Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politimennene ble hyllet, men GTTF skjulte en mørk hemmelighet: - De eide byen

De skulle gjøre Baltimore tryggere og gjenoppbygge tilliten etter opptøyene. I stedet herjet de med byens innbyggere.

GTTF: I en årrekke skal Daniel Hersl (bak fra venstre), Evodio Hendrix, Jemell Rayam, Marcus Taylor, Maurice Ward (foran fra venstre), Momodu Gando, og Wayne Jenkins ha terrorisert Baltimore. Foto: Baltimore Police Department
GTTF: I en årrekke skal Daniel Hersl (bak fra venstre), Evodio Hendrix, Jemell Rayam, Marcus Taylor, Maurice Ward (foran fra venstre), Momodu Gando, og Wayne Jenkins ha terrorisert Baltimore. Foto: Baltimore Police Department Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ble hyllet som Baltimores redningsmenn etter opptøyene som fulgte dødsfallet til Freddy Gray - den 24 år gamle mannen som mistet livet i politiets varetekt våren 2015.

The Gun Trace Task Force (GTTF) var et sjeldent lyspunkt i det mistroiske mørket som var i ferd med å fortære byen på USAs østkyst. En by som i fjor hadde over 340 drap.

I løpet av en periode på ti måneder gjorde elitegruppa 110 arrestasjoner og beslagla 132 våpen. GTTFs leder, den tidligere MMA-utøveren og marinesoldaten sersjant Wayne Jenkins, ble dekorert for sitt mot da han tilsynelatende satte sitt eget liv på spill for å redde skadde kolleger under opptøyene.

De ble utad presentert som byens frelsere, og den første mars i fjor skulle Jenkins endelig få sin lenge etterlengtede forfremmelse. I stedet skulle det bli starten på slutten.

Gikk i fella

I utgangspunktet var det bare en liten formalitet som sto mellom Jenkins og hans forfremmelse til løytnant.

Han skulle inn på teppet for å forklare noen skader på en av politiets biler, og hadde i den anledning kalt inn hele teamet sitt for å vitne for ham - Momodu Gando, Maurice Ward, Marcus Taylor, Jemell Rayam, Evodio Hendrix og Daniel Hersl.

Én etter én ankom de stasjonen og låste inn tjenestevåpnene sine, noe som er vanlig prosedyre under høringer i internsaker.

De ante fred og ingen fare, men da heisdørene åpnet seg ble de ikke møtt med en kopp kaffe og en rutinemessig prat med internetterforskerne. De ble ifølge BBC møtt av SWAT-teamet til FBI og sju par håndjern. De hadde gått rett i fella.

«Kunne fylt en hel bok»

Før sommeren hadde rukket å bli til høst, hadde ytterligere en polititjenestemann blitt trukket inn i saken - GTTFs tidligere leder Thomas Allers. Samtidig var lista over hva gruppa hadde gjort i ferd med ble å bli lang.

Dette er bare et lite utdrag av det store sakskomplekset som ifølge Washington Post kunne fylt en hel bok.

  • Under opptøyene etter at Freddy Gray døde, skal en av gruppas medlemmer ha grepet inn under plyndringen av et apotek. Han tok så selv opiatene han beslagla, og solgte dem videre.
  • I mars 2016 ble Oreese Stevenson stoppet av GTTF. De beslagla et halvkilo kokain i bilen, stjal husnøklene hans og fant ut hvor han bodde. Retten fikk vist en video fra kjelleren i huset der Jenkins og de andre åpner en safe hvor de finner 100 000 dollar. Det filmen ifølge New York Times ikke viste, var at GTTF allerede hadde åpnet safen og stjålet ytterligere 100 000 dollar og to kilo kokain.
  • I juli 2016 ble 31 år gamle Davon Robinson skutt og drept da han var ute og gikk sammen med sin kjæreste og deres lille datter. Den mistenkte drapsmannen, som går under tilnavnet «Sticky», har ingen kopling til GTTF, men Robinson skal kort tid i forveien ha blitt ranet for 10 000 dollar av medlemmer av politigruppa. Vitner har forklart at han derfor ikke klarte å tilbakebetale narkotikagjeld, og at dette er grunnen til at han ble drept. «Sticky» har erklært seg uskyldig og saken mot ham har foreløpig ikke blitt behandlet.
  • Samme sommer stoppet de Dennis Armstrong etter en biljakt i høy hastighet. De fant 8000 dollar i bilens hanskerom. Bare 2800 av disse ble ført som bevis mot mannen. De stoppet også en hjemløs mann ved navn Sergio Summerville og stjal 2000 dollar han hadde tjent på narkotikasalg. Summerville ble ikke en gang arrestert.
  • Den 15. november i fjor ble den 43 år gamle fembarnsfaren Sean Suiter skutt og drept. Suiter var selv drapsetterforsker, og ble funnet skutt tre ganger med sitt eget tjenestevåpen. Dagen etter drapet skulle Suiter vitne om tiden da han jobbet med Jenkins, Ward og Gondo. Baltimore Sun skriver at dette er den eneste uoppklarte saken der en politimann i Baltimore har blitt drept. FBI ville ikke etterforske saken.
  • Medlemmer av GTTF skal også ha fått beskjed om å alltid ha med seg et replika-våpen. Dette for at det kunne plantes dersom de skjøt en ubevæpnet person. Det skriver Baltimore Sun.

Da et vitne fikk spørsmål om hvordan han ville beskrive gruppas framferd i Baltimores gater, var han klar:

- De eide byen.

BEGRAVELSE: Begravelsen til Sean Suiter i november i fjor. Foto: Alex Wroblewski / Getty Images / AFP
BEGRAVELSE: Begravelsen til Sean Suiter i november i fjor. Foto: Alex Wroblewski / Getty Images / AFP Vis mer

Straff

Én etter én innrømmet de siktede skyld. Først ut var Hendrix og Ward allerede i juli i fjor. Den 9. oktober erklærte Rayam seg skyldig, før Gondo, hans partner i mange år, innrømmet skyld to dager senere.

Thomas Allers sa seg i desember skyldig i å ha stjålet mer enn 100 000 dollar i løpet av de tre årene han var sjef for GTTF, og i januar sa også Jenkins seg skyldig ifølge Baltimore Sun.

Til sammen har de erkjent å ha stjålet kontanter, narkotika og smykker for flere millioner norske kroner, samt å ha avgitt falske forklaringer i en rekke saker.

Hersl og Taylor nektet straffskyld, men ble begge dømt under en rettssak i starten av februar. Det er ventet at straffeutmålingen vil komme i løpet av våren, og de involverte risikerer et sted mellom ni og 60 år i fengsel.

I tillegg har saken ført til flere andre arrestasjoner. En av dem er en doplanger som hadde tett kontakt med Jenkins, og videresolgte marijuana og kokain GTTF stjal fra andre langere.

En annen er en langer som brukte sitt nære vennskap med Gondo til å få vite om politiet etterforsket ham. Han fikk også GTTF til å gjøre innbrudd hos en av hans rivaler.

Den anerkjente tv-serien «The Wire» tar for seg nettopp korrupsjon og narkotika-handel på Baltimores gater, men ikke en gang David Simons politikarikaturer dro det så langt.

Varsellamper

Mange har satt spørsmålstegn ved hvordan GTTF kunne holde på som de gjorde i en årrekke, og det er ikke slik at det ikke tidligere har blitt ropt varsku.

I 2009 ble Rayam anklaget av en annen politibetjent for å ha stjålet 11 000 dollar. Han nektet da, men har nå innrømmet forholdet.

Det skal også i 2014 ha blitt varslet om Jenkins og mistanker om at han skal ha plantet narkotika i en bil under et rutinemessig trafikkstopp. Det ble startet en intern etterforskning, men saken ble henlagt.

Flere forsvarsadvokater skal også de siste årene ha klaget på manglende innsyn i politiets interne etterforskninger på betjenter som har vært involvert i sakene til deres klienter.

Dette er statsadvokat Marilyn Mosby sterkt uenig i, og i en uttalelse fra hennes kontor heter det at de har gitt innsyn i alle saker der det har vært spørsmål om de aktuelle politimennenes kredibilitet. Det skriver BBC.

FYKEN: I januar fikk politimester Kevin Davis (venstre) sparken av ordfører Catherine Pugh (høyre). Foto: AP Photo / Patrick Semansky
FYKEN: I januar fikk politimester Kevin Davis (venstre) sparken av ordfører Catherine Pugh (høyre). Foto: AP Photo / Patrick Semansky Vis mer

2000 saker

I midten av januar ble det klart at politimester Kevin Davis måtte ta sin hatt og gå. Borgermester Catherine Pugh sa ifølge Baltimore Sun at det var på grunn av den høye kriminaliteten, og ga jobben til hans assistent Darryl De Sousa. Davis fikk knappe to og et halvt år i jobben han tok over sommeren 2015.

- Kriminaliteten er overalt i byen, og vi er nødt for å ha fokus. Jeg gir De Sousa og staben hans jobben med å få dette under kontroll, og ansvaret for å få kriminalstatistikken ned, sa hun.

Samtidig skriver CNN at så mange som 2000 saker kan være «smittet» på grunn av den pågående saken mot GTTF, og 70 personer sitter fremdeles i fengsel som følge av handlinger begått av de åtte politimennene.

Dette er et betraktelig høyere tall enn de omlag 850 sakene som statsadvokaten i Baltimore tidligere har snakket om.

DØDE ETTER EN UKE I KOMA: Denne videoen viser arrestasjonen som skal ha medført at Freddie Gray (25) havnet i koma 12. april 2015. En uke senere døde han på sykehuset. Video: Leservideo/The Baltimore Sun Vis mer Vis mer Vis mer

En av de som slapp ut etter at det ble satt en stopper for GTTFs herjinger, er Shawn Whiting. Han ble ranet for 16 000 dollar og flere av barnas dataspill da han ble pågrepet for narkotikahandel, men mens han satt i fengsel fikk han beskjed om at han manglet bevis mot politiet.

- Det er dette jeg har sagt siden 2014. Noen ganger blir det kastet lys på det som skjer i mørket, sier han til BBC.

Dødelig år

2017 ble det dødeligste året så langt for Baltimores innbyggere da 343 mennesker ble drept. I en by som stadig blir mindre, er det omlag 56 drap per 100 000 innbyggere. Det skriver CBS.

Det er uenighet knyttet til hva som er den eksakte grunnen til at volden har tatt seg opp. Enkelte peker på at det er flere våpen på gatene, andre mener det er narkotikaepedemien som rir landet som en mare, mens enkelte tror systematiske feil som urettferdig behandling og diskriminering er årsaken.

Det er også de som legger skylda på politiet, og mener at de har sluttet å bry seg om å bekjempe kriminalitet etter at Freddie Gray døde i 2015.

Det er også gjort studier som viser at lokalbefolkningen mister tiltro til politiet etter at det skjer en episode som den med Freddie Gray, og at det tar lang tid å gjenoppbygge denne tilliten.

GTTF-saken hjelper neppe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!