimann til Reuters. 500 biler ble påtent, forteller han. 

Innenriksministeren sa til AP at politiet kjempet mot 250-300 rebelske ungdommer.

Harde straffer

- Loven må få det siste ordet, sa en synlig presset president Jaques Chirac i en tale til Frankrikes befolkning i kveld etter krisemøte med regjeringen.

Chirac kalte inn regjeringsministrene til et møte i et håp om å stoppe opptøyene som er de verste siden 1968. Siden 27. oktober har de mangfoldige protestene og voldsepisodene blitt stadig mer voldsomme og brutale.  

I talen etter krisemøtet ga presidenten bestemt uttrykk for at den franske regjeringens største prioritet er å gjenvinne ro og orden.

- De som søker vold eller frykt skal bli arrestert, dømt og straffet, sa presidenten.

Etter krisemøtet lovet statsminister Dominique de Villepin å sette inn flere politistyrker i områder med stor uro. Samtidig truet han med arrestasjoner og harde straffer for de som ikke følger loven.

Opptøyer etter krisemøtet

Minutter etter krisemøtet ble det meldt om nye uroligheter i Orleans, Rennes og Nantes, ifølge BBC News. Sent søndag brant 50 biler i Seine-Saint-Denis-regionen nord for Paris. Brannstiftere satte fyr på en skole og en buss i sentrum i Saint-Etienne samme kveld.

I går natt satt opprørenre fyr på 1 300 biler over hele landet. Dette blir regnet som den verste natten siden opptøyene startet for 11 dager siden. Natt til lørdag ble nærmere 900 biler påtent.

Natt til søndag ble 349 rebelske ungdommer arrestert av politiet.

Stor arbedisledighet

Presidenten har møtt massiv kritikk fra opprørere for å ikke å ha prioritert like rettigheter for befolkningsgruppene, og opposisjonspolitikere mener han har lagt lokk på den ulmende uroen som har preget samfunnet de siste ti årene, skriver AP.

Raseriet har bygd seg gradvis opp, spesielt blant innbyggere av afrikansk opphav.

Arbeidsledigheten i Frankrike er på over 20 prosent, og innbyggerne legger skylda for fattigdom og kriminalitet direkte på myndighetene.

HYLSTER FRA HAGLGEVÆR: Ti politimenn ble skutt av ungdommer i Grigny sør for Paris søndag kveld. Her viser en politimann et hylster fra et haglgevær som ungdommene brukte.
<B>UROLIGE:</B> Statsminister Dominique de Villepin (t.v.) og president Jaques Chirac har sittet i krisemøter i kveld. På en pressekonferanse lovet de større politistyrker og truet med arrestasjoner og harde straffer for de som ikke følger loven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer