Politimenn slipper billig unna

Politimennene skjøt sju skudd i hodet på den uskyldige Jean Charles de Menezes (27) etter bombeangrepene mot London i juli. Nå slipper de trolig unna tiltale, ifølge britisk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Rapporten fra det britiske etterforskningsorganet for politisaker, IPCC, vil bli oversendt britiske påtalemyndigheter denne uka.

Sentrale kilder sier til avisa Daily Mail at ingen av de to politifolkene som avfyrte skuddene vil bli tiltalt. Begrunnelsen skal være at de «fulgte ordre». Politifolkene risikerer likevel såkalt disiplinærstraff.

Den brasilianske familien vil også vurdere å stille Londons politisjef Sir Ian Blair for retten, og vil kreve en stor kompensasjon fra britiske myndigheter.

Nervøse politifolk

Drapet på elektrikeren De Menezes på undergrunnsstasjonene i Stockwell 22. juli sjokkerte Storbritannia. Dagen før hadde fire selvmordsbombere mislykkes med å utløse sprengladningene på tre undergrunnsstasjoner og en buss. Alle ressurser ble satt inn på å finne bombemennene som flyktet. Politiet visste at de hadde tilgang til sprengstoff dersom de skulle prøve å gjennomføre flere angrep, og tusenvis av politifolk ble sendt ut på Londons enorme transportnettverk.

Politiet var synlige nervøse og desperate etter å fange bombemennene før de kunne slå til igjen.

Utpekt som terrorist

Men terrorjakten begynte med en tragisk svikt hos London Metropolitan Police. Jean Charles de Menezes jobbet som elektriker i Sør-London, og var på vei til jobb tidlig om morgenen. Sivilt politi hadde feilaktig identifisert ham som mulig terrorist, og fulgte etter ham inn på stasjonen.

 TRAGEDIE:  Elektrikeren Jean Charles De Menezes ble offer for en tragisk feilvurdering hos London-politiet. Han ble utpekt som terrorist og skutt sju ganger i hodet. Foto: Scanpix
TRAGEDIE: Elektrikeren Jean Charles De Menezes ble offer for en tragisk feilvurdering hos London-politiet. Han ble utpekt som terrorist og skutt sju ganger i hodet. Foto: Scanpix Vis mer

Da han kom inn på toget ble han skudd sju ganger i hodet og en gang i skuldra. Straks etterpå ble det klart at politiet hadde drept feil mann.

Forklaringene på hva som skjedde viste seg også å være feilaktige. Det ble først sagt at De Menezes hadde løpt fra politiet og hoppet over stengslene, iført en tjukk vinterjakke og belte. Det skulle forklare politiets mistanke.

Seinere er det kommet fram at han hadde på seg en tynn jakke, gikk mot toget, og ble holdt nede av en sivil politimann før han ble skutt.

Beretninger fra 600 vitner ligger bak rapporten som skal vise hva som gikk så alvorlig galt for London-politiet 22. juli.