SEREMONI: Brennende kors og de hvite hettene er blant kjennetegnene på Ku Klux Klan. Foto: REUTERS/Rainier Ehrhardt
SEREMONI: Brennende kors og de hvite hettene er blant kjennetegnene på Ku Klux Klan. Foto: REUTERS/Rainier EhrhardtVis mer

Politimenn sparket for forbindelser til rasistorganisasjon

Avslørt av FBI-etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): En politimann har fått sparken og en annen har sluttet i jobben etter anklager om at de begge er medlemmer i en lokal avdeling av den høyreekstreme rasistorganisasjonen Ku Klux Klan (KKK) i Fruitland Park i Florida, skriver Orlando Sentinel.

Overfor avisa bekrefter politiet at det er visepolitisjefen, David Borst (49) som nå har trukket seg, mens polititjenestemannen George Hunnewell har fått sparken etter påstander mot de to i en hemmeligstemplet FBI-rapport.

Da politisjef Terry Isaacs fikk rapporten fra de føderale etterforskerne tok han raskt affære. Selv Isaacs ikke vil bekrefte at rapporten knytter de to politimennene til KKK fordi den er hemmeligstemplet, men han beskriver gruppa som «en samfunnsnedbrytende organisasjon».

- Ikke kriminelt Visestatsadvokaten i Fruitland Park, Ric Ridgway, bekrefter overfor Orlando Sentinel at de to politimennene skal ha hatt tilknytning til KKK.

- Det er ikke kriminelt å være medlem av KKK, selv om du er visepolitisjef. Det er ikke kriminelt å være dum. Det er ikke kriminelt å hate folk. Det kan være avskyelig, det kan være umoralsk, men det er ikke kriminelt, sier Ridgway til avisa.

Han gjennomgår nå alle arrestasjonene foretatt av de to politimennene og ser spesielt på de sakene som har involvert minoriteter, skriver USA Today.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Overbevisende rapport Borst var ikke bare visepolitisjef, men også brannsjef i den lille byen. Han har jobbet i politiet i 20 år, men har nå trukket seg fra begge jobbene.

- Det er en vanskelig situasjon. Han var assistenten min, sier Isaacs, som mener at han aldri har reagert på måten Borst har opptrådt på.

- Men jeg har sett rapporten, og den er overbevisende, sier Isaacs.

Borst har så langt benektet at han er tilknyttet organisasjonen.

Den andre politimannen, Hunnewell, ble degradert i fjor og har fått fem brev om rådgivning det siste året. Dette er, ifølge Isaacs, en klar indikasjon på at han ikke har utført jobben sin på en best mulig måte.

- Jeg hadde rett og slett ingen tillit til ham, sier Isaacs som endte med å gi Hunnewell sparken.

Har skjedd før Verken Borst eller Hunnewell har foreløpig kommentert situasjonen offentlig.

Også i 2009 ble politiet i Fruitland Park rystet av en skandale da det dukket opp bilder av politimannen James Elkins mens han hadde på seg politiuniformen og samtidig den karakteristiske hetta til KKK. Han innrømmet seinere at han var leder for lokal KKK-gruppe.

KKK vokste fram i de amerikanske sørstatene etter borgerkrigen i USA på 1860-tallet og ble en fryktet og brutal høyreekstrem organisasjon med hvite hetter og brennende kors. Organisasjonen, som på sitt største på 1920-tallet hadde rundt 6 millioner medlemmer, har blitt knyttet til en rekke voldelige angrep og drap.