BLE AVSATT: Eks-politimester Geir Gudmundsen har nå fått jobb i Frankrike ved Interpols hovedkvarter i Lyon. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BLE AVSATT: Eks-politimester Geir Gudmundsen har nå fått jobb i Frankrike ved Interpols hovedkvarter i Lyon. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

Politiskandalen i Bergen

Politimester renvasket av Riksadvokaten

Politimester Geir Gudmundsen blir nå renvasket av Riksadvokaten, og skal ikke ha gjort noe straffbart under politiskandalen i Bergen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimester Geir Gudmundsen og resten av ledelsen i politiet i Bergen, ble levnet liten ære da advokatfirmaet Wiersholm gransket politiskandalen på Vestlandet.

Først ble drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja henlagt som selvmord. Og da politibetjent Robin Schaefer varslet ble han ikke trodd. Monika-saken blir sett på som den største skandalen i norsk politi i moderne tid.

Dagbladet har ikke lykkes å få tak i politimester Geir Gudmundsen. Men hans forsvarer, advokat John Christian Elden sier:

- BELASTNING: - Denne saken har vært en stor belastning for Geir Gudmundsen og hans familie, sier advokat John Christian Elden.
- BELASTNING: - Denne saken har vært en stor belastning for Geir Gudmundsen og hans familie, sier advokat John Christian Elden. Vis mer

- Det er gledelig at Riksadvokaten slår fast at politimester Geir Gudmundsen ikke kan klandres for noe i Schaefer-saken. Samtidig blir rapporten fra Wiersholm, hvor det blir påstått at Gudmundsen involverte seg i å få Schaefer til å tie, tilbakevist.

Riksadvokaten skriver i sin påtegning:

«Grensedragningen mellom varsling og rapportering har i denne saken som konsekvens at politidistriktets unnlatelse av å håndtere Schaefers rapportering i januar 2014 i samsvar med varslingsreglementet, ikke innebærer noen svikt ledelsen kan kritiseres for».

- Renvaskelse

Advokat Elden er tydelig på at riksadvokatens konklusjon er en oppreisning for den tidligere politimesteren i Bergen.

- Denne saken har vært en stor belastning for Gudmundsen og hans familie. I påtegningen fra riksadvokaten gjøres det klart at min klient ikke ga noen beskjed om at Robin Schaefer skulle tas av saken.

- Riksadvokat konkluderer med at politimesteren ikke har gjort noe galt. Dette er en renvaskelse mot de påstander som har haglet mot Gudmundsen.

I ny toppjobb

Geir Gudmundsen ble avsatt på direkte TV av politidirektør Odd Reidar Humlegård, nå har han fått full oppreisning av riksadvokaten.

Etter politiskandalen i Hordaland politidistrikt har Gudmundsen en periode tjenestegjort i Politidirektoratet.

Nå er Gudmundsen på plass i den franske byen Lyon, hvor han har fått toppstilling i Interpol - den internasjonale politiorganisasjonen.