Politimester granskes

HORTEN (Dagbladet): Justisdepartementet gransker om politimester Per Kleverud i Nord-Jarlsberg har brukt tjenestebil til utstrakt privatkjøring. - Det er kjedelig hvis det oppfattes som om jeg har drevet med snusk, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen måneder siden ble eks-politimester i Larvik Ivar L. Schrøen siktet for å ha brukt tjenestebil ulovlig mellom hjem og arbeidssted.

Interne diskusjoner om Kleveruds bilbruk blusset da opp, og politimesteren sier han valgte å ta opp saken direkte med departementet.

Gransking

Justisdepartementet saumfarer kjørebøker og regnskaper hos Horten-politiet. Det har vært inspeksjon på kammeret. Forholdene rundt bilbruken er bakgrunnen for undersøkelsene.

Granskingen er ferdig om kort tid opplyser underdirektør Per Eivind Jensen i departementets økonomiavdeling.

- Er det ofte dere foretar slike undersøkelser?
- Nei.

Etter det Dagbladet forstår er det tips fra folk i etaten som er en av årsakene til granskingen.

Den hvite Volvoen, en 93-modell i 240-serien, skal årlig ha en kjørelengde på ca. 30 000 kilometer. Den brukes bare av politimesteren, administrasjonssjefen og ved representasjon.

Vil straffe

Internt på Horten politistasjon har bilbruken skapt irritasjoner.

Da det i vinter ble kjent at eks-politimester i Larvik Ivar L. Schrøen var under etterforskning for ulovlig bruk av politiets tjenestebiler, ble det særskilte etterforskningsorganet for politiet (SEFO) koblet inn.

SEFO mener Schrøen har skaffet seg private fordeler på ulovlig vis, og har anbefalt at det blir reagert påtalemessig mot ham.

Politikilder sier at kjøringen til politimester Kleverud har vært mer omfattende. Underdirektør Per Eivind Jensen vil ikke si hvordan denne saken ender. Han vil heller ikke gå nærmere inn på Kleveruds forklaringer, men sier:

- Vi har hatt en grei prat med ham.

- Jeg har god samvittighet for bilbruken. Men regelverket er uklart og gir rom for tolkning. Skal jeg på et møte dagen etter, er det bedre at jeg tar bilen hjem og kjører direkte. Jeg synes det er kjedelig at saken bringes fram hvis det oppfattes som om jeg har forsøkt å snuske, sier Kleverud.

Kleverud bor i Drammen, 52 kilometer fra politikammeret i Horten. Han legger også vekt på at han er i beredskap døgnet rundt, og at han nå er leder for aksjonen mot trafikkulykker på E18.

Problematisk

- Noen ganger er det så tynt bemannet at det er nødvendig at jeg er i beredskap. Bilen har fullt sambands- og aksjonsutstyr, og uniformen min ligger klar, sier Kleverud. Kjøringen med tjenestebilen er meldt til likningskontoret.
- Jeg skulle ønske meg en enklere ordning. Vi burde hatt en firmabil vi også kunne bruke privat, og bli skattlagt deretter. Nå kan det være vanskelig å skille mellom privat- og tjenestekjøring, sier Klevrud.

FULL SJEKK: Departementet gransker om politimester Per Kleverud har brukt politiets tjenestebil til privatkjøring.