KRITISK TIL BEVÆPNING: Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt mener norsk politi enten bør være bevæpnet eller ubevæpnet, ikke dagens løsning. Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet
KRITISK TIL BEVÆPNING: Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt mener norsk politi enten bør være bevæpnet eller ubevæpnet, ikke dagens løsning. Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet Vis mer

Politimester: - Uheldig med en helt spesiell bevæpningsordning

Reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Arne Hammersmark, politimester i Gudbrandsdalen, har vært den kanskje tydeligste motstanderen blant politimesterne av den midlertidige bevæpningen av politiet.

Onsdag denne uka ble instruksen endret, slik at våpnene ikke lenger skal være ladd, og våpen og ammunisjon bæres adskilt.

Dagbladet skrev i går at flere kilder i politiet - med faglig kompetanse om bruk av skytevåpen i tjeneste - er svært skeptisk til den nye ordningen. Og mener den er dårligere enn dagens bevæpning. Politiets fellesforbund uttalte seg også kritisk om endringen, som de kalte «fremskutt lagring av våpen på kropp».  
- Enten bevæpnet eller ubevæpnet Politimester Hammersmark er enig i kritikken.
 
- Jeg mener vi enten må ha et bevæpnet eller et ubevæpnet politi, sier Hammersmark til Dagbladet.
 
- Hvis man har et bevæpnet politi, så bør man ha skudd i våpenet, enten halv eller helladet. Det er uheldig med en helt spesiell ordning, som jeg ikke kjenner til at er i bruk i noen andre lands politistyrker, sier politimesteren.
 
Han sier polititjenestemennene i distriktet i starten av perioden med midlertidig bevæpning gikk med «halvladd» våpen, altså at det var magasin i våpenet, men at det ikke var noen kule i kammeret. Det samme har Thor Langli, innsatsleder i Oslo-politidistrikt og Norges mest erfarne operative polititjenestemann, sagt til Dagbladet at han gjør.
 
- Så gikk vi over til å ha «helladde» våpen, altså med skudd i kammeret, slik instruksen var fra Politidirektoratet, sier Hammersmark.

Ikke anbefalt Politiforum skriver i dag at løsningen som ble innført onsdag ikke ble anbefalt av Politihøgskolen.

- Vi mener modellen ikke er egnet for å møte trusselvurderingen. Grunnen er at det i de akutte, tidskritiske hendelsene med angrep mot tjenestepersoner fra kort hold, vil ta for lang tid. Dette har vi gitt våre vurderinger på til direktoratet. Det er direktoratet som likevel har valgt denne ordningen, sier seksjonssjef for operativ seksjon ved PHS, Eirik Rosø, til Politiforum Politiforum.

- Ikke politisk press Dagbladet skrev i går at det internt i politiet har blitt framstilt slik at det er politisk press som har ført til at tjenestemennene ikke lenger får lov til å ha magasinet i skytevåpenet, men at pistolen og magasinet skal oppbevares hver for seg. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen var i går helt tydelig overfor Dagbladet på at det ikke har forekommet noen form for politisk press.

- Regjeringens begrunnelse for å fornye bevæpningen er PSTs trusselvurdering og anmodningen fra Politidirektoratet (POD). Det er POD som har foreslått den nye måten å bevæpne tjenestemenn på. Hvordan POD gjennomfører bevæpningen på, er faglig vurdert av POD. Vi har godkjent PODs anbefaling. Det er POD som søker og regjeringen som godkjenner. Det er ikke kommet noe politisk press, og PODs søknad er basert på direktoratets faglige kompetanse, sa Anundsen.

Fakta om den midlertidige bevæpningen av politiet

* 25. november 2014 fikk politiet tillatelse til å bære våpen i fire uker.

* Justisdepartementet har senere forlenget tillatelsen flere ganger, senest fram til 15. oktober.

* Tillatelsen er knyttet til PSTs skjerpede trusselvurdering som trekker fram politifolk og militært personell som mulige terrormål.

* Tillatelsen gjelder beredskapstroppen, politidistriktenes utrykningsenheter og øvrig innsatspersonell med årlig trening og godkjenningsprøve for tjenestevåpen.

* Onsdag meldte Dagbladet at regjeringen har besluttet å forlenge politibevæpningen i ytterligere åtte uker, men våpnene skal ikke lenger være ladd

* Politiet fikk også midlertidig tillatelse til å bære våpen i juli i fjor, da PST varslet om en konkret terrortrussel mot Norge.

(NTB)
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer