Politimester henter hjelp for å kartlegge arbeidsmiljøet i Bergen

Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland vil kartlegge arbeidsmiljøet etter å ha mottatt varslingsrapport fra ansatte.

BLIR PREGET: Leder for politijuristene i Hordaland, Ole Bjørn Mevatne, sier at Monika-saken preger politidistriktet, men han avviser at det pågår et opprør mot ledelsen.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
BLIR PREGET: Leder for politijuristene i Hordaland, Ole Bjørn Mevatne, sier at Monika-saken preger politidistriktet, men han avviser at det pågår et opprør mot ledelsen. Foto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Som politimester mottok jeg i går en formell varslingssak fra to ansatte i politidistriktet. Vi skal møte slike varslingssaker med stort alvor. Det er viktig for meg som øverste leder at vi klarer å ivareta alle involverte i prosessen på en skikkelig og god måte.  

Det vi nå gjør er å sette i gang en prosess for behandling av varslingssaken. Den skal følge vår rutine for slike saker. Jeg har bedt om bistand fra eksterne rådgivere i denne prosessen og til en kartlegging av arbeidsmiljøet. Arbeidet starter i morgen, fredag, sier politimester Geir Gudmundsen.

- På tide Politiadvokat Line Skjengen er en av juristene som har skrevet varslingsbrevet som ble levert til politimesteren i går. Hun sier til Dagbladet:

- Det er på tide at noen står fram for å få satt fokus på ukulturen som vi mener eksisterer i ledelsen i Hordaland politidistrikt.

Utover dette vil hun ikke kommentere innholdet i varslingssaken. Den skal behandles internt.

Bergens Tidende har slått opp i dag at det pågår et opprør mot ledelsen i Hordaland politidistrikt. Leder Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund i Hordaland sier at han ikke kjenner til noe opprør.

Dagbladet er kjent med at det eksisterer en epost i politiet i Bergen der det vises til at visepolitimester Gunnar Fløystad i et møte i retts- og påtaleseksjonen skal ha gitt beskjed om at en etterforsker ikke skulle blande seg bort i saker han ikke hadde noe med å gjøre.

- Godt ivaretatt Det er blitt oppfattet av noen som en trakassering av etterforskeren som har ivret for å få gjenopptatt Monika-saken. Fløystad har bestridt at han har trakassert noen.

- Når det gjelder etterforskeren som ville ha gjenopptatt Monika-saken, så er han godt ivaretatt av oss i fagforeningen og nå også av arbeidsgiveren. Han er i fullt arbeid. Utover det kjenner jeg til to varslingssaker som blir behandlet i det systemet vi har for slikt. Det er to politiadvokater som har skrevet varslingsbrev, og de er ikke medlem i vår forening, sier Kjetil Rekdal.

Han undersreker at politidistriktets arbeid med Monika-saken skal evalueres internt.

- Preger politidistriktet - Det er klart at en slik sak preger politidistriktet og alle som har vært involvert i saken. Vi må snu alle steiner og se hva som har skjedd slik at vi kan lære av eventuelle feil som er gjort. Vi er nå glade for at Monika-saken har tatt en vending med et mulig resultat, og at en person er blitt siktet i saken. Det er først og fremst viktig for Monikas mor, men også for politidistriktet, sier Kjetil Rekdal.
Leder for politijuristene i Hordaland, Ole Bjørn Mevatne, sier at han ikke kjenner til et gryende opprør eller noen annen form for opprør mot ledelsen i politidistriktet.

- Vi er omlag 1000 ansatte i Hordaland politidistrikt, deriblant 50 til 60 jurister. Jeg kan ikke garantere at alle er fornøyd til enhver tid. Vi har alltid noen prosesser på gang som kan skape misnøye, men jeg kjenner ikke til noe opprør.

- Vi har to medlemmer som er politiadvokater. De har utformet to varslingsbrev. Det ene er undertegnet av én av dem, det andre av begge to. Ingen av dem har bedt om min bistand, det har heller ikke andre medlemmer gjort. Varslingssakene blir behandlet i det systemet vi har for slikt. Vi har en egen rutine for det, sier Ole Bjørn Mevatne.

BER OM HJELP: Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland ber om bistand fra eksterne rådgivere.
BER OM HJELP: Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland ber om bistand fra eksterne rådgivere. Vis mer